sre

14

mar

2012

PowerColor Radeon HD 7750 Štampa
Napisao Dušan Srbljak, Miloš Arsić   

Mala, a moćna PowerColor grafička karta

 

uvodnaPre nekih mesec dana testirali smo AMD Radeon HD7950 i AMD Radeon HD7970 modele, a potom i AMD Radeon HD7870 model. Reč je o grafičkim kartama u čijim performansama će uživati zahtevni korisnici. Međutim, mnogo od nas su čekali neko rešenje u cenovnom rangu ispod 100 eura, koje je sa druge strane zasnovano na novoj AMD arhitekturi. PowerColor Radeon HD7750 je jedna takva grafička karta. Ono što je u startu zanimljivo je činjenica da ovaj model ne poseduje dodatni priključak za napajanje! Performanse ovog modela su odlične s obzirom na cenu, dok je zahvaljujući potrošnji sama grafička karta bila “ledena” u radu, ali i veoma tiha iako koristi ventilator od 60 mm, koji su tradicionalno bučni u radu.

Pred vama je PowerColor HD7750, grafička karta koja razbija stereotipe, dok je AMD-u pošlo za rukom da i nižem cenovnom rangu predstavi odličan proizvod.

 

 

TUL HD7750 U1

 


 

Southern Island familija

 

Kodno ime GPU-u koji je stigao u redakciju PCAXE-e je Cape Verde. Cape Verde predstavlja model srednje-niže klase ponude u familiji „istočnih ostrva“. AMD je i ovoga puta koristio 28nm proces proizvodnje, te je u Cape Verde uspeo da spakuje 1,5 milijarde tranzistora, što je recimo skoro duplo manje od Tahiti jezgra. Interna arhitektura je i dalje GCN – Graphic Core New arhitecture.

 

TUL HD7750 U2

 

Broj „shader“ jedinica je u slučaju HD 7750 modela spao na “samo” 512 koji su smešteni unutar 16 ROP jedinice. Broj jedinica zaduženih za iscrtavanje tekstura iznosi 32. Grafička karta poseduje 128bit-ni memorijski „ring bus“, koji poseduje ukupno 1GB GDDR5 memorije, koji brzinom od 4500 MHz (1125 MHz efektivno) omogućava memorijski protok od 76 GB/s.

 

TUL HD7750 31

 

AMD je i u slučaju HD7750 modela uspeo da obezbedi visok klok i kod ovog grafičkog procesora koji iznose okruglo 800 MHz.

 


 

Arhitektura novog grafičkog procesora

 

Kao što smo već ranije spomenuli, AMD je prešao sa svojih (btw veoma efikasnih) VLIW4 i VLIW5 instrukcija na narednu generaciju koju je nazvao GCN – Graphic Core New arhitecture. Šta zapravo predstavlja GCN?

 

gcn explained

 

AMD je shvatio da je su prethodne grafičke karte svojim VLIW instrukcijama bile jako dobre za gejming i tu se stvarno slabo šta moglo zameriti istima. No, kako je konkurencija svojim GPGPU performansama uvek bila korak ispred, AMD je shvatio da mora raditi na poboljšanju tzv. „computing“-a iliti GPGPU performansi gde VLIW instrukcije nisu baš blistale.

 

TUL HD7750 32

 

GCN jedinice sada rade i grafičke i matematičke proračune. Dakle, ne postoji odvojen podsistem koji bi se bavio ovim stvarima i pravio „latency“ u realnom vremenu. GCN arhitektura je optimizovana za različite proračune, koji podrazumevaju već spomenute grafičke i matematičke proračune objedinjene u jednom ciklusu.

 

TUL HD7750 U3

 

Svako GCN jezgro ima po četiri SIMD bloka, koji je širok 16x, te time dobijamo računicu da svaki CU (computing unit) ima 64 shader-a. Pošto HD7750 GPU ima 8 CU-a, prostim množenjem 64 SIMD jedinice, dolazimo do broja od 512 shader jedinica.

Računice sa pokretnim zarezom su ostale na sličnom nivou kao kod Cayman čipova, sa tim da nema više VLIW instrukcija, pa tako ni paralelizma koji je donekle „gušio“ Cayman čipove koji se nisu snalazili u multitaskingu. GCN arhitektura uz dodatak zasebnog skalarnog čipa rešava, bar u teoriji problematiku paralelnog računanja, jer kao što smo već napomenuli CU jedinice ne čekaju na instrukcije redom, već ih putem GDS kontrolera dobijaju istovremeno.

