Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

če

20

mar

2014

DX11 vs Mantle [u epizodi Thief] Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić, Dušan Srbljak   

AMD Mantle nastavlja sa iznenađenjima

 

Thief DX11 vs Mantle ThiefKompanija AMD je 18. marta pustila novu verziju drajvera za svoje grafičke karte (14.3 beta) koji je korisnicima, a ujedno je izašao i “patch” za popularnu video igru Thief gde se javlja mogućnost korišćenja AMD True Audio tehnologije u okviru ove video igre.

AMD je prilično bombastično najavio povećanje performansi korišćenjem njihovog Mantle API-ja, što je redakcija PCAXE portala već jednom pokušala da dočara korisnicima u članku DX11 vs Mantle.

Kakve su performanse u slučaju ove igre i koliko ubrzanje AMD Mantle donosi u odnosu na DX11 API, ispratićemo kroz video materijal koji smo pripremili za Vas.

 

Opširnije...
 

ned

16

mar

2014

ASUS R9 290X DirectCU II OC Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Raspevani Hawaii

 

ASUS R9290X DCIIOCKompaniija ASUS nam je ovog puta dostavila u redakciju još jedan od trenutno aktuelnih top modela grafičkih karti. Dugo očekivana custom rešenja AIB partnera i logistička podrška od strane AMD Hawaii R9 290X čipova, koji su jednostavno od svog predstavljanja prosto “vapili” za naprednijim sistemima hlađenja, se napokon našla na našem test stolu.

Internet zajednica se svakako složila da je upravo ova karika bila najslabija tačka na referentnim grafičkim kartama, i smatramo da se čekanje isplatilo. ASUS je sa svojim DirectCU II sistemom hlađenja svakako jedan od najinteresantnijih i ujedno najefikasnijih sistema, barem za sada. Iz tog razloga verujemo da će ASUS i ovaj put napraviti lepu saradnju sa jednim od trenutno najbržih single GPU-ova na planeti – AMD Radeon R9 290X.

Da li je ASUS uspeo da ukroti “crvenu furiju” i da li smo već videli nešto slično kada je ovaj proizvođač u pitanju, kao i uvek, ispratićemo u ostatku testa.

Opširnije...
 

sre

05

mar

2014

ASUS GTX 780 Ti DC2 OC Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Čekajući Maxwell...

 

ASUS GTX780Ti DCIIOCProšle godine kompanija NVIDIA je sa GTX 780 Ti napravila apsolutnu pometnju svojim predstavljanjem kao odogovor na tada aktuelne i sveže predstavljene AMD Radeon R9 290/X modele. Jako lepo iznenađenje koji nisu baš svi prognozirali je bilo vezano za konfiguraciju čipa koji pokreće ovu grafičku kartu. Iako su mnogi očekivali grafički čip sličan (čitaj za nijansu slabiji) onome koji smo sreli na NVIDIA Titan modelu, ovde je u pitanju punokrvni GK110 (Kepler) čip bez ikakvih hardverskih ograničenja i gašenja GPC klastera. Dakle, trenutno jedan od najbržih grafičkih čipova na svetu u kombinaciji sa ASUS DirectCu II hlađenjem u overklkovanoj izvedbi koji pretenduje na mesto jedne od najbržih single GPU karti. Da li je NVIDIA uz pomoć ASUS-a uspela u ovoj nameri – ispratimo zajedno u jednom od definitivno najzanimljivijih uporednih testova “high end“ grafičkih karti.

 

Opširnije...
 

ned

16

feb

2014

Sapphire R9 290X Tri-X Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Tri(k)-X za pobedu?

