PCAXE PCAXE - Testovi racunarskih komponenti i softvera, najnovije vesti, edukacija, procesori, maticne ploce, video karte, hard diskovi, memorije, monitori, kucista, kuleri. http://www.pcaxe.com/ Wed, 27 Aug 2014 16:45:47 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management sr-yu Raijintek Saopštenje http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/raijintek-saopstenje http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/raijintek-saopstenje Raijintek SupportPovodom nekoliko žalbi na slim ventilator kod Raijintek Ereboss kulera, kompanija je odlučila da korisnicima ponudi zamenu ventilatora ukoliko imaju problematičan primerak!

Ovo se naravno ne odnosi samo na problematičan slim ventilator, nego i na druge moguće probleme sa Raijintek proizvodima. Slobodno se javite sa bilo kakvim primedbama i Raijintek će uraditi sve što može da vernim korisnicima izađe u susret. 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 27 Aug 2014 16:12:27 +0000
Seagate predstavlja prve hard diskove od 8 TB http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/seagate-predstavlja-prve-hard-diskove-od-8-tb http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/seagate-predstavlja-prve-hard-diskove-od-8-tb Seagate 8TBSeagate je danas objavio da počinje sa isporukama prvih svetskih hard diskova od 8 TB.

Hard disk od 8 TB je veliki korak unapred kada je skladištenje podataka u pitanju. Ovakav hard disk pruža odličan odnos cene i dobijenog prostora i predstavlja dobar izbor za cloud rešenja i energetski je efikasan.

Hard disk od 8 TB je odlično rešenje za skladištenje velike količine nestrukturiranih online podataka u vidu 3,5 inčnog HDD-a industrijskog standarda. 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 27 Aug 2014 12:25:25 +0000
Verbatim ulazi na tržište 3D štampe http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/verbatim-ulazi-na-trziste-3d-stampe http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/verbatim-ulazi-na-trziste-3d-stampe Verbatim 3DKompanija Verbatim objavljuje ulazak na tržište 3D štampe na sajmu IFA, predstavljanjem visokokvalitetnih plastičnih materijala za štampu. Na najvećem sajmu potrošačke elektronike u Evropi, koji će se održati od 5. do 10. septembra u Berlinu, Verbatim će predstaviti PLA i ABS plastične materijale za 3D štampače.

Proces 3D štampe omogućava izradu fizičkih objekata iz trodimenzionalnih modela, polaganjem slojeva materijala u aditivnom proizvodnom procesu. Industrija 3D štampe trenutno prolazi kroz masivnu transformaciju i ogroman rast, a u istraživanju kompanije Gartner procjenjuje se da će već u 2014. biti ukupno vredna 669 miliona USD (500 miliona evra).

Sve češće se predstavljaju novi i tehnološki napredniji 3D štampači koji ciljaju na upotrebu kod kuće, u školama i na fakultetima, ali i u ključnim poslovnim i industrijskim sektorima. 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 27 Aug 2014 08:08:08 +0000
Antec - Atom - Mid9 - Akcija http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/antec-atom-mid9-akcija http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/antec-atom-mid9-akcija Antec Atom Mid9Postoje određene domaće kompanije koje se uvek zalažu za dobrobit korisnika i kupaca. U ovom slučaju su to Mid9 - oficijalni uvoznik i distributer za Antec proizvode, Atom Computers - maloprodaja računarskih komponenti i naravno PCAXE - tj. mi.

O čemu se radi? Radi se o super ponudi gde su članovima PCAXE foruma ponuđena dva Antec napajanja po specijalnim cenama, a napajanja su dostupa u Atom prodavnici računarskih komponenti.

Izbor napajanja od kojih možete da birate su 550W model sa oznakom TP-550C TruePower Classic i 750W model oznake TP-750C TruePower Classic. Oba modela ispod šasije imaju "made by" Seasonic platformu, a Antec značka samo dodatno uliva poverenje u ova napajanja. 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 26 Aug 2014 16:12:33 +0000
AMD Power Pack http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-power-pack http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-power-pack AMD Power PackAMD po prvi put planira da ponudi 6 procesora i 6 kulera u jednom maloprodajnom pakovanju, namenjenom proizvođačima sistema svih veličina.

Pod nazivom „AMD Power Pack“, ova ponuda će omogućiti malim proizvođačima sistema širom EMEA regije da ostvare bolju vrednost na sistemima baziranim na AMD procesorima, tako što će ostvariti više profitne margine ili što će moći da pruže konkurentnije cene za krajnje korisnike. 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 26 Aug 2014 15:00:01 +0000
LUXA2 Clip serija nosača http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-clip-serija-nosaca http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-clip-serija-nosaca Nova LUXA2 Clip serija univerzalnih postolja za automobile

 

LUXA2 ClipLUXA2 objavljuje novu seriju držača za automobile, namenjenu prenosivim uređajima: Smart Clip, Cigar Clip univerzalno postolje/držač za automobile sa USB portom za punjač i Tab Clip univerzalno postolje za automobile i pisaće stolove.