 


 

Implementacija novih tehnologija

 

AMD je još u ranijim novinarskim konferencijama najavio korišćenje PCI-E 3.0 generacije na svojim grafičkim kartama, što je u međuvremenu ispratilo dosta porizvođača matičnih ploča. Svakako, novi standard je unazad kompatibilan sa prethodnim PCI-E standardima. PCI-E 3.0 generacija bi trebalo da obezbedi do 2x veću propusnu moć, do nekih maksimalnih 32GB/s. Ovim je omogućeno i više propusne moći za dodatne kartice (muzičke, firewire, itd.), te sa sadašnjih 500MB/s po liniji na raspolaganju je čitav 1GB/s.

Rečeno malo prostijim jezikom, PCI-E 3.0 tehnologija je omogućila x16 slotovima po 16GB/s propusne moći u oba pravca iliti 32GB/s „Bi-directional bandwith“-a.

 

TUL HD7750 U2

 

Nažalost, najveći „problem“ i prepreka u korišćenju PCI-E 3.0 standarda su čipseti samih ploča među kojima su trenutno samo neki od modela Z68 i X79. Druga prepreka su procesori, od kojih trenutno nijedan dostupan nema podršku za PCI-E 3.0. Postoje glasine da će Intelov Ivy Bridge imati podršku za ovaj standard, dok se sam AMD još nije objavio detalje vezane za podršku kroz čipset i procesore.

 


 

Zero Power Tehnology

 

Radeon HD 7750 na papiru ima maksimalni TDP od samo 55W, što je za grafičku karte ovakvih specifikacija i performansi zaista odlično. Reklo bi se da je AMD lepo „ispeglao“ 28nm proces proizvodnje, koji je vremenom uspeo da IDLE potrošnju, koja je kod prethodne generacije iznosila dosta dobrih 20W, spusti na neverovatnih 2.7W u režimu mirovanja!

 

zero core power

 

Ovo je zaista neverovatan podatak, koji će kupci znati da cene. AMD je kroz softver omogućio instrukcije kojima GPU-u u slučaju da radi ispod 5% zauzeća ugasi 99% čipa i time drastično smanjuje potrošnju u stanju mirovanja.

 

O čemu se ovde zapravo radi?

Dok je računar u IDLE režimu (režimu mirovanja, kada ne radi ništa), i dok se na displeju ne dešava ništa, odnosno sadržaj istog je statičan, tada GPU ulazi u ZeroPower state. Dakle, svi delovi GPU-a, se totalno gase i grafička karta troši svega 2.7W za snabdevanje strujom posebnog „prstena“ koji gasi sve delove GPU-a i ostavlja aktivnim mali blok koji je zadužen za indentifikovanje GPU-a od strane sistema i samog BIOS-a računara. Ceo proces kojim se služi ZeroPower tehnologija je kontrolisan putem drajvera koji može periodično „probuditi“ GPU u slučaju da neka od aplikacija osveži prikaz na ekranu ili iscrta neki novi prozor.

Čak i u slučaju da koristite neke od Windows 7 gadget-a koji iscrtavaju recimo vremensku prognozu ili ekvilajzere muzičkog plejera nećete probuditi kartu iz režima mirovanja.

 

zero core power crossfire

 

Čak i CrossFire režimu, ZeroPower će obavljati svoj posao. Bez obzira koliko grafičkih karti koristite u svom Crossfire režimu, ova tehnologija će bukvalno ugasiti sve karte koje se ne koriste i svešće potrošnju na IDLE režim jedne grafičke karte. Zaista fascinantno i vredno pohvale.

 


 

DirectX 11.1

 

Predstavljajući AMD Radeon HD 7900 seriju, dobili smo i prvu grafičku kartu koja ima podršku za novu instancu Microsoft DirectX API-ja, DirectX 11.1. Tako da je bilo logično očekivati implementaciju i u HD7700 seriju. DirectX 11.1 će biti zvanično podržan u novom Microsoftovom sistemu Windows 8, te je to jedan od razloga što trenutno nema previše informacija vezano za isti. Neke od razlika u odnosu na DirectX 11 su:

 

 • Target independent rasterization

 • Flexible interoperability between graphics compute and video

 • Native Stereo 3D support

 

partially resident textures prt dx11

 


 

Teselacija na višem nivou

 

AMD Radeon HD 6900 serija grafičkih karti je donela prilično veliki „boost“ u odnosu na prethodne generacije grafičkih karti, dok je u slučaju HD 7900, a zatim i HD 7800 serije, AMD još jednom uspeo da napravi korak više. Naravno, ne treba očekivati i da će 7700 serija biti jedan od “monstruma” teselacije, ali je bitno da je napravljen korak napred u odnosu na prethodnu generaciju.

