Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

ned

29

jun

2014

Sapphire R9 290 Vapor-X Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Tri-X plus Vapor-X

 

Sapphire R9 290 Vapor-XKompanija Sapphire je jedan od vodećih AMD-ovih partnera kada su grafičke karte u pitanju. U ponudi ima nekoliko linija high-end grafičkih kartica, pri čemu su Dual-X i Tri-X klasični osnovni modeli. Toxic i Vapor-X serije predstavljaju nešto kvalitetnija rešenja, uz naravno nešto višu cenu.

Danas imamo priliku da se poigramo sa jednom kartom iz najvišeg segmenta, a u pitanju je model R9 290 Vapor-X.

Opširnije...
 

sre

25

jun

2014

ASUS GTX 780 Poseidon Platinum Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

H2O RoG

 

ASUS GTX 780 Poseidon PlatinumASUS je odlučio da nas (a nadamo se i Vas) obraduje sa jednom kartom iz svoje TOP serije Republic of Gamers. U pitanju je karta GTX 780 Poseidon Platinum, u čijem nazivu ste možda uspeli da naslutite o njenim svojstvima. Za one koji nisu uspeli u tome, Poseidon je grčki bog mora i prva asocijacija na njegov pomen bi trebala biti „voda“. Kako je ASUS u sistem hlađenja ubacio i jedan vodeni blok, sam naziv karte je adekvatno odabran.

Pomenućemo još da se ostatak H2O sistema ne isporučuje u pakovanju, već se mora odvojeno nabaviti. Mi smo se potrudili zbog Vas da regulišemo i taj detalj, tako da ćemo imati jedan kompletan test zaista vrhunskog parčeta hardvera.

Opširnije...
 

uto

24

jun

2014

ASUS GTX 760 Striker Platinum Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Mainstream za elitu

 

ASUS GTX760 Striker PlatinumDanas se na našem „kuhinjskom“ stolu našao delikates u vidu Republic of Gamers (RoG) grafičke karte, čije sastojke je ponovo zakuvao ASUS. Kao što svi već odavno znate, RoG je ASUS-ov pomalo elitistički orijentisan brend, koji teži beskompromisnom kvalitetu, pri čemu je cena u toj priči manje bitna. Dosta korisnika računara je prepoznalo ovaj signal i uopšte nas ne čudi armija zadovoljnih RoG konzumenata.

Kao što naslov kaže, danas ćemo secirati ASUS GTX 760 Striker Platinum. ASUS je po mnogima broj 1 kada su matične ploče i grafičke karte u pitanju, a da li su ostali na nivou zadatka sa ovom kartom, možete saznati ako ostanete sa nama do kraja recenzije.

Opširnije...
 

sre

18

jun

2014

Sapphire R9 280 Dual-X Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Ulaznica za hardcore „gejming“

 

Sapphire R9 280-Dual-XU prethodih mesec dana smo vam predstavili nekoliko grafičkih kartica nižeg ranga i to su redom bile Sapphire R7 240 2GB DDR3, XFX R7 250 i Sapphire R7 250 Ultimate. Sve ove karte su bile dovoljne tek za povremen i nezahtevan „gejming“. Sada nam je stigla karta sa kojom bi svako već mogao da se pohvali da je poseduje u računaru i koja pretenduje da se nađe na listama Vaših želja.

Ukoliko već neko vreme razmišljate šta bi Vam odgovaralo za igranje, onda ste danas na pravom mestu. Dakle, danas ćemo se družiti sa Sapphire R9 280 Dual-X karticom, a Vi ostanite sa nama da proverite kako se pokazala tokom testiranja.

Opširnije...
 

pet

13

jun

2014

Sapphire R7 250 Ultimate Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Tišina bez premca

 

Sapphire R7 250Došao je dan da vam predstavimo i treću kartu u nizu koja obitava negde u “donjem” segmentu kada su performanse i cena u pitanju. Prošli put ste imali priliku da čitate o XFX R7 250. Ako bi sudili po imenu, sigurno bi ste zaključili da se i ovaj put radi o istoj karti, samo drugog proizvođača. Međutim, nije baš tako.

Danas ćemo secirati Sapphire R7 250 Ultimate. Pored toga što drugačije srce kuca unutar ove karte, ona takođe poseduje i potpuno pasivan sistem hlađenja koji garantuje 0 dB buke.

Ukoliko ste u procesu kreiranja ultimativne silent mašine, možda će Vam baš ovakva karta biti potrebna da bi ste kompletirali “setup”.

Opširnije...
 

ned

01

jun

2014

XFX Radeon R7 250 Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Zadnji vezni igrač

 

XFX R7 250U prošloj recenziji ste mogli da čitate o Radeon R7 240 grafičkoj karti u Sapphire-ovoj izredbi, za koji smo konstatovali da je karta za osnovnu i nezahtevnu namenu. Danas imamo kartu koja je jednu stepenicu iznad.