LUXA2 Clip serija nudi rešenja držača za uređaje onim korisnicima koji zahtevaju funkcionalnost tokom vožnje, a u isto vreme olakšava upotrebu uređaja i povećava bezbednost u saobraćaju. 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 26 Aug 2014 13:24:48 +0000
ASUS Xonar U5 http://www.pcaxe.com/hardver/audio-video-karte/asus-xonar-u5 http://www.pcaxe.com/hardver/audio-video-karte/asus-xonar-u5 Pristupačniji brat

 

ASUS Xonar U5Pre više od godinu dana smo testirali odličnu ASUS Xonar U7 eksternu zvučnu kartu (USB interfejs). Iako se za svoju cenu Xonar U7 odlično pokazao, te i dobio sasvim zasluženo „PCAXE Best Buy“ nagradu, mnogim korisnicima, naročito na našem tržištu, je cena od 90€ delovala previše za jednu zvučnu kartu ma kakve god performanse ona pružala.

Da bi poboljšao ponudu na tržištu ASUS je predstavio i ASUS Xonar U5, koji bi trebalo da nudi vrlo slične funkcije, kvalitet zvuka, i performanse uz naravno nešto pristupačniju cenu.

Tako nam se na test stolu našao ASUS Xonar U5, te ostanite sa nama do kraja recenzije da bi ste videli kako se „pristupačniji brat“ snašao u našoj bateriji testova.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Ivan Vujić, Dušan Srbljak) frontpage Mon, 25 Aug 2014 15:00:00 +0000
Transcend je predstavio memorijske kartice za MacBook Air i MacBook Pro http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-je-predstavio-memorijske-kartice-za-macbook-air-i-macbook-pro http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-je-predstavio-memorijske-kartice-za-macbook-air-i-macbook-pro Transcend je predstavio JetDrive Lite memorijske kartice za MacBook Air i MacBook Pro sa Retina displejom

 

Transcend JetDrive LiteKompanija Transcend je predstavila četiri JetDrive Lite memorijske kartice različitih dimenzija, namenjene MacBook Air i MacBook Pro računarima sa Retina diplejom. Uz pomoć njih lako i jednostano se proširuje kapacitet hard diska bez nepotrebnih dodataka.

Uz JetDrive Lite dobijate više prostora za skladištenje na Vašem MacBook-u. Na karticu od 128GB možete smestiti 62000 fotografija, 32000 pesama, 1920 minuta FullHD video materijala.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 23 Aug 2014 11:05:46 +0000
ASUS Z97-Pro (WiFi AC) http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z97-pro-wifi-ac http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z97-pro-wifi-ac Kompletan ASUS

 

ASUS Z97 Pro WiFi acPre izvesnog vremena na testu smo imali ASUS Z97 Deluxe NFC&WLC, koji je ne samo matična ploča, nego paket sa dodacima za bežično punjenje mobilnih uređaja i programiranje NFC tagova. Ploča na testu je zaista bila impresivna, ali dodatna oprema je ozbiljno podizala cenu ovog paketa, pa se postavljalo pitanje svrsishodnosti celog rešenja i kojoj ciljnoj grupi je to namenjeno.

Očigledno je da je u pitanju bila ona ciljna grupa koja ima dubok novčanik i koji se deklarišu pred svojim komšijama kao nepopravljivi tehnomani i koji žele apsolutno sve od matične ploče, ali i još ponešto. Ipak, ovog puta imamo na testu jedan prihvatljiviji model, naročito kada je u pitanju cenovni rang, koji ne zaostaje bitno po pitanju overklok potencijala u odnosu na Z97 Deluxe NFC&WLC.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Fri, 22 Aug 2014 15:50:12 +0000
SP predstavio USB 2.0 OTG fleš disk - Mobile X21 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-predstavio-usb-20-otg-fles-disk-mobile-x21-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-predstavio-usb-20-otg-fles-disk-mobile-x21-avg2014 SPUSB 2.0 OTG Flash Drive Mobile X21SP/ Silicon Power je predstavio USB 2.0 OTG fleš disk - Mobile X21, sa mikroUSB i USB 2.0 priključkom. Ovaj multifunkcionalni uređaj olakšava transfer podataka između računara i Android smart telefona i tableta, a usput daje dodatni memorijski prostor, te korisnici neće više morati da koriste kablove ili da traže WiFi hotspot.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 21 Aug 2014 17:04:59 +0000
AMD je predstavio novu Radeon R7 seriju SSD-ova http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-je-predstavio-novu-radeon-r7-seriju-ssd-diskova http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-je-predstavio-novu-radeon-r7-seriju-ssd-diskova AMD Radeon R7 SSDAMD je najavio saradnju sa kompanijom OCZ Storage Solutions iz Toshiba grupe i proizvodnju AMD Radeon R7 serije SSD-ova kapaciteta od 120GB, 240GB i 480GB.