 

tesselation performance

 

Uz poboljšanu teselaciju, AMD je obezbedio i nove algoritme koji su primenjeni u filterima za teksture (AA, AF, MSAA, SSAO i ostala družina), pa je direktno poboljšan kvalitet samog „fiteringa“ i čini nam se da čuveni i zloglasni „shimmering“ (prelamanje tekstrura) konačno odlazi u zasluženu penziju.

 

texture filtering quality

 

Naravno, ništa bez Eyefinity-a, ovoga puta u svom drugoj verziji.

 

Eyefinity 2.0

Ono na čemu je AMD ponajviše radio je svakako i Eyefinity tehnologija, koja je donela novu dimenziju gejminga među pasionirane igrače. AMD je ovog puta napravio totalno drugačiji pristup svemu, pa je kroz multi displej podršku obezbedio i kreiranje „custom“ rezolucija. Šta to znači?

Sada ste u mogućnosti da bez obzira koje monitore prikačite na grafičku kartu, tj. bez obzira na njhovu rezoluciju koristite iste u Eyefinity modu, svaki u svojoj nativnoj rezoluciji i time sklopite jednu veliku sliku. Sada je na Radeon HD 7750 moguće povezati do tri monitora. Ipak, ne treba očekivati prevelike performanse u tom modu rada, jer je „framebuffer“ na grafičkim kartama iznosi “tek” 1GB GDDR5 memorije.

 

eyefinity 2

 

eyefinity 2 features T eyefinity 2 features 3 T eyefinity and hd3d T

 

eyefinity evolution

 

U Catalyst drajverima 12.2 postoji podršku za „custom“ Eyefinity rezolucije, kao i još jedna zanimljivost, a to je pozicioniranje taskbar-a koji je oduvek bio slaba tačka multi-display postavki. Kako je i u prethodnoj generaciji Eyefinity omogućavao „setup“ sa tri monitora, taskbar je uvek bio na skroz desno ili skroz levom displeju. Ovog puta, Eyefinity 2.0 nam je obezbedio mogućnost pozicioniranja taskbar-a i „glavnog“ desktop okruženja na centralni monitor. Odlično!!!

 

display tech leadership

display tech leadership 2

 

Igranje na tri monitora u 3D? Sada je i to moguće.

 


 

Stereo 3D – HD3D (3D na AMD način)

 

Sa sve većom popularnošću 3D gejminga, kompanija AMD je shvatila da je tržište postalo neumoljivo i da se gejming populaciji jednostavno mora izaći susret i ponuditi ono što nudi konkurencija, pa čak i više od toga. Zajedno sa novom verzijom Eyefinity 2.0 tehnologije, AMD je proširio i HDMI standard koji sada ima oznaku 1.4a. HDMI u ovoj verziji omogućava još veću propusnu moć i veći „buffer“ podataka koji je potreban za 3D funkcionalnost.

 

hd3d supported panels

 

fast hdmi for stereo 3d T h3d3 600 naslova T ultra high resolution support T

 

Sa frekvencijom od 3GHz, HDMI 1.4a će Vam omogućiti 60 frejmova u sekundi u stereo modu (levi i desni panel, levo i desno oko), što obezbeđuje punu 1080p rezoluciju. Neki od poznatih poriuzvođača monitora su se već potrudili da obezbede podršku za nove tehnologije i spremno dočekaju nove grafičke karte AMD-a.

 


 

AMD Unified Video Decoder

 

AMD Unified Video Decoder je nešto što je poznato sa grafičkih karti nekoliko generacija unazad. Generalno, svaki GPU ima svoj logički deo koji je zadužen za dekodiranje i procesiranje video signala. Sem nove „Dual Stream HD+HD“ tehnologija, sve je ostalo isto, a to podrazumeva DiVX, MPEG-4, MVC i ostale kodeke.

 

amd unified video decoder T amd unified video decoder2 T amd unified video decoder3 T
amd video codec engine T ddm audio T ddm audio2 T
discrete digital multi-point audio T discrete digital multi-point audio 2 T amd qsad T

 

AMD je sa serijom HD 7900 napravio po prvi put nezavisan „output“ zvučnog signala, te ste sada u mogućnosti da na svaki izlaz grafičke karte (sem na DVI, naravno) propustite zvuk po želji. Tri slike, tri izvora zvuka, sve sa jedne grafičke karte, a sve to preneo i na HD 7800, ali i na 7750 seriju.

 


 

Ciljna grupa korisnika

 

U trenutku predstavljanja, preporučena cena PowerColor Radeon HD 7750 grafičke karte je bila 109 dolara, što je u krajnju ruku i očekivano. Ipak, već sada se u našim lokalnim radnjama ova grafička karta može pronaći za oko 80 eura (www.winwin.rs, www.emmi.rs ). Kao i svaki proizvod niže-srednje klase u trenutku pojavljivanja ova grafička karta će svojom cenom pre svega biti predmet želja gomile gejmera kojima perjanica ponude nije potrebna, a ipak žele da odigraju neki noviji naslov.

