Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

ned

26

okt

2014

ASUS GTX 750Ti STRIX Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Štedljiv i tih

 

ASUS GTX 750Ti Strix OCNakon višednevnog izleta u High End stratosferu, gde ste mogli da čitate testove o GTX980, GTX970 i R9 295X2 grafičkim kartama, vraćamo se na zemlju sa jednim modelom koji je pristupačniji običnim korisnicima. U pitanju je ASUS GTX750Ti STRIX, čiji grafički čip predstavlja prvu generaciju Maxwell arhitekture.

Ova karta nije namenjena hardcore gejmingu, ali je sasvim upotrebljiva za skoro sve poslove koje možete obavljati na računaru. ASUS-ova STRIX tehnologija je i ovde implementirana, a to znači tih i bešuman rad, pri čemu su na kartu ugrađene elektronske komponente solidnog kvaliteta. Ventilatori na karti se neće paliti sve dok ne pokrenete neku zahtevnu aplikaciju (3D), pri čemu je okidač za ventilatore podešen na 51/52 stepena celzijusa, ali više o tome u nastavku recenzije...

Opširnije...
 

če

16

okt

2014

AMD Radeon R9 295X2 Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Ultimativna karta za igranje

 

AMD R9 295

Danas nam se na repertoaru našla najjača AMD karta koju možete kupiti.. novcem.. moguće i bubregom. Sve zavisi šta vam je bitnije da zadržite.

Elem, Hawaii čipovi su već godinu dana na tržištu i sa njima smo se sretali sa R9 290(X) kartama. Nakon svog ovog vremena i dalje se radi o jednom vrlo potentnom čipu, koji nije ništa izgubio od svoje funkcionalnosti. Sad zamislite da dva Hawaii-ja upakujete na jedan PCB. Mi nećemo da zamišljamo, pošto već takvu kartu imamo u rukama (ljubaznošću zastupnika kompanije AMD za Srbiju), a naziv joj je upravo kako stoji u naslovu – AMD Radeon R9 295X2.

U pitanju je jedna izuzetna kartica, koja se ne viđa svakog dana. Ostanite sa nama i na narednim stranama kako biste saznali sve o dotičnoj karti, a mi ćemo se potruditi da Vaše vreme bude kvalitetno potrošeno u čitanju.

Pa da krenemo...

Opširnije...
 

pet

10

okt

2014

ASUS GTX 980 STRIX Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Imperija uzvraća udarac

 

ASUS Strix GTX980 OCTrenutno je 1h ujutru. Idealno vreme za pisanje nove recenzije. Noćni izlazak smo preskočili, a nije ni da kao izlazimo negde :D. Pored toga što su „jetra“ i „novčanik“ uživali u mirnoj večeri, postojao je jedan jako bitan razlog da ostanemo kod kuće – GTX 980 - novi vladar kada su single-GPU grafičke karte u pitanju. Ili su nam bar tako rekli.

Elem, kako je naša uvek poslednja, morali smo da to proverimo u praksi. Kompanija ASUS nam je izašla u susret i poslala prvi primerak grafičke karte u zemlji, ona nosi naziv GTX 980 STRIX.

Kartica je prošla sito i rešeto kroz naš lab, pa sa zadovoljstvom konstatujemo da ćete u narednim redovima moći da saznate šta možete očekivati od jednog ovakvog proizvoda, kao i to da li zaista zaslužuje titulu „vladara“.

Pa da počnemo...

Opširnije...
 

ned

05

okt

2014

Sapphire Radeon R9 285 Dual-X OC Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

AMD-ov “peek” u budućnost

 

Sapphire R9 285 OC UEFI2. septembar je bio datum kada je AMD predstavio njihovu najnoviju arhitekturu za grafičke karte pod imenom Graphics Core Next 1.2. Prvi čip vesnik ove tehnologije nosi naziv Tonga, a kartica na koju je implementiran jeste Radeon R9 285.

Na osnovu glasina i raznih tabela koje smo mogli da vidimo, znalo se da po pitanju čistih performansi ne očekujemo „boom“ sa R9 285 karticama. Svakako da nam se još manje dopalo kada smo saznali da će umesto 384-bine magistrale i 3GB radne memorije, ova karta imati 256-bitnu magistralu i svega 2 GB memorije.

No, da ne trčimo pred rudu i da sačekamo dok ne proverimo kakve je sve optimizacije AMD primenio na svojem poslednjem čedu, jer ćemo tek onda imati kompletniju sliku šta možemo da očekujemo.

Pa da počnemo...

Opširnije...
 

uto

30

sep

2014

ASUS GTX 970 STRIX Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Pristupačnije 4K rešenje

 

ASUS Strix GTX970 OCNakon druženja sa odličnim ASUS GTX 980 STRIX, na red je došla i druga trenutno aktuelna ASUS-ova Maxwell bazirana karta – GTX 970 STRIX.

Radi se o nešto slabijem rođaku GTX 980 karte, koji bi trebalo da zameni GTX 770 model. Insajderski info je da GTX 970 skalira prilično dobro sa overklokovanjem, što nas posebno raduje.

Na sledećih nekoliko strana (srećom po Vas, ovaj put će ih biti manje od 30 :)) saznaćete sve što Vas zanima o ovoj “zverki”, čija je sila rikanja nešto manja od većeg brata.