Pristupačna AMD Radeon R7 serija visoko-performansnih SSD-ova je namenjena igračima koji žele na ekonomičan način da unaprede odziv svojih sistema, imajući prevenstveno u vidu kvalitet i pouzdanost.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 21 Aug 2014 12:51:01 +0000
Raidmax darovanje! http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/raidmax-darovanje-aug2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/raidmax-darovanje-aug2014 Raidmax i PCAXE daruju

 

Raidmax DarovanjeRaidmax i PCAXE, rame uz rame organizuju darovanje. Nagradni fond oba darovanja se sastoji od po jednog RX-700AC napajanja.

Jedno izvlačenje se održava na Raidmax Balkan Facebook stranici, dok će se drugo darovanje odvijati na PCAXE forumu. Pravila su jednostavna i svi mogu ostvariti pravo učešća u oba darovanja.

Ovim putem su zadovoljeni forumaši koji ne vole fejsbuk, a sa druge strane, Raidmax je u potpunosti ispoštovao svoje verne fejsbuk fanove.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 20 Aug 2014 18:00:00 +0000
Transcend predstavio ESD400 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavio-esd400-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavio-esd400-avg2014 Prenosivi USB 3.0 SSD

 

Transcend ESD400Pre koju nedelju smo pisali o Transcendovom SSD370 SATA III SSD-u, a već sada nam ova kompanija predstavlja ESD400, prenosni SSD za poslovne korisnike, koji nudi veliku brzinu prenosa podataka, kao i veliki kapacitet do čak 1TB.

ESD400 je toliko malih dimenzija da može stati u džep, a pritom je vrlo otporan, tako da se lako može nositi. Njegova brzina prenosa podataka omogućava obradu velikih multimedijalnih fajlova i dokumenata na brz i siguran način. Trenutno je dostupan u četiri kapaciteta od 128GB, 256GB, 512GB, kao i 1TB.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 20 Aug 2014 16:11:48 +0000
Zašto odabrati LUXA2 eksterne punjače http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/zasto-odabrati-luxa2-eksterne-punjace-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/zasto-odabrati-luxa2-eksterne-punjace-avg2014 LUXA2 power banksTrenutno, korišćenje smart telefona, tableta i sličnih mobilnih uređaja, je postala svakodnevica. Takmičenje u performansama između proizvođača obično rezultuje većom potrošnjom što se donekle kompenzuje baterijama većeg kapaciteta, kao i gabarita.

Problem kratkog trajanja baterija se može delimično eleminisati sa mobilnim eksternim punjačima. Kao što ni mobilni uređaji nisu isti, takođe nije svejedno koji eksterni punjač odaberete za Vaš mobilni telefon.

Thermaltakeov ogranak LUXA2  je odlučio da ukaže na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom kupovine jednog eksternog punjača, kao i da navede razloge zašto odabarati baš LUXA2 mobilni punjač, sa naglaskom na kvalitet, performanse i pouzdanost.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 20 Aug 2014 11:25:13 +0000
Thermaltake predstavio Toughpower DPS G seriju napajanja http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-toughpower-dps-g-seriju-napajanja-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-toughpower-dps-g-seriju-napajanja-avg2014 Thermaltake Toughpower DPS GThermaltake je ovih dana najavio novu cenovno pristupačniju seriju napajanja Toughpower DPS G sa DPSApp smart software-om.

Kao što su ranije predstavili Toughpower DPS napajanja snage od 750W i 850W, sada su predstavili nova napajanja u rasponu snage od 450W do 1050W, koja imaju 80 PLUS Gold sertifikat. Novu seriju trenutno čine ukupno šest modela od 450W, 550W, 650W, 750W, 850W, 1050W.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 20 Aug 2014 06:40:48 +0000
Canon dobio dve prestižne nagrade http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-dobio-dve-prestizne-nagrade-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-dobio-dve-prestizne-nagrade-avg2014 Canon EISA nagradeCanon je objavio da je dobio dve prestižne EISA (European Imaging and Sound Association)  nagrade. Popularni EOS 1200D osvojio je „European Consumer DSLR Camera 2014-2015“ nagradu, dok je inovativna LEGRIA mini X osvojila „European Lifestyle Camcorder 2014-2015“.