 

TUL HD7750 17

 

AMD Radeon HD 7750 će Vam svakako pružiti ono što svako ko plati ovoliku svotu novca očekuje od jednog ovakvog proizvoda. Sa svojih 512 “shader”-a, 1GB brze GDDR5 memorije, ova grafička karta će Vam priuštiti veliku dozu zadovoljstva, najčešće u Full HD rezoluciji. Ipak, u velikoj večini igara ćete morati da zaboravite na upaljene AA i AF filtere, ali će framerate biti sasvim prihvatljiv.

Ipak u Eyefinity rezolucijama se ovaj model neće uopšte proslaviti, jer je donja granica upravo mnogo jači HD7950 model na čemu svedoči i OVAJ test u kome možete pogledati rezultate spomenutog GPU-a.

Obzirom na to šta je sve PowerColor Radeon HD 7750 grafička karta u stanju da “odradi”, možemo je preporučiti svakome ko voli “male, ali moćne proizvode”, odnosno želi pristojne performanse, ali ne želi da uloži previše novca.

 


 

Pakovanje i propratna oprema

 

Na slici ispod možete pogledati PowerColor ambalažu i propratnu opremu koja se dobija uz PowerColor Radeon HD7750 grafičku kartu.

 

TUL HD7750 20

 

U kutiji se pored grafičke karte nalaze i jedan VGA-DVI adapter, kao i CD sa drajverima i softverom i uputstvo koje je na engleskom jeziku.

 

TUL HD7750 19 T TUL HD7750 18 T

 

Pre samog opisa hardverskog dela ove grafičke karte, pogledajmo specifikacije i očekivanu cenu.

 


 

Specifikacije, dimenzije i cena

 

Naziv modela PowerColor Radeon HD 7750
Dužina [cm] 17
Čip Cape Verde Pro
Litografija [nm] 28
Zasnovana na modelu AMD Radeon HD 7750
Tip memorije GDDR5
Količina memorije [GB] 1
Brzina grafičkog procesora [MHz] 800
Brzina šejder (shader) procesora [MHz] /
Brzina memorije [MHz] 4500 (1125) MHz
Širina memorijske magistrale [bit] 128
Propusna moć memorije [GB/s] 72
Broj stream procesora 512
Broj teksturnih jedinica (TMU) 32
Broj procesora za rasterizaciju (ROP) 16
Maksimalna potrošnja (TDP) [W] 55
Dužina garancije [god.] 2
Cena ~ [€] oko 80
Kontakt: www.emmi.rs, www.winwin.rs

 

TUL HD7750 25

 


 

Hardverski nivo

 

Jasno je kao dan da je PowerColor Radeon HD 7750 grafička karta namenjena manje zahtevnim gejmerima, a sam dizajn iste je vrlo jednostavan. Ipak sve je lepo uklopljeno, pa je ova grafička karta dopadljiva na oko.

 

TUL HD7750 16 T TUL HD7750 15 T TUL HD7750 14 T

 

Sam kuler (hladnjak) nije prevelikih dimenzija u odnosu na prethodnu generaciju, dok je ventilator istog prečnika kao na referentnim modelima AMD Radeon HD7750, odnosno 60 mm. Aluminijumski listići naležu na osnovu (ploču) koja je izrađena od istog materijala.

 

TUL HD7750 12 T TUL HD7750 13 T TUL HD7750 10 T
TUL HD7750 09 T TUL HD7750 08 T TUL HD7750 07 T

 

Kao što se vidi na slikama ispod GDDR5 memorija se ne hladi aktivno, a isti je slučaj i sa fetovima naponske jedinice PowerColor HD7750 grafičke karte. Ova grafička karta poseduje automatsko regulisanje broja obrtaja ventilatora.

 

TUL HD7750 06 T TUL HD7750 04 T TUL HD7750 05 T
TUL HD7750 03 T TUL HD7750 02 T TUL HD7750 01 T

 

Grafička karta ne poseduje dodatni konektor za napajanje, ali s obzirom da je referentni model deklarisan na disipaciju od oko 55W, sasvim je razumljivo. Inače, ovaj PowerColor model poseduje referentne takove, odnosno taktove koje je AMD preporučio.

 

TUL HD7750 30

 

Dužina same grafičke karte je 17 cm, pa će kao takva definitivno stati u skoro svako kućište na tržištu. PowerColor nas je i ovoga puta obradovao brojem konektora na grafičkoj karti, te ovaj model poseduje jedan DVI, jedan HDMI i jedan DP (display port) konektor. Sasvim dovoljno za setup tri monitora.