 

Sapphire Tri-X R9 290XNakon predstavljanja nove generacije AMD R9 serije čipova (kodnog imena Hawaii), konkretno R9 290/X proteklo je poprilično vremena, a publika širom sveta je željno iščekivala ponudu nereferentnih rešenja AIB partnera. AMD R9 290X je pokazao da ima sirovu snagu i da je svakako najjači grafički čip kompanije do sada, ali je sa referentnim dizajnom bio donekle hendikepiran kada su u pitanju performanse. Visoke radne temperature, nova PowerPlay logistika, dovodile su do degradacije performansi pa je ovaj grafički čip ostao “nedorečen” u fabričkom izdanju. Na sve to, buka koju su generisale referentne karte je bila poprilično visoka, pa je iščekivanje modela sa custom hlađenjem dostiglo tačku usijanja.

No, čekanju je svakako došao kraj, a jedan od proizvođača koji su uvek bili prvi sa svojim custom rešenjima je svakako Sapphire. Jedan od svima omiljenih proizvođača je ovaj put napravio svoje rešenje i nazvao ga simbolično Tri-X iz razloga (ne i jedinog) što hlađenje grafičke karte poseduje tri ventilatora. Da li su sa ovakvim sistemom hlađenja uspeli da ukrote furiozni R9 290X, ispratićemo sa zadovoljstvom u ostatku teksta.

 

Opširnije...
 

sre

05

feb

2014

ASUS R9 280X MATRIX Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Take the red one (pill)

 

ASUS Matrix R9 280XNakon zanimljivog testa jednog od pripadnika čuvene ROG familije, ASUS GTX 760 MARS, na red je stigla i jedna grafička karta zasnovana na jako popularnom Radeon R9 280X čipu. U pitanju je ASUS R9 280X MATRIX koji je svakako jedan od top modela ROG familije koji će Vam izmamiti osmeh na lice.

Pošto ova priroda posla nalaže, bar kada je AMD Radeon u pitanju, odlučili smo ovaj put da uzemo crvenu pilulu i zaplovimo sa MATRIX modelom u bateriju testova. ASUS MATRIX grafičke karte svakako imaju svoju reputaciju u svetu grafičkih komponenti, a da li je ovaj model dovoljan da ispuni Vaša i naša očekivanja, ispratimo dalje u tekstu.

 

Opširnije...
 

uto

31

dec

2013

ASUS GTX 760 MARS Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Deda Marse, deda Marse...

 

ASUS ROG MARS 760Kompanija ASUS je jako često bila inovator na polju raznih segmenta IT dešavanja i tehnologija, a jedan deo koji svi mi pratimo i u principu najviše volimo su svakako računari i propratna oprema. Jedan deo te propratne opreme su svakako grafičke karte, a ASUS je nebrojeno puta dokazao da sa svojim rešenjima i kvalitetom ume da napravi korak napred u odnosu na konkurenciju.

Korak napred u ovom slučaju ili bolje rečeno kontekstu ovog teksta predstavlja dual GPU rešenje ove kompanije bazirano na nVIDIA GK 104 čipovima. Logično, dual GPU rešenja kada je ASUS u pitanju obično predstavljaju njihovi vrhunski brednovi – MARS i ARES. Ovaj put predstavnik “dvoglavog” rešenja je stigao etiketiran kao MARS model i u sebi nosi dva GK 104 čipa koje smo videli kod “najslabijeg” predstavnika nVIDIA GTX 700 generacije – GTX 760.

Veliki gejmerski auditorijum je bio poprilično iznenađen kada su procurele informacije o ovakom modelu konfigurisanom sa dva GPU-a srednje klase. Neki su rekli da je ovo nepraktično, da nema smisla, dok su neki treći zborili mudro i na kraju ispali u pravu. Svakako, i mi ćemo ovaj put zboriti ali i testirati. Dame i gospodo – ASUS GTX 760 MARS je danas Vama na usluzi.

 

Opširnije...
 

pon

23

dec

2013

ASUS R9 270X DirectCU II TOP Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

TOP izdanje u srednjoj klasi

 

ASUS R9 270X DCUII TopNakon nekoliko sjajnih R9 270/X, pa i ASUS R9 270 grafike karte koji su prilično uspešno zamenili prethodnu generaciju Radeon HD7800 modela, na red je došao i Radeon R9 270X iz ASUS-a, ni manje ni više – u TOP izdanju. ASUS TOP modele karakteriše overklok pravo iz kutije, dobar sistem hlađenja i visoko-kvalitetne komponente.