Nagrade EISA dodeljuju se glasovima panela urednika 50 renomiranih časopisa iz 20 evropskih zemalja i predstavljaju veliko priznanje za proizvode koji spajaju naprednu tehnologiju, funkcije i upečatljiv dizajn sa dokazanom vrednošću. Ove godine su nagrade, kao najbolji u svojim kategorijama, odneli LEGRIA mini X i EOS 1200D.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 19 Aug 2014 13:02:59 +0000
Genius predstavio HS-400A "Tattoo" slušalice http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/genius-predstavio-hs-400a-tatoo-slusalice-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/genius-predstavio-hs-400a-tatoo-slusalice-avg2014 Slušalice za kancelariju

 

Genius HS-400AKompanija Genius je predstavila nove slušalice u u svojoj seriji kancelarijskih slušalica sa mikrofonom - HS-400A "Tattoo".

Novi model za razliku od nedavno predstavljenih primarno namenjen kancelarijskim radnicima čiji se dnevni posao sastoji od velikog broja razgovora putem Skype-a, telefona ili nekog drugog načina komunikacije.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 19 Aug 2014 09:40:43 +0000
Tt eSPORTS predstavio "odmaralište" za ruke http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-predstavio-odmaraliste-za-ruke-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-predstavio-odmaraliste-za-ruke-avg2014 Tt eSPORTS Gaming Wrist RestsTt eSPORTS, brend kompanije Thermaltake, koji se bavi igračkim periferijama, predstavio je novu seriju podrške za zglobove koja će igrače rešiti bola - the Gaming Wrist Rest. Postoje dve verzije ovog dodatka - Tt eSPORTS Gaming Wrist Rest i Gaming Wrist Rest Team DK Edition.

Za razliku od većine ovakvih proizvoda na tržištu, koji su čvrsti i odgovaraju samo tastaturi sa kojom dolaze, ovo "odmaralište" je lagano i pritom nema potrebe da se razmišlja da li će se oštetiti prilikom transporta.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 19 Aug 2014 06:50:07 +0000
Biostar AM1MHP http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-am1mhp http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-am1mhp Matična ploča umesto kusura

 

Biostar AM1HMPNedavno smo detaljno testirali AM1 platformu, odličan Athlon 5350 APU i Biostar AM1MHP matičnu ploču. Podsetićemo, ovaj APU je namenjen kao zamena za stariju E seriju, odnosno Brazos platformu. U pitanju su Jaguar procesorska jezgra, kojih ima ukupno četiri i koji su klok za klok veoma efikasna, kako energetski, tako i po pitanju relativnih performansi, ukombinovana sa GCN grafičkim jezgrom uz HSA podršku.

Dakle, jasno je da je u pitanju niskopotrošni APU, sa integrisanim najnovijim tehnologijama. Ipak, ovo je recenzija o još jednoj matičnoj ploči za Kabini APU, a ovog puta nam test primerak stiže iz kompanije Biostar.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Mon, 18 Aug 2014 16:16:46 +0000
Telekom predstavio 11811.rs aplikaciju http://www.pcaxe.com/vesti/softver/telekom-predstavio-11811rs-aplikaciju-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/telekom-predstavio-11811rs-aplikaciju-avg2014 Svi kontakti i adrese u jednoj aplikaciji

 

11811rs aplikacijaObimni telefonski imenici decenijama su imali svoje počasno mesto na stočiću pored fiksnog telefona. U njima su se nalazili podaci o brojevima telefona majstora, hitnih službi, svih preduzeća, prijatelja... Drugim rečima, telefonski brojevi su često bili na dohvat ruke, umesto da ih po potrebi tražimo po raznim sveskama i papirićima.

Kako se menjaju navike korisnika, savremene tehnologije mogu priskočiti u pomoć u potrazi za potrebnim informacijama. Umesto da korisnik prelistava poveći imenik, traženi broj telefona će se danas obično potražiti putem interneta ili mobilnog telefona. Otuda i ne čudi razvoj 11811.rs mobilne aplikacije.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 18 Aug 2014 13:35:41 +0000
ASUS najavio AOCC 2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-najavio-aocc-2014-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-najavio-aocc-2014-avg2014 ASUS Open Overclocking Cup 2014

 

ASUS Open Overclocking Cup 2014Kompanija ASUS je najavila početak kvalifikacija za ASUS Open Overclocking Cup 2014 takmičenje.