 

TUL HD7750 11

 

Sada možemo pogledati i overklok mogućnosti same karte, kao i buku i zagrevanje iste.

 


 

Buka, potrošnja i overklok potencijal

 

U IDLE režimu rada broj obrtaja ove grafičke karte se bukvalno vidi “golim” okom, čak smo se i našalili da se isti može izbrojiti “ručno” :-). PowerColor HD7750 je “hladna” grafička karta u radu, na tome svedoči screenshot ispod, dok treba napomenuti da je temperatura GPU-a za vreme većine igara iznosila oko 55 stepeni Celzijusa.

 

furmark T

 

Obzirom da kartica ima deklarisanu potrošnju od oko 55W, bilo je zanimljivo videti i da li je raspoložena za overklok, odnosno u kojoj meri. Odlučili smo da probamo “standardni” overklok, tj. bez dizanja napona grafičkog čipa. Karta je sasvim lagano sa fabričkih 800/1125 MHz dobacila do 860 MHz za jezgro i 1250 MHz (5000 MHz) za memoriju.

 

gpuz

 

Temperature su prilikom furmark testiranja skočile za jedan podeok, što je sasvim korektno, dok skok u performansama možete pogledati tabelama rezultata u jednom od narednih poglavlja ovog testa.

Potrošnja PowerColor HD7750 grafičke karte je očekivano mala, na čemu svedoče slike ispod:

 

TUL HD7750 24 T TUL HD7750 23 T TUL HD7750 22 T

 

Da bi ste dobili pravi uvid u to koliko je ovo mali potrošač podsetićemo vas koliko troši jedna HD7870 grafička karta:

 

HD7870 def idle T HD7870 def load T HD7870 oc load T

 

Sve u svemu potrošnja je primetno manja u odnosu na prethodnu generaciju, dok su performanse veoma slične sad već legendarnom HD6770 modelu, koji je primetno veći potrošač.

 


 

Test sistem, način testiranja i baterija testova

 

Naša test konfiguracija je izgledala ovako:

CPU: Intel 2600K HT on @ 4,5GHz

CPU Cooler: Noctua NH D-14

MB: Gigabyte Z68 – UD7 B3

RAM: Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1866MHz CL9 (Hladnjaci su sa G-Skill DDR2 memorije)

PSU: Cooler Master Silent Pro Gold 1250W

OS: Windows7 x64 SP1

Monitor: Samsung LS24B350

Drivers: AMD Catalyst 12.2, AMD Catalyst 12.3 beta

 

TUL HD7750 26

 

Za potrebe testiranja grafičkih karti koristili smo sledeće sintetičke testove i igre:

 

 • 3DMark Vantage

 • 3DMark 11

 • Furmark

 • Unigine Heaven 2.5

 • Crysis 2

 • Crysis_Warhead

 • Call of duty: Black Ops

 • Aliens vs Predator

 • Batman Arkham City

 • Gothic 4 Arcania

 • Battlefield 3

 • Assassins Creed: Brotherhood

 • Stalker: Call of Pripyat

 • Dirt 3

 • Serious Sam 3

 • Hard Reset

 • Lost Planet 2

 

Ono što većinu najviše zanima su verovatno performanse u popularnim igrama. Mi smo naš test radili sa dosta popularnih naslova različitih žanrova. Mislimo da naš izbor igara može da pruži korisniku pravu sliku performansi kroz DX9, DX10 a i DX11 naslove koji slede. Skoro svi testovi su rađeni u rezoluciji 1920x1080 (full HD) uglavnom bez MSAA i AA filtera, jer se radi o gejmerskoj grafičkoj karti srednje-niže klase. Nivo detalja je napisan u svakom grafikonu.

 

TUL HD7750 25

 

Što se tiče metoda testiranja, većina igara je testirana kroz built-in bencmark-e, dok su neke merene i sa FRAPS-om. Merenje sa FRAPS-om smo vršili kroz određenu zahtevniju scenu sa trajanjem benchmark-a od po 60 sekundi. Ponovili smo scenu tri puta, a zatim uzeli srednju vrednost tih rezultata.

Baterija testova podrazumeva korišćenje DirectX9, DirectX10 ili DirectxX11 tehnologije tamo gde je to moguće. Uglavnom svi naslovi i testovi rade uglavnom u DirectX10 modu, ali jedan deo i u DirectX11 modu. Tamo gde je bilo moguće, a da framerate ostane prihvatljiv, birali smo DirectX11 za potrebe testa.