Pa da vidimo...

Opširnije...
 

uto

05

avg

2014

HIS Radeon R9 280 IceQ X2 Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

HIS vol. 2

 

HIS 280 IceQX2O HIS kompaniji smo pisali prošli put kada smo imali priliku da se družimo sa njihovom R9 280X IceQ X2 karticom. Utisci su bili pomešani, ali je preovladalo da je u pitanju jedan više nego korektan proizvod. HIS-ove video karte nažalost nemaju premium izradu, ali im je i cena zbog toga više nego prihvatljiva. IceQ brend je mogao da bude ono što je npr Republic of Gamers kod ASUS-a danas. Međutim, iz nekog razloga HIS ne forsira priču sa kvalitetom i nekim eksluzivnih tehnologijama kao neki drugi brendovi, pa su danas tu gde jesu (mainstream).

Što se tiče današnje recenzije, imaćete priliku da pročitate naše utiske posle igranja sa R9 280 IceQ X2, koji je jednu stepenicu "niži" model, pošto je korišćen nešto slabiji čip od onog u 280X. Dakle, danas u žiži HIS R9 280 IceQ X² OC 3GB GDDR5.

Pa da krenemo...

Opširnije...
 

pon

04

avg

2014

HIS R9 280X IceQ X2 Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

HIS Royal Majesty

 

HIS 280X IceQX2Većina naših dragih čitalaca je sigurno čula za kompaniju sa čijim proizvodom ćemo se družiti danas, ali verovatno niste upoznati sa kriptičnim značenjem koje se krije iza ovog naziva.

HIS iliti Hightech Information System je kompanija sa centralom u Hong Kongu, a posluje još od davne 1987. godine. IceQ sistem hlađenja je predstavljen prvi put 2003-će godine, i to na HIS 9800 Pro IceQ modelu, koji je pobrao mnoge nagrade u to vreme. Jedanest godina je dug period u IT industriji, pa ćemo ovaj put imati priliku da proverimo dokle je stigla evolucija ovakvog hlađenja.

Nazalost, ni jedan od većih distributera u našoj zemlji se nije prihvatio posla da uveze ovaj brend na tržište, pa smo trenutno uskraćeni za proizvode ove kompanije. Nadamo se da će se uskoro to promeniti.

A sada da pređemo na našeg „pacijenta“ broj 8, čiji je pun naziv HIS R9 280X iPower IceQ X² Turbo Boost Clock 3GB.

Opširnije...
 

ned

29

jun

2014

Sapphire R9 290 Vapor-X Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Tri-X plus Vapor-X

 

Sapphire R9 290 Vapor-XKompanija Sapphire je jedan od vodećih AMD-ovih partnera kada su grafičke karte u pitanju. U ponudi ima nekoliko linija high-end grafičkih kartica, pri čemu su Dual-X i Tri-X klasični osnovni modeli. Toxic i Vapor-X serije predstavljaju nešto kvalitetnija rešenja, uz naravno nešto višu cenu.

Danas imamo priliku da se poigramo sa jednom kartom iz najvišeg segmenta, a u pitanju je model R9 290 Vapor-X.

Opširnije...
 

sre

25

jun

2014

ASUS GTX 780 Poseidon Platinum Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

H2O RoG

 

ASUS GTX 780 Poseidon PlatinumASUS je odlučio da nas (a nadamo se i Vas) obraduje sa jednom kartom iz svoje TOP serije Republic of Gamers. U pitanju je karta GTX 780 Poseidon Platinum, u čijem nazivu ste možda uspeli da naslutite o njenim svojstvima. Za one koji nisu uspeli u tome, Poseidon je grčki bog mora i prva asocijacija na njegov pomen bi trebala biti „voda“. Kako je ASUS u sistem hlađenja ubacio i jedan vodeni blok, sam naziv karte je adekvatno odabran.

Pomenućemo još da se ostatak H2O sistema ne isporučuje u pakovanju, već se mora odvojeno nabaviti. Mi smo se potrudili zbog Vas da regulišemo i taj detalj, tako da ćemo imati jedan kompletan test zaista vrhunskog parčeta hardvera.

Opširnije...
 

uto

24

jun

2014

ASUS GTX 760 Striker Platinum Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Mainstream za elitu

 

ASUS GTX760 Striker PlatinumDanas se na našem „kuhinjskom“ stolu našao delikates u vidu Republic of Gamers (RoG) grafičke karte, čije sastojke je ponovo zakuvao ASUS. Kao što svi već odavno znate, RoG je ASUS-ov pomalo elitistički orijentisan brend, koji teži beskompromisnom kvalitetu, pri čemu je cena u toj priči manje bitna. Dosta korisnika računara je prepoznalo ovaj signal i uopšte nas ne čudi armija zadovoljnih RoG konzumenata.

Kao što naslov kaže, danas ćemo secirati ASUS GTX 760 Striker Platinum. ASUS je po mnogima broj 1 kada su matične ploče i grafičke karte u pitanju, a da li su ostali na nivou zadatka sa ovom kartom, možete saznati ako ostanete sa nama do kraja recenzije.

Opširnije...
 


Strana 1 od 9
Get Adobe Flash player