Inače, ASUS Open Overclocking Cup je počeo 2012. godine. U početku, to je bilo samo lokalno takmičenje za overklokere iz Rusije i Ukrajine da bi 2013. postalo internacionalno, te naraslo do najvećeg evropskog overkloking takmičenja na kojem učestvuju overklokeri iz 15 evropskih zemalja i zajednice nezavisnih država.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 18 Aug 2014 11:59:15 +0000
Silicon Power predstavio tri eksterna punjača http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavio-tri-eksterna-napajanja-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavio-tri-eksterna-napajanja-avg2014 Tri eksterna punjača velikog kapaciteta Power P51, Power P81 i Power P101

  

SP Power P51 P81 P101Kompanija Silicon Power je ovih dana predstavila tri eksterna punjača velikog kapaciteta – Power P51 kapaciteta od 5200 mAh, Power P81 od 7800 mAh i Power P101 sa čak 10400 mAh. Power P51, P81 i P101 nude korisnicima brzo i sigurno napajanje za razne mobilne uređaje, uključujući smartfone i tablete.

Pored velikih kapaciteta, dva USB porta (P81 i P101) sa različitim strujama punjenja (jedan može da puni mobilne uređaje sa jačinom struje do 2,1A, dok drugi nudi standardno punjenje strujom do 1A), Samsung baterijom i četiri sigurnosne zaštite (OVP, UVP, OCP i SCP), korisnik neće morati više da brine da li će mu se mobilni uređaj ugasiti usred gledanja filma ili nekog važnog razgovora.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 17 Aug 2014 16:00:15 +0000
Noctua - Besplatna podrška za novu Intel X99 platformu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/noctua-besplatna-podrka-za-novu-intel-x99-platformu-aug2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/noctua-besplatna-podrka-za-novu-intel-x99-platformu-aug2014 Noctua SecuFirm2 For LGA1150Noctua najavljuje da će nastaviti svoju tradiciju besplatnog isporučivanja SecuFirm2 premijum kompleta za montažu kulera na nove platforme. Dok novi Noctua kuleri već fabrički podržavaju Haswell-E LGA2011-3 podnožje, stare modele možete “apgrejdovati” sa novim NM-I2011 kompletom i to bez dodatnih troškova.

Odlučni smo da ponudimo najbolju moguću tehničku podršku našim kupcima i tokom godina smo besplatno isporučili više hiljada montažnih kompleta korisnicima koji nadograđuju svoju platformu” kaže Mag. Roland Mossig, direktor Noctua-e. “Haswell-E platforma je tu odmah iza ugla i zadovoljstvo nam je da najavimo da ćemo pružiti podršku i za LGA2011-3. Vlasnici starih Noctua kulera koji fabrički ne podržavaju LGA115x će moći da izvrše nadogradnju na novo podnožje potpuno besplatno!

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 16 Aug 2014 17:28:38 +0000
HIS Radeon R9 280 IceQ X2 darivanje http://www.pcaxe.com/vesti/pcaxe/his-radeon-r9-280-iceq-x2-darivanje-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/pcaxe/his-radeon-r9-280-iceq-x2-darivanje-avg2014 AMD i PCAXE poklanjaju

 

AMD PCAXE HIS GiveawayOstalo je još pola meseca do kraja letnjeg raspusta, ali to ne znači da bi gejming trebalo da stane. Zapravo, poželjno je i nakon učenja odmoriti mozak malo i odigrati svoju omiljenu igru. Kompanija AMD je svesna toga kontaktirala PCAXE, i obezbedila vrhunsku HIS Radeon R9 280 IceQ X2 grafičku kartu i tako je pred Vama još jedan giveaway!

Sa druge strane, PCAXE Forum je oduvek važio za mesto gde su se okupili hardverski frikovi, koji su na kraju krajeva i doprineli tome da ovaj forum postane poznat po izuzetno kvalitetnim temama u kojima je raspava na najvišem mogućem nivou, te za njih idu posebne beneficije!

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 15 Aug 2014 08:39:35 +0000
PNY najavio LEGO USB fleš disk http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/pny-najavio-lego-usb-fles-disk-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/pny-najavio-lego-usb-fles-disk-avg2014 Za ljubitelje LEGO kocki

 

PNY LEGO Flash DriveKompanije PNY i LEGO Group su najavile nove licencirane LEGO USB 2.0 fleš diskove, sa dizajnom koji je ostao veran tradicionalnom obliku LEGO kocke.

Nova linija ovih proizvoda nudi mogućnost izbora između tri boje: crvene, plave i žute, kao i dva kapaciteta: 8 ili 16GB.

Novi PNY-ov brendirani fleš pretenduje da privuče ljubitelje LEGO igračaka svih uzrasta. Lako može da se stavi na bilo koji privezak za ključeve, omogućavajući jednostavno prenošenje.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 14 Aug 2014 14:51:35 +0000
Nvidia najavila GT720 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/nvidia-najavila-gt720-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/nvidia-najavila-gt720-avg2014 Nvidia GeForce GT720NVIDIA je najavila entry-level grafički čip, koji će biti "srce" grafičkih karti do 50$ - GeForce GT 720.

