Quantcast
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

če

10

apr

2014

ASRock AM1B-ITX Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski, Dušan Srbljak   

„Bezobrazna“ ponuda

 

ASRock AM1B-ITXTek što smo predstavili mogućnosti i performanse najnovijeg AMD-ovog low-power APU-a iz ASRock-a je stigla i AM1 matična ploča. Ovaj veoma pristupačan model, koji poseduje sve što bi trebalo da poseduje jedna matična ploča, dolazi na tržište sa gotovo neverovatnom cenom.

Razlog za nisku cenu nikako nije nizak kvalitet, već je u pitanju platforma koja je zapravo kompletan SOC – System On Chip. Da bi upotpunio i zaokružio ovaj model, ASRock je ovu matičnu ploču opremio sa dodatnim SATA kontrolerom, ali i sa svim potrebnim priključcima za uživanje u multimedijalnim sadržajima. Dakle, u pitanju je jedan od baznih modela, koji nude gotovo sve što je neophodno za svakodnevno korišćenje PC-a.

 

Opširnije...
 

sre

09

apr

2014

AMD Athlon 5350 Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Jaguar u jagnjećoj koži

 

AMD Athlon 5000 FS1B ASRock AM1B-ITXJoš uvek se dobro sećamo prvih Intelovih Atom procesora, kao i AMD-ovog Bobcat-a. Borba za low-end tržište je i dalje veoma aktuelna, a ono što je glavni problem ovakvih platformi je upotrebljivost u velikoj većini svakodnevnih aktivnosti koje jedan korisnik može da upražnjava na svom kućnom računaru ili HTPC uređaju. AMD je sa prethodnom generacijom baziranoj na Bobcat jezgru, odnosno sa Brazos platformom pokazao da je veoma konkurentan u poređenju sa Intel Atom procesorima. Međutim problem sa Brazos-om, kao i sa Atom procesorima je prilična „anemičnost“ u svakodnevnim task-ovima, kao što je na primer gledanje sve „zahtevnijeg“ YouTube videa itd.

Iako je Brazos platforma bila kudikamo bolji izbor za low end PC, na kraju krajeva, to nije bilo dovoljno da u većoj meri zadovolji osnovne potrebe. Uska grla poput memorijskog kontrolera, anemičnog FPU-a, sa dva 64-bitna FP pipelinea i još poneka ograničenja su činila da ova platforma ne uspeva da se nosi u potunosti sa svakodnevnim zadacima. Bobcat iako je znatno brži od in-order mikroarhitekture unutar Atom procesora, bio je uporediv sa starim Athlon XP procesorima, kada su u pitanju performanse. Sama mikroarhitektura je bila dobra osnova za dalji razvoj, a ono što je bitno u celoj priči je odnos performansi i disipacije.

Nakon Brazos platforme, usledila je fejsliftovana Brazos 2.0, a zatim je došla na red nova Kabini platforma, koja donosi i novu mikroarhitekturu namenjenu low power tržištu, ali tu je i HSA i GCN o kojem smo već pisali. Šta nam donosi novi, dobro spakovani APU, možete da pročitate u narednoj recenziji.

 

Opširnije...
 

sre

02

apr

2014

Cooler Master HAF Stacker 935 Štampa El. pošta
Napisao Atila Gobor   

Ponovno pomeranje granica

 

Cooler Master HAF Stacker 935Davne 2004. se pojavio prvi Cooler Master Stacker koji je uveo neke novitete, kao na primer, četiri 3,5“ diska unutar jednog modula. Tu je bio i Stacker STC-T01 koji je mogao udomiti dva napajanja. Pre skoro deset godina, dva napajanja u jednom kućištu su bila velika stvar. Nakon nekoliko godina, Stacker serija se rafinisala i rodio se legendarni Stacker 832, kućište koji sa dizajnom i dan danas može da parira svim kućištima na tržištu.