Kompanija AMD je obradovala korisnike R9 270 modela, ostavljajući identičan grafički čip kao R9 270X grafičkim kartama. Za R9 270X modele rezervisano je dodatno napajanje i viši fabrički klokovi.

ASUS je ovoga puta odlučio da već brze mainstream modele učini još bržim, pa na testu danas imamo R9 270X sa oznakom TOP. Šta se krije ispod haube ove grafičke karte i gde se nalazi u odnosu na konkurenciju - saznaćete u ovom tekstu.

 

Opširnije...
 

uto

17

dec

2013

AMD Radeon R7 260 i Sapphire Radeon R7 260X Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Dve karte za Holivud

 

AMD R7 260XAMD Radeon R7 260 i Sapphire R7 260X su grafičke karte koje su nam od ranije poznate predstavljanjem grafičkog čipa kodnog imena “Bonaire“ koji predstavlja najnoviju iteraciju GPU-ova kompanije AMD u “entry level“ segmentu. “Bonaire“ GPU smo prvi put sreli prilikom testiranja modela Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X OC.

Generacija Volcanic Island (vulkanska ostrva, prim. aut.) je u poslednje vreme podigla dosta prašine oko predstavljanja nove generacije i svako od nas se pitao šta nam ona donosi. DirectX 11.2, OpenGL 4.3, Mantle – sve su to neke od karakteristika grafičkog čipa koji je danas sa nama u redakciji. Kompanija AMD je definitivno rešila da svojim modelima postavi nove standarde u svakom segmentu ponude, pa je za premijeru AMD R7 260 modela redakcija PCAXE portala dobila jedan model na test, a da priča bude zanimljivija, društvo će mu praviti malo jači kolega – Sapphire R7 260X.

 

Opširnije...
 

sre

11

dec

2013

MSI Radeon R9 270 TF Gaming OC Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Sweet spot

 

MSI R9 270 Twin Frozr OC EditonMSI Radeon R9 270 TF Gaming OC predstavlja izdanak trenutno najpopularnije klase grafičkih karti baziranih na AMD Radeon R9 270 grafičkom čipu. Gejming serija ovog proizvođača je izuzetno popularna zbog svog odnosa cene i performansi, a MSI je pravo osveženje među trenutnom ponudom, koja sa svojim TwinFrozr IV sistemom hlađenja “obećava” da ispuni standardne zahteve korisnika - dobre performanse, malu potrošnju i prijatnu akustiku.

Kako se kompanija MSI snašla sa ovim modelom u moru ponuda raznih Radeon R9 270 modela tj. pored vrlo jake konkurencije - ispratimo u ostatku teksta.

 

Opširnije...
 

ned

01

dec

2013

ASUS Radeon R9 280X DCUII TOP Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Tahiti u novom radnom odelu

 

ASUS R9 280X DCII TopASUS Radeon R9 280X DCUII OC grafička karta predstavlja jednu od trenutno najlepših (najefikasnijih?) izvedbi modela baziranih na Tahiti grafičkom čipu koju smo do sada imali prilike da vidimo “bocnutu” u mašinu za testiranje. Nakon testova raznih modela, ova karta na prvi pogled uliva poštovanje i stavlja nam do znanja da je u pitanju model visoke klase, a sistem hlađenja koji je korišćen ovog puta je već viđen u “akciji” prilikom testiranja ASUS GTX 780 DCUII OC modela. Jako lep potez kompanije koji je odlučio da ovaj izuzetno efikasan sistem hlađenja upotrebi i na R9 280X seriji.

Da li su Tahiti i ova verzija DirectCU II hlađenja našli “zajednički” jezik – ispratimo u ostatku teksta.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 8
Get Adobe Flash player