Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

pet

06

mar

2015

Transcend SSD370 256GB Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Zlatan SSD

 

Transcend SSD370 256GBIako su došle najave da će do kraja godine početi vidljivo da padaju cene SSD-ova, tako da ćemo za iste pare moći dobiti SSD gotovo duplo većeg kapaciteta to nije razlog za čekanje, jer su i sada SSD-ovi kapaciteta 120/128GB, a i 240/256GB vrlo pristupačni a donose više nego vidljivu razliku u realnom radu u odnosu na vremešni HDD.

Na našem test stolu se našao jedan zanimljiv Transcend SSD kapaciteta od 256GB i to model iz SSD370 serije sa cenom tek malo većom od 100 evra. Ali to svakako nije sve, jer ovaj mališan ima neke dodatne adute te Vam preporučujemo da se upustite u čitanje ove recenzije i da vidite šta krasi Transcend SSD370 od 256GB.

Opširnije...
 

pon

22

dec

2014

LC-Power LC-ADA-525-3x35-SWAP i LC-ADA-525-4x25-SWAP Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Dve Ade (Ciganlije ;)

 

LC-Power LC-ADA-525-4x25 3x35-SWAPKao što smo ranije pisali kompanija LC-Power je poznata po uređajima koji imaju vrlo dobar odnos cene i performansi, i time su vrlo lako našli “svoje mesto pod suncem” na našem tržištu. Ali to nije sve, jer LC-Power u svojoj gami proizvoda ima i one koji su retki na našem tržištu, tako da su i po tome prepoznatljivi. Upravo dva „retka“ uređaja su nam došla na test - LC-ADA-525-3x35-SWAP, kao i LC-ADA-525-4x25-SWAP.

Ako se sećate testa LC-ADA-525-35-SWAP, odmah će Vam, prema oznakama, biti jasno šta nam je to LC-Power poslao na test. U pitanju su dve fioke za storage uređaje koje se ugrađuju u kućište. LC-ADA-525-3x35-SWAP je dupla 5,25“ fioka koja može ugostiti do tri 3,5“ HDD-a, dok LC-ADA-525-4x25-SWAP predstavlja jedno vrlo zanimljivo rešenje – 4 mesta za 2,5“ uređaje i to sve spakovano u jedan 5,25“ slot.

Pa da „uronimo“ u svet fioka...

Opširnije...
 

če

11

dec

2014

Silicon Power S80 Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Dovoljno za OS

 

Silicon Power S80Već se tri meseca nismo družili sa Silicon Power SSD-ovima, a u tom intervalu je kroz naše šake prošlo par vrlo pristojnih, i vrlo dobrih modela. Poslednje od Silicon Power proizvoda što smo testirali je bio S70 SSD kapaciteta 120GB.

Model koji nam se našao na testu je novi Silicon Power S80, kojeg takođe krasi SF2281 kontroler, kao i slim dizajn tj. debljina od 7mm što ga čini idealnim za ultrabook računare, slično kao i kod prethodnika tj. S70.

Serija S80 ima modele kapaciteta od 32GB, pa do čak 960GB, a nama je na test navratio S80 kapaciteta 60GB. Može se reći da S80 ima za svakog ponešto, pa da krenemo...

Opširnije...
 

sub

29

nov

2014

AMD Radeon R7 SSD Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Radeon, a nije grafička

 

AMD Radeon R7 SSDKompanija AMD vredno radi i proširuje svoju gamu proizvoda. Tako je do pre samo par godina Radeon brend bio poznat isključivo po grafičkim kartama, ali vremena se menjaju i Radeon brend je počeo da se širi.

Tako smo imali prilike da ranije vidimo AMD Radeon RAM module, a na testu nam je došao jedan zanimljiv proizvod. U pitanju je SSD potpisan od strane AMD-a, a pod otkriljem Radeon brenda – AMD Radeon R7 SSD.

AMD Radeon R7 SSD-ovi su trenutno dostupni u tri kapaciteta – 120, 240 i 480GB, a na test nam je "navratio" model od 240GB...

Opširnije...
 

če

27

nov

2014

Kingston HyperX Fury Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Za igrače

 

Kingston Fury SSDSvedoci smo da su cene SSD-ova kapaciteta 240GB pale već na nešto malo iznad 100 evra i kao takvi se mogu učiniti idelanim izborom za igrače koji osim operativnog sistema žele da imaju i par instaliranih igara na SSD-u.

Posle testa Kingston V310 modela kapaciteta od čak 960GB, koji je klasičan predstavnik Kingston Value serije, na test sto nam je došao HyperX Fury SSD kapaciteta od 240GB koji ovaj put pripada svima poznatoj HyperX seriji.

Pripadnost HyperX seriji nam kaže da bi Fury trebalo da pokaže bolje rezultate u odnosu na Value modele, kao što su V300 i već testirani V310. Pa da krenemo...