Poredili smo PowerColor Radeon HD7750 grafičku kartu sa referentnom AMD HD6670 grafičkom kartom koja radi na referentnim klokovima.

 


 

Rezultati u sintetičkim programima

 

3DMark Vantage

3DMark Vantage art

Vantage je prvi 3DMark za koji je potrebna DX10 karta i veoma je dobar pokazatelj DX10 performansi. Pored finalnog skora ovaj 3DMark pruža uvid i u posebni GPU skor i tako može korisnicima olakšati poređenje grafičkih karti na različitim mašinama.

3DMark Vantage HD7750

3DMark Vantage HD6770

 

3DMark 11

3DMark 11 art

Izašao krajem 2010. godine zajedno sa pojavom nove generacije nVidia i AMD grafičkih karti, ovaj 3DMark intenzivno koristi prednosti novog DX11. Kroz više grafičkih testova karte su opterećene teselacijom, koristi i najnoviji Shader Model 5.0 a tu je i podršku za Multi Threading. Koristili smo poslednju 1.03 verziju softvera.

3D Mark 11 HD7750

3D Mark 11 HD6770

 

Unigine Heaven 2.5

UH 25 art

Iako nije igra, ovaj benchmark je veoma dobar pokazatelj performansi pri teselaciji. Mi smo za naše testiranje koristili extreme teselaciju, jer je mogućnost intenzivne teselacije i glavna odlika ovog benchmark-a. Korišćena je najnovija 2.5 verzija koja je svima dostupna besplatno za download.

Ungine haven

 


 

Rezultati u igrama 1080p (prvi deo)

 

Call of Duty: Black Ops

COD BO art

Nastavak legendarnog Call of Duty serijala gde će ovoga puta igrač biti u ulozi Alex-a Mason-a pripadnika specijalnog tima američke vlade. Vreme dešavanja igre je smešteno u doba hladnog rata uz dodatak misija u Vijetnamu, ali i na mnogim drugim lokacijama širom sveta. Igra koristi unapređeni World at War engine.

COD Black ops

 

Crysis Warhead

Crysis warhead art

Igra koja je veoma popularna kada je u pitanju testiranje grafičkih karti. Igrač će se vratiti na egzotično ostrvo, samo u ulozi narednika Psycho-a i nastaviti borbu sa koreanskom armijom, ali i vanzemaljcima. Igra koristi Cry Engine 2.0 koji je i danas jedan od najlepših, ali i najzahtevnijih. Ova igra može da baci na kolena i najjače grafičke karte.

Crysis Warhead

 

Crysis 2

Crysis 2 art

Iako grafički nije revolucionaran poput prethodnika, Crysis 2 je definitivno jedna od lepših igara danas. Radnja igre je sa egzotičnih ostrva Filipina prebačena u New York koji se našao pod napadom vanzemaljaca koji su ovoga puta još smrtonosniji. Igrač je u ulozi Alcatraz-a, američkog marinca koji je dospeo u nanosuit. Igra koristi CryEngine 3.0 koji predstavlja unapređenu verziju engine-a iz prve Crysis igre i Warhead-a.

Crysis 2

 

Dirt 3

Dirt 3 art

Dirt 3 je najnoviji deo popularnog reli serijala, ovoga puta igra koristi najnoviju verziju Codemasters-ovog EGO endžina. Igra poseduje DX11 podršku, a glavne prednosti u odnosu na DX9 mogu se videti na vodi, detaljima publike i zastavama i platnima pored puta koji doprinose realnosti tokom trka. Igru smo testirali putem built-in benchmark-a koji se pokazao kao prilično precizan, a sastoji se iz jednog kruga u trci sa više automobila.

Dirt 3

 

Assassins Creed: Brotherhood

Assassins Creed brotherhood art

Assassins Creed: Brotherhood je istorijska avantura u trećem licu koja je treći deo serijala, a drugo poglavlje u “EIZO” trilogiji. Ubisoft se svakako potrudio pa je igra koja je započela karijeru na PS2 i Xbox konzolama uspešno portovana na PC, gde je zablistala odličnim novinama što na igračkom, što na polju grafike…

AC Brotherhood

 

Just Cause 2

Just Cause art

Naći ćete se u ulozi Rico-a Rodriguez-a američkog agenta poslatog da svrgne diktatora u fiktivnoj azijskoj ostrvskoj zemlji. Ova third person shooter, open world igra daće vam ogromnu slobodu uz puno vozila, oružja i misija, a sve to u ogromnom prostranstvu. Avalanche Engine ima punu DX10 podršku, a igra je DX10 only tako da je za igranje potrebna Windows Vista ili Windows 7.