GeForce GT720 je baziran na 28 nm proizvodnom procesu. Grafički čip je opremljen sa 192 CUDA jezgra. Memorijska magistrala je širine 64 bita, i ove grafičke karte će obično dolaziti sa 1GB DDR3 memorije na radnom taktu od 1600MHz, dok će GPU raditi na 797 MHz.

Od većine grafičkih karti baziranih na ovom čipu se očekuje da budu jednoslotne, low-profile i pasivno hlađene, i kao takve da budu idealne za mala kučišta i miniITX matične ploče.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 13 Aug 2014 16:50:13 +0000
IN WIN Ultratop HTPC K1-C01 [VIDEO recenzija] http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/in-win-ultratop-htpc-k1-c01-video-recenzija http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/in-win-ultratop-htpc-k1-c01-video-recenzija Nije DVD player! Ali izgleda tako ;)

 

IN WIN Ultratop HTPC K1-C01Izgled zna da zavara, ali kada se priča o računarima i elektronskim uređajima generalno gledano, vrlo je lako da se razazna šta je šta, a onda nam je na test stigao jedan DVD player...

Bar je tako izgledalo kada smo otvorili kutiju. Ispostavilo se da je reč o „fensi“ HTPC kućištu, a zahvaljujući domaćem distributeru računarske opreme, kompaniji MID9, obezbeđene su i sve komponente, te je pred Vama veoma detaljna video recenzija. Uživajte!

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak) frontpage Wed, 13 Aug 2014 16:00:02 +0000
Leap Motion kontroler http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/leap-motion-kontroler-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/leap-motion-kontroler-avg2014 Kako radi Leap Motion kontroler i šta sve može?

 

Leap Motion ControllerPre neki dan smo imali vest o Thalmic Labs Myo narukvici, koja bi mogla da zameni kompjuterski miš u pojedinim aplikacijama. Danas je red došao na jedan sličan, ali i dovoljno različit koncept u vidu Leap Motion platforme.

Leap Motion platforma je prešla dug put od najranijeg hardverskog prototipa do onoga što predstavlja danas. Ako ste se pitali kako ova tehnologija radi, saznaćete kako podaci sa senzora prelaze u korisne informacije koje programeri mogu iskoristiti u svojim aplikacijama.

Sve ovo je do detalja objašnjeno na njihovom blogu, i što se tiče hardvera Leap Motion kontroler je zapravo vrlo jednostavan. Srce uređaja se sastoji od dve kamere i tri infracrvena LED-a.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 13 Aug 2014 06:45:03 +0000
EKWB predstavlja 16mm verziju EK-HDC fitinga http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/ekwb-predstavlja-16mm-verziju-ek-hdc-fitinga-aug2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/ekwb-predstavlja-16mm-verziju-ek-hdc-fitinga-aug2014 EK-HDCEKWB, čuveni proizvođač vodenih blokova i ostale prateće opreme za vodena hlađenja, iz Ljubljane, predstavio je 16mm verziju EK-HDC kompresionih fitinga.

Za one koji nisu upoznati sa terminologijom, EK-HDC su kompresioni fitinzi koji služe za tvrda creva od pleksiglasa, bakra i drugih metala.

EK-HDC fitinzi su bezbedniji od standardnih EK-HD fitinga jer kompresijom pomoću gumenog prstena onemogućuju vađenje cevi iz ležišta.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 12 Aug 2014 17:18:34 +0000
Biostar najavio novu HiFi matičnu ploču http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/biostar-najavio-novu-hifi-maticnu-plocu-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/biostar-najavio-novu-hifi-maticnu-plocu-avg2014 BIOSTAR Z97Z7 Hi-FiKompanija BIOSTAR je svojom Hi Fi serijom matičnih ploča pokazala i u našim testovima da nudi dobar kompromis između ponuđenih karakteristika i kvaliteta sa jedne, kao i cene sa druge strane.

Tako je BIOSTAR predstavio novi izdanak Hi Fi serije, sa potpuno novim dizajnom u odnosu na onaj na koji smo navikli - Hi-Fi Z97Z7. Ova matična ploča je bazirana na Intel Z97 čipsetu sa ekskluzivnom BIOSTAR Hi-Fi Audio tehnologijom sa pozlaćenim audio konektorima, naponskom jedinicom sa 8 faza, kao i dobro rešenim sistemom hlađenja. Tako da se kao glavne karakteristike Hi-Fi Z97Z7 ističu veće overklok mogućnosti, kao i vrlo kvalitetan zvuk.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 12 Aug 2014 15:26:18 +0000
Raijintek Metis [Video Preview] http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/raijintek-metis-video-preview http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/raijintek-metis-video-preview Raijintek MetisImamo tu čast da budemo prvi na svetu koji će Vas detaljnije upoznati sa novim Raijintek Metis kućištem. Iako je kod nas trenutno samo probno izdanje kućišta, finalna verzija nije daleko od ovog prototipa.