Opširnije...
 

sre

05

nov

2014

Kingston V310 960GB Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Kapaciteta kao HDD

 

Kingston SSDNOW 310V 960GBPosle SandForce baziranog SSD-a tj. Silicon Power S70 modela na test nam je stigao jedan zanimljiv SSD u Kingstonovoj izredbi.

Verovatno se pitate zašto je kao podnaslov odabran „Kapaciteta kao HDD“ kada se zna da su SSD-ovi u mnogo čemu bolji od svojih mehaničkih „ortaka“, osim u odnosu cene po GB. Naime, iako su dosta pojeftinili prethodnih godina, i dalje imaju daleko veću cenu po GB od hard diskova, te retko viđamo SSD-ove većeg kapaciteta na testu. 

Ipak, danas imamo SSD od čitavih 960GB! U pitanju je Kingston V310 SSD kapaciteta od već navedenih 960GB, što je slično kapacitetu hard diskova od 1TB, i ovo je do sada najveći po kapacitetu SSD koji je „uplovio“ u PCAXE laboratoriju, što je u startu zanimljivo.

Opširnije...
 

pon

22

sep

2014

Silicon Power S70 120GB Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Stari dobri Sandforce

 

Silicon Power S70Pre skoro dve godine na testu smo imali jedan Silicon Power SSD iz S55 serije, kojeg je karakterisao Phison kontroler, među kojima su pojedini ranije bili poznati kao problematični. Ovaj SSD je vrlo dobro prošao na našem testu i pokazao je da Phison ume da napravi konkurentan kontroler.

Ovog puta Silicon Power nije eksperimentisao i išao je na provereno rešenje i koristio dobro poznati SandForce SF2281 kontroler, koji je odavno preležao sve dečje bolesti.

Na testu nam se našao model iz nove Slim S70 serije, kojeg karakterišu modeli kapaciteta od 60GB, pa sve do 480GB, a mi smo na test dobili model od 120GB.

Opširnije...
 

sub

20

sep

2014

Silicon Power Blaze B30 Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Dijamantna USB trojka

 

Silicon Power B30Kao što smo naveli u jednom od prethodnih testova USB fleševa USB 2.0 uređaji polako odlaze u penziju, a sve pristupačniji USB 3.0 fleševi preplavljuju naše, a i druga tržišta.

Prošli put smo od kompanije Silicon Power na test dobili Blaze B20 USB fleš kapaciteta 32GB, koji je za svoju cenu imao relativno solidne performanse, ali kao i većina pristupačnih USB 3.0 fleševa brzina upisa nije bila veća od maksimalne brzine koje mogu da pruže USB 2.0 uređaji, već je iznosila oko 11MB/s.

Na test smo dobili model sa nešto većom oznakom tj. Blaze B30, koji je takođe USB 3.0 fleš, a pošto u specifikacijama nisu napomenute maksimalne brzine upisa/čitanja očekujemo da je barem brzina upisa poboljšana u odnosu na prethodno testirani Blaze B20, jer je brzina čitanja bila i više nego dovoljna.

Opširnije...
 

pon

15

sep

2014

ASUS Hyper Express Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Zanimljiv koncept

 

ASUS Hyper Express SSDZa kompaniju ASUS se može reči da jednostavno voli da eksperimentiše, iz čega obično proizilaze neke nove tehnologije ili uređaji, koji kasnije postaju uveliko korišćeni.

Na test stolu nam se našao jedan vrlo zanimljiv prototip uređaja, koji je još u razvoju i za koji smo mogli videti da se menja sa vremenom. U pitanju je ASUS Hyper Express SSD, koji se povezuje na SATA Express port što mu može omogučiti postizanje većih sekvencijalnih brzina čitanja i upisa,  u odnosu na standardni SATA III port.

ASUS Hyper Express sa svojom strukturom najviše podseća na već testirani RAIDR Express, jer i njegovu unutrašnjost čine dva SSD-a povezana u RAID. Pa da krenemo...

Opširnije...
 

pon

30

sep

2013

ASUS RAIDR Express SSD Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

ROG SSD u RAID-u

 

ASUS RAIDRDanas na testu imamo jedan, blago rečeno, zanimljiv uređaj. U pitanju je jedan SSD potpisan od strane kompanije ASUS sa malo dužim nazivom – ASUS RAIDR Express PCIe SSD.

Šta je zanimljivo kod ovog uređaja i po čemu se on razlikuje od mnoštvo drugih SSD-ova na našem tržištu? Prvo nije u pitanju klasičan SATA II/III SSD, već se RAIDR Express PCIe povezuje na matičnu ploču preko PCIe slota, kao što se može videti iz njegovog naziva.

PCIe slot prevazilazi ograničenja u brzini transfera SATA III porta, koji iznosi 6Gb/s, tako da je RAIDR Express sposoban za postizanje većih brzina od praktičnih 550-560MB/s, koliko imaju vrhunski SATA III SSD-ovi, kada se priča o sekvencijalnoj brzini.

Naravno, ovo nije sve što izdvaja jedan ovakav uređaj u mnoštvu drugih SSD-ova, te budite sa nama do kraja recenzije.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 3