Sigurni smo da su testovi high end kartica za Vas drage čitaoce mnogo interesantniji, uprkos tome što su takve karte cenovno za mnoge u domenu snova. Činjenica je da se za najbolje fudbalere generalno uvek biraju napadači, koji dostižu astronomske cene na fudbalskom tržištu, tako da svi ponekad zaboravimo na defanzivce koji takođe umeju da odrade posao kada zatreba. Ovaj tekst ćemo posvetiti upravo jednoj takvoj grafičkoj kartici. Nju će mnogi kupovati, ali je neće preterano ceniti.

U skladu sa pozicijom koju u AMD-ovoj ponudi, R7 250 bi trebalo da bude best-seller, a da li su performanse odgovarajuće za Vas - saznaćete ako ostanete sa nama do kraja recenzije.

Dame i gospodo, (uz trube i fanfare) predstavljamo Vam XFX R7 250 1GB DDR5.

Opširnije...
 

če

22

maj

2014

Sapphire Radeon R7 240 Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Radeon za sitne pare

 

Sapphire R7 240Zadnja AMD serija grafičkih kartica izazvala je dosta pometnji na tržištu, a rudari su se pobrinuli da zavlada nestašica high end kartica na globalnom nivou. To je dovelo do inflacije cena, pa smo imali situaciju da je za 280X bilo potrebno izdvojiti i preko 40.000 din. U svoj toj konfuziji, kao da smo pomalo zaboravili na „donji“ segment ovog tržišta i na našem portalu nije bilo testova jeftinijih grafičkih rešenja... Do sada.

Rešili smo da to promenimo i pomognemo onima koji ne žele da potroše više od 10.000 din za grafiku. Sa ovim tekstom ćemo započeti mini seriju (triptih) low end segmenta, a prva karta na „tapetu“ biće nam Sapphire R7 240.

Opširnije...
 

če

20

mar

2014

DX11 vs Mantle [u epizodi Thief] Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić, Dušan Srbljak   

AMD Mantle nastavlja sa iznenađenjima

 

Thief DX11 vs Mantle ThiefKompanija AMD je 18. marta pustila novu verziju drajvera za svoje grafičke karte (14.3 beta) koji je korisnicima, a ujedno je izašao i “patch” za popularnu video igru Thief gde se javlja mogućnost korišćenja AMD True Audio tehnologije u okviru ove video igre.

AMD je prilično bombastično najavio povećanje performansi korišćenjem njihovog Mantle API-ja, što je redakcija PCAXE portala već jednom pokušala da dočara korisnicima u članku DX11 vs Mantle.

Kakve su performanse u slučaju ove igre i koliko ubrzanje AMD Mantle donosi u odnosu na DX11 API, ispratićemo kroz video materijal koji smo pripremili za Vas.

 

Opširnije...
 

ned

16

mar

2014

ASUS R9 290X DirectCU II OC Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Raspevani Hawaii

 

ASUS R9290X DCIIOCKompaniija ASUS nam je ovog puta dostavila u redakciju još jedan od trenutno aktuelnih top modela grafičkih karti. Dugo očekivana custom rešenja AIB partnera i logistička podrška od strane AMD Hawaii R9 290X čipova, koji su jednostavno od svog predstavljanja prosto “vapili” za naprednijim sistemima hlađenja, se napokon našla na našem test stolu.

Internet zajednica se svakako složila da je upravo ova karika bila najslabija tačka na referentnim grafičkim kartama, i smatramo da se čekanje isplatilo. ASUS je sa svojim DirectCU II sistemom hlađenja svakako jedan od najinteresantnijih i ujedno najefikasnijih sistema, barem za sada. Iz tog razloga verujemo da će ASUS i ovaj put napraviti lepu saradnju sa jednim od trenutno najbržih single GPU-ova na planeti – AMD Radeon R9 290X.

Da li je ASUS uspeo da ukroti “crvenu furiju” i da li smo već videli nešto slično kada je ovaj proizvođač u pitanju, kao i uvek, ispratićemo u ostatku testa.

Opširnije...
 

sre

05

mar

2014

ASUS GTX 780 Ti DC2 OC Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić   

Čekajući Maxwell...

 

ASUS GTX780Ti DCIIOCProšle godine kompanija NVIDIA je sa GTX 780 Ti napravila apsolutnu pometnju svojim predstavljanjem kao odogovor na tada aktuelne i sveže predstavljene AMD Radeon R9 290/X modele. Jako lepo iznenađenje koji nisu baš svi prognozirali je bilo vezano za konfiguraciju čipa koji pokreće ovu grafičku kartu. Iako su mnogi očekivali grafički čip sličan (čitaj za nijansu slabiji) onome koji smo sreli na NVIDIA Titan modelu, ovde je u pitanju punokrvni GK110 (Kepler) čip bez ikakvih hardverskih ograničenja i gašenja GPC klastera. Dakle, trenutno jedan od najbržih grafičkih čipova na svetu u kombinaciji sa ASUS DirectCu II hlađenjem u overklkovanoj izvedbi koji pretenduje na mesto jedne od najbržih single GPU karti. Da li je NVIDIA uz pomoć ASUS-a uspela u ovoj nameri – ispratimo zajedno u jednom od definitivno najzanimljivijih uporednih testova “high end“ grafičkih karti.

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 8
Get Adobe Flash player