2008. se pojavljuje prvi HAF od Cooler Master-a čime je započeta serija kućišta sa visokim protokom vazduha (High Air Flow). Pored raznih inovacija, HAF kućišta su navodno prva koja su imala procep za lakše montiranje kulera. Prošle godine, 2013. se desila integracija ove dve serije i rođen je HAF Stacker zajedno sa „modulima“.

Poenta HAF Stacker-a je modularno sklapanje, kombinovanje manjeg i većeg kućišta zarad maksimalne fleksibilnosti. Ovakav dizajn ujedno otvara vrata beskonačnim opcijama i kreativnosti korisnika. Time rečeno, spremite se za poduži tekst jer smo se trudili da dokumentujemo što više opcija novog HAF Stacker kompleta.

 

Opširnije...
 

pon

31

mar

2014

ASUS VS278Q Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

TN panel u epizodi „1 milisekunda“

 

ASUS VS278QOve nedelje smo imali zadovoljstvo da testiramo jedan monitor iz visoke klase. U pitanju je ASUS PA249Q, koji nas je prosto oborio sa nogu, a sada je na red došla nešto običnija varijanta, koja se odlikuje sa nekoliko interesantnih detalja. Pre svega tu je poveća dijagonala od 27“, a druga zanimljiva karakteristika jeste odziv od svega 1ms!

Do sada nismo imali prilike da se poigramo sa ovom kombinacijom i moramo priznati da jedva čekamo da se dublje upustimo u ovu priču i vidimo šta sve može ovaj „mališan“.

Na webu nećete naći puno testova za ovaj ovaj model monitora, pa vam toplo preporučujemo da i ovog puta ostanete sa nama do kraja recenzije i otkrijete sve mogućnosti ASUS VS278Q.

 

Opširnije...
 

ned

30

mar

2014

ASUS Z87-Expert & Z87-Deluxe/QUAD Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

„Full“ oprema

 

ASUS Z87 Deluxe Quad ExpertKada je u pitanju gigant kao što je ASUS već smo standardno navikli na visok kvalitet komponenata i overklok potencijal ispraćen kvalitetnom softverskom podrškom. Međutim kada je u pitanju Deluxe serija, onda imamo zaista o čemu da pišemo. U pitanju su matične ploče sa dodatnom opremom koja obično podrazumeva dva mrežna kontrolera, zatim WiFi/BT combo i eventualno još neke „gedžete“. Ovog puta na test smo dobili dva modela, od kojih je jedan sa oznakom Z87-Expert, a drugi Z87-Deluxe/QUAD. Ukratko, radi se o veoma kvalitetnim matičnim pločama, od kojih je Expert veoma sličan Pro modelu, dok je drugi veoma sličan testiranom Deluxe modelu. Razlike se svode na nešto noviju izvedbu layout-a, ali i na još poneke dodatke o kojima ćemo pisati kasnije u tekstu.

U narednoj recenziji čitaćete uporedni test ova dva modela, ali i saznaćete nešto više o dodacima, kao i o performansama mrežnih kontrolera, kao i o performansama novijih revizija ALC1150 audio kodeka.

 

Opširnije...
 

pet

28

mar

2014

ASUS ProArt PA249Q Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

ASUS za profesionalce

 

ASUS PA249QKompanija ASUS je naširoko poznata u IT svetu i do sada su uspešno pokrili nekoliko većih segmenata IT industrije. Najlakše ćete ih prepoznati po matičnim pločama i grafičkim kartama za računare, gde su odavno u top 3 kategoriji, međutim to nije njihov jedini fokus.

Pre izvesnog vremena su se uključili u trku monitorima u pokušaju da pomrse konce već poznatim igračima poput Samsunga, LG-ja, Dell-a i drugih. A kada to kažemo, ne mislimo na nižu i srednju klasu, već i na višu, što je u startu visoko podignuta lestvica.

Danas ćemo se družiti sa jednim njihovim monitorom iz „profesionalne“ klase, a pred vama je model iz ProArt serije - PA249Q. Na narednim stranicama možete pročitati kako se pokazao u praksi.