Ako ste stekli utisak da Raijintek proizodi samo jeftine i manje sofisticirane stvari, ovo kućište će Vam promeniti mišljenje. Svi Metis-ovi spoljašnji elementi su izrađeni od aluminijuma sa brušenim dezenom i za početak će biti dostupni u četiri boje.

U ovom članku ste imali mogućnosti da vidite kako izgleda srebrni, crni, crveni i plavi model Metis kućišta, a da ne dužimo dalje, pogledajte video materijal gde će Vam se obratiti domaćin sa PCAXE-a koji je zadužen za kućišta i kulere.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Tue, 12 Aug 2014 08:00:00 +0000
ASUS Overclocking And Modding Challenge http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-overclocking-and-modding-challenge-aug2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-overclocking-and-modding-challenge-aug2014 Oboreno čak 10 svetskih rekorda na ASUS Overclocking And Modding Challenge-u

 

ASUS OC Mod ChallengeVikend u Beogradu bio je po svemu sudeći veoma buran, bar za one istinske ljubitelje hardvera, koji su svoje vreme proveli u tržnom centru Delta City u Beogradu.

Naime, uz pomoć najboljih overklokera iz HW GURUS tima koji su došli iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i specijalnog gosta iz Poljske, „Xtreme Addict“ overklokera koji je trenutno jedan od najboljih na svetu, oboreno je čak 10 svetskih rekorda.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 11 Aug 2014 16:33:24 +0000
Prva slika Gigabyte X99 Gaming G1 matične ploče http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/prva-slika-gigabyte-x99-gaming-g1-maticne-ploce-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/prva-slika-gigabyte-x99-gaming-g1-maticne-ploce-avg2014 Gigabyte X99 Gaming G1Posle procurelih slika Radeon R9 285 grafičkih karti, na red je stigla prva slika Gigabyte-ove matične ploče sa novim socketom LGA2011-3 - X99 Gaming G1.

Gigabyte X99 Gaming G1 je dizajnirana za Core i7 Haswell-E procesore, a čak osam DDR4 slotova podržava ukupno do 64GB memorije. Tu su i četiri PCI-e 3.0 x16 slota.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 11 Aug 2014 12:26:38 +0000
Procurele slike Radeon R9 285 karti http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/procurele-slike-radeon-r9-285-karti-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/procurele-slike-radeon-r9-285-karti-avg2014 AMD Radeon R9 285 TongaU poslednje vreme smo svedoci sve više "procurelih" slika proizvoda koji bi tek trebalo da se predstave, kao i njihovih specifikacija. Ni AMD Radeon R9 285 karte nisu izuzetak.

Prema navodima, sa sajta VideoCardz, Radeon R9 285 će imati Tonga PRO grafički čip, i po pefrormansama će biti blizu Radeona R9 280, iako će imati 256bitnu memorijsku magistralu, u odnosu na Radeon R9 280 koji sa Tahiti PRO čipom poseduje i 384bitnu memorijsku magistralu.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 11 Aug 2014 10:59:59 +0000
ASRock Z97 OC Formula http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-z97-oc-formula http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-z97-oc-formula Ekstremna formula

 

ASRock Z97 OC FormulaProšle godine smo na redakcijskom bench stolu imali fascinantnu Z87 OC Formulu, potpisanu od strane ASRock-a i čuvenog overklokera Nicka Shiha. Dotični model spada u jednu od najboljih matičnih ploča namenjenih overkloku Intel Haswell procesora, što svedoče i rezultati na sajtu hwbot.org.

Moramo priznati da je ASRock imao zaista težak zadatak, a to je da napravi matičnu ploču koja je ekstremniji „overkloker“ od Z87 OC Formule. Na dotičnoj listi, trenutno je broj jedan kada je u pitanju frekvencija CPU-a upravo Z97 OC Formula. Naravno, maksimalna frekvencija nije uslov da neka matična ploča dobije maksimalne ocene na našem testu, već se uzima u obzir i odnos cene i kvaliteta i još mnogo čega.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 10 Aug 2014 18:50:39 +0000
ASUS najavio ROG Crossblade Ranger http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-najavio-rog-crossblade-ranger-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-najavio-rog-crossblade-ranger-avg2014 FM2+ ROG matična ploča

 

ASUS ROG Crossblade RangerASUS je pod otkriljem Republic of Gamers (ROG) brenda ovih dana najavio Crossblade Ranger, prvu AMD ROG FM2+ matičnu ploču.