Just Cause 2

 


 

Rezultati u igrama 1080p (drugi deo)

 

Alien vs Predator

AVP art

Novi AvP nastavak, obrađuje popularnu temu sukoba Alien-a i lovca Predator-a. Igrač će moći i da se oproba u ulozi marinca u borbi sa ova dva moćna neprijatelja. Sve to kroz novi engine sa DX11 podrškom i teselacijom. Ovo je jedna od prvih igara gde su vlasnici DX11 karti mogli da vide snagu svog hardvera.

AVP

 

Archania: Gothic IV

Arcania Gothic IV art

Četvrti u nizu Gothic serijala, i prvi koji nije razvijen od strane kompanije Piranha Bytes. Nakon pomalo nesrećnog trećeg dela, ovaj put sija u punom sjaju. Ispeglan endžin, odsustvo većih bagova, gomila poligona i naprednog renderinga i senki i dan danas umeju valjano da pomuče grafičke karte. Svakako jedna od igara uz koju ćete provesti puno vremena i uživati u magičnim predelima igre.

Ghotic IV

 

 

Metro 2033

Metro 2033 art

Igra je smeštena u post apokaliptičnu Moskvu. Ljudi su nakon katastrofe našli utočište u tunelima moskovskog metroa. Glavni junak će da bi spasao svoj "grad" morati da krene na putovanje kroz opasni metro u kojem vrebaju razne vrste mutanata. Igra je postala poznata po svojoj zahtevnosti. Igra poseduje DX11 podršku, koristi teselaciju na likovima, kao i napredni Depth of Field efekat. Da biste pokrenuli sve to u punom sjaju trebaće vam ozbiljna grafička karta.

Metro 2033

 

S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat

Stalker COP art

First person shooter smešten u černobiljsku zonu nakon nuklearne katastrofe. U zoni u potrazi za vrednim artefaktima tragaju razne vojne i paravojne formacije kao i avanturisti zvani stalkeri. Najnovija verzija X-Ray engine-a ima podršku za DX11 i teselaciju i prilično je dobra za testiranje grafičkih karti.

Stalker cop day

Stalker cop night

Stalker cop rain

Stalker cop sunshafts

 

Hard Reset

Hard Reset art

Prava “Cyber Punk” pucačina i žestoko “roštiljanje” doneli su ovoj igri jako veliku popularnost. Raznolikost oružja, prepucavanje i korišćenje okruženja u kome se nalazite za uništavanje neprijatelja doneće će Vam dosta kvalitetne i opuštajuće zabave. U kratkim crtama, Hard reset je žestoka akcija koja će vam pružiti “retro roštiljanje” u novom grafičkom ruhu.

Hard reset

 


 

Rezultati u igrama 1080p (treći deo)

 

Battlefield 3

Battlefield 3 art

Jedan od hitova 2011-te godine, Battlefield 3, omogućiće Vam da osetite sve čari jednog dobrog FPS naslova. Moderni Frostbite 2 endžin donosi spektakl za oči tj. vrlo dobro optimizovnu igru sa dosta detalja, senki u i dinamičkog osvetljenja.

Battlefield 3

 

Batman Arkham City

Batman AC art

Pre dve godine je Batman: Arkham Asylum apsolutno dokazao da igre pravljene po filmovima ili stripovima ne moraju da budu osuđene na propast. Arkham Asylum je po mnogima bila igra godine, zbog čega su očekivanja za nastavak bila izuzetno visoka. Da li je Arkham City dorastao prvoj igri, konačno smo dobili priliku da saznamo. Nakon i više nego uspešnog BatmanAsylum dela, Arkham City predstavlja sasvim logičan i dobro odrađen nastavak. Tvorci igre tvrde da je Arkham City pet puta veći od originalnog Asylum-a, te sada imamo dosta “open space” akcija i dosta varijanti industrijskih scena. Igra obiluje teselacijom, i naprednim filterima za anti-aliasing.

Batman AC

 

Deus EX Human Revolution

Deus EX HR art

Deus EX je davne 2000. godine napravio pravu pometnju i pomamu u svetu video igara. Po prvi put je neka video igra omogućavala igraču da istu pređe na više načina ili klasičnom pucačinom ili šunjanjem po mračnim delovima i senkama okruženja ili hakovanjem računara i istraživanjem terena. Na nastavak se čekalo čitavih 11 godina kasnije. Deus EX Human Revolution je na radost velikog broja fanova prvog dela dostojan naslednik, dok je sam grafički podsistem odlično optimizovan.