 

Opširnije...
 

uto

25

mar

2014

Logitech G19s Štampa El. pošta
Napisao Boban Obradović   

Top gejming na Logitech način

 

Logitech G19sU jednoj od prethodnih recenzija predstavili smo Logitech miševe iz njihove G serije koja je okrenuta gejmerima. Za razliku od prethodnog puta gde su nam na testu bili cenovno pristupačni modeli, to sada nije slučaj.

Logitech nas je obradovao jednom tastaturom iz samog vrha njihove ponude, koja nosi oznaku G19s.

Zašto izabrati baš ovu tastaturu? Ako želite gejming bez kompromisa i kvalitet i funkcije kakve Logitech može da pruži, zadržite se na ovoj recenziji i otkrijte šta krasi jednu ultimate gejming tastaturu iz Logitech kuhinje.

 

Opširnije...
 

ned

23

mar

2014

ASUS Z87-C & Z87M-Plus Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Dve ASUS Z87 „ulaznice“

 

ASUS Z87-C Z87M-PlusPre par meseci smo na bench stolu imali dve ASUS matične ploče zasnovane na Z87 čipsetu. U pitanju su bili Z87-A i Z87-K modeli sa 8 faznim, odnosno 4 faznim VRM sekcijama. Ovog puta imamo dve matične ploče, od kojih je jedna veoma slična testiranim Z87-K i A modelima, dok je druga nešto nalik mATX verziji Z87-K.

U pitanju su dragi naši čitaoci, Z87-C i Z87M-Plus matične ploče koje ćemo detaljnije prodiskutovati u narednoj recenziji.

 

Opširnije...
 

če

20

mar

2014

DX11 vs Mantle [u epizodi Thief] Štampa El. pošta
Napisao Nenad Zarić, Dušan Srbljak   

AMD Mantle nastavlja sa iznenađenjima

 

Thief DX11 vs Mantle ThiefKompanija AMD je 18. marta pustila novu verziju drajvera za svoje grafičke karte (14.3 beta) koji je korisnicima, a ujedno je izašao i “patch” za popularnu video igru Thief gde se javlja mogućnost korišćenja AMD True Audio tehnologije u okviru ove video igre.

AMD je prilično bombastično najavio povećanje performansi korišćenjem njihovog Mantle API-ja, što je redakcija PCAXE portala već jednom pokušala da dočara korisnicima u članku DX11 vs Mantle.

Kakve su performanse u slučaju ove igre i koliko ubrzanje AMD Mantle donosi u odnosu na DX11 API, ispratićemo kroz video materijal koji smo pripremili za Vas.

 

Opširnije...
 

uto

18

mar

2014

LC-Power LC-25U3B-Elektra Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Seksi, a nije Karmen

 

LC-Power LC-25U3B-ElektraKao i uvek kada započinjemo uvod za neki od LC Power proizvoda, moramo da se osvrnemo na politiku kompanije koja bi otprilike glasila – „napravi dobar i pristupačan proizvod i tako nađi mesto pod suncem među velikom konkurencijom“. Prilikom testiranja gotovo svakog od mnogobrojnih LC Power proizvoda ostali smo pod utiskom - „Ej, pa ovaj proizvod i nije skup“, što važi i za uređaj koji danas imamo na testu.

U pitanju je eksterna fioka za 2,5“ diskove kodnog naziva LC-25U3B-Elektra (još im samo Karmen fali :D). Kao i u slučaju prethodno testirane Cappele u pitanju je USB 3.0 fioka, ali uz određene razlike o kojime ćete moći da se informišete dalje u tekstu.

Da li će Karmen, ovaj, Elektra da se pokaže dobro kao Cappela i da li je autor teksta ostao pozitivno iznenađen, kao u slučaju LC-ADA-525-35-SWAP uređaja, saznaćete uskoro...

 

Opširnije...
 


Strana 1 od 42
Get Adobe Flash player