Deus EX HR

 

Lost Planet 2

Lost Planet 2 art

Iako portovi sa popularnih konzola ne važe za igre posebnog kvaliteta, bar što se grafičkog dela tiče, za Lost Planet 2 ne možemo reći isto. Igra koristi napredne algoritme za renderovanje kao i mnoštvo filtera za poboljšanje samog kvaliteta slike u kombinaciji sa MT Framework 2.0 tehnologijom i Microsoft DirectX 11 čarima predstavljaju jako kvalitetnu podlogu za testiranje grafičkih karti.

Lost Planet 2

 

Resident Evil V

RE V art

Još jedan od čuvenih portova sa konzola, i dan danas popularan među igračkom populacijom kao instant pucačina gde se borite sa gomilom zombija koji celom igrom deluju kao da nemaju nameru da nestanu. Odličan i zanimljim gameplay i jako dobro optimizovan „engine“ kao i podrška za Nvidia 3D tehnologiju i Microsoft DirectX 10 predstavljaju lepu podlogu za testiranje grafičkih karti.

Resident evil 5

 

Serious Sam 3

Serious Sam 3 art

Radnja igre je smeštena u vreme pre prvog dela, pa zbog toga u nazivu igre stoji BFE iliti Before First Encounter. To ovom delu igre daje status prequel-a čiji je zadatak da igračima pruži bolji uvid u avanture Sam "Serious" Stone-a. Do sredine 22. veka zemlja se nalazi na ivici propasti. Ali tada ispod ostataka najstarije zemaljske civilizacije ljudi nalaze ostatke još starije, ali tehnološki dosta naprednije rase. Artefakti koji su ostali iza nje spasiće zemlju i ljude odvesti do krajnjih granica svemira. Činilo se da je sve savršeno, ali ne zadugo.

Serious Sam 3

 


 

Overclock rezultati 1080p

Što se tiče overkloka i merenja skaliranja istog smo koristili standardne 3DMark Vantage i 3DMark 11 softverske pakete. Što se tiče igara, kao najbolji pokazatelji OC performansi i dobitka u igrama u dosadašnjoj praksi najbolje su se pokazali DIRT 3, Metro 2033, Crysis 2 i Batman Arkham City, te ćemo Vam rezultate istih i predstaviti. U svakom redu slika se nalaze vrenosti na fabričkim taktovima, overklok rezultati bez dizanja napona, te na kraju i rezultati sa maksimalnim overklok vrednostima.

 

3D Mark Vantage

3DMark Vantage art

3DMark Vantage HD7750

3DMark Vantage HD7750 OC

3D Mark 11

3DMark 11 art

3D Mark 11 HD7750

3D Mark 11 HD7750 OC

 

Batman Arkham City

Batman AC art

Batman AC

Batman AC OC

Crysis 2

Crysis 2 art

Crysis 2

Crysis 2 OC

Dirt 3

Dirt 3 art

Dirt 3

Dirt 3 OC

Metro 2033

Metro 2033 art

Metro 2033

Metro 2033 OC

 

Kao i 3D Mark softver i pomenute igre su skalirale kako treba, dok je PowerColor Radeon HD 7750 prilikom overkloka bio bolji od referentne AMD Radeon HD6770 grafičke karte.

 


 

Par reči za kraj

AMD je sa HD7800 serijom grafičkih karti, potvrdio priču koju je postavio sa modelima HD7970 i HD7950, dok je sa HD7700 serijom zacementirao mesto na tronu. Sve inovacije koje je donela HD7900 serija su i ovde implementirane. Napredni 28nm process proizvodnje, potrošnja koja je fantastična za grafičku kartu ovih performansi zaista nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, a čak se i na drajverima radilo, pa su tu neke opcije kojih ranije nije bilo.

 

TUL HD7750 Best Buy

 

“PCAXE Best Buy” za PowerColor HD7750 model. Pre svega ako se odlučite za ovu grafičku kartu, nije neophodno da imate skupo napajanje, dok je zagrevanje iste minimalno, a samim tim je ova grafička karta veoma tiha jer se 60 mm ventilator jedva okreće. Istina je da na MSAA i AA filtere možete da zaboravite ako se odlučite na gaming u Full HD rezoluciji, ali je i istina da ovaj model košta nešto malo preko 80 eura, i da je kao takav zagarantovani hit za veliku većinu gejmera sa ovog podneblja.

Pored toga, lepo je videti da se na grafičku kartu ovog cenovnog ranga mogu priključiti tri monitora istovremeno, što do sada nije bio slučaj.

 

PowerColor Radeon HD7750 na test ustupio: WinWin, Emmi

Zahvaljujemo se na realizaciji ovog testa lokalnoj kancelariji AMD-a

Zahvaljujemo se na realizaciji ovog testa lokalnoj kancelariji Samsung-a

Svi testovi su rađeni na Samsung LS24B350 LED monitoru:

Powerd by Samsung

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarišite na forumu...