Ova matična ploča podržava sve ROG tehnologije, tako da ne čudi integrisani hardver poput Intelovog gigabitnog mrežnog kontrolera, GameFirst III, LANGuard, SupremeFX 2014 zvučna, Keybot...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 09 Aug 2014 14:09:13 +0000
Galaxy dizajnirao GTX750Ti HOF grafičku kartu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/galaxy-dizajnirao-gtx750ti-hof-graficku-kartu-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/galaxy-dizajnirao-gtx750ti-hof-graficku-kartu-avg2014 Overkill

 

GeForce GTX 750 Ti HOFIako je Nvidia predstavljanjem GTX750Ti čipa stvorila mogućnost izrade grafičke karte srednje klase sa pasivnim hlađenjem, neki od proizvođača su "pomalo" preterali i otišli na drugu stranu.

Naime, Galaxy je dizajnirao GeForce GTX750Ti Hall of Fame (HOF) kartu sa sistemom hlađenja koje obično viđamo na kartama visoke klase, kao što je recimo GTX780Ti. Sasvim je jasno da je Galaxy imao u vidu overklokere i entuzijaste koji će sa jednom ovakvom grafičkom kartom juriti rekorde.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 08 Aug 2014 14:52:47 +0000
ADATA predstavila XPG Z1 DDR4 memoriju http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavila-xpg-z1-ddr4-memoriju-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavila-xpg-z1-ddr4-memoriju-avg2014 Namenjena oveklokerima

 

ADATA XPG Z1 DDR4 OCKompanija ADATA je posle predstavljanja Premier DDR4 memorije otišla korak dalje predstavivši prvu oveklokersku DDR4 memoriju iz XPG serije - XPG Z1.

Predstavljena memorija podržava najnoviju Intel Haswell-E platformu. Sa prednostima koje donosi DDR4 u odnosu na DDR3 memoriju, a uz činjenicu da se radi o modulima namenjenim oveklokerima jasno je da će XPG Z1 biti želja entuzijasta.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 08 Aug 2014 10:09:29 +0000
Thermaltake predstavio Urban S71 WoT verziju kućišta http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-urban-s71-wot-verziju-kucista-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-urban-s71-wot-verziju-kucista-avg2014 Saradnja sa Wargaming-om

 

Thermaltake Urban S71 World of Tanks EditionKompanija Thermaltake je ovih dana predstavila Urban S71 World of Tanks verziju full-tower kućišta sa prozorom. Ovo je prvi put da Thermaltake sarađuje sa Wargaming-om, koji je igračima poznata po svojoj F2P igri World of Tanks.

U slučaju Urban S71 WoT verzije poseban osećaj stvara specijalno dizajnirani cover sa osvetljenom World of Tanks temom i logom na prednjem panelu, što bi trebalo da se svidi strastvenim igračima WoT-a.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 08 Aug 2014 07:03:52 +0000
Acer najavio Veriton Z4810G All-in-One PC http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/acer-najavio-veriton-z4810g-all-in-one-pc-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/acer-najavio-veriton-z4810g-all-in-one-pc-avg2014 Acer Veriton Z4810G All-in-One PCKompanija Acer je ovih dana najavila novu seriju all-in-one (AiO) komercijalnih desktopa - Veriton Z4810G, sa 23" Full HD IPS ekranom.

Veriton Z4810G serija je idealna na mestima gde se traži ušteda mesta, kao što su konferencijske sale, kancelarije, recepcije isl. 23" LCD sa LED pozadinskim osvetljenjem i IPS tehnologijom daje jasnu sllku zahvaljujući maksimalnoj rezoluciji od 1920x1080.

Postolje koje se skida i VESA zidni nosač omogućavaju kačenje Veritona Z4810G na zid kako bi se dobilo više prostora na radnoj površini. 2MP Full HD kamera može da se zarotira do 180 stepeni kako bi obuhvatila što više učesnika tokom video konferencije, a tu su i dva zvučnika koja bi trebalo da pruže kristalno jasan zvuk u ovim uslovima.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 07 Aug 2014 13:55:07 +0000
Thermaltake predstavio Water 3.0 Ultimate http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-water-3-0-ultimate-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-water-3-0-ultimate-avg2014 Thermaltake Water 3.0 UltimateThermaltake je ovih dana predstavio Water 3.0 Ultimate, All-In-One sistem vodenog hlađenja sa 360mm radijatorom, što će entuzijasti znati da cene.

Thermaltake Water 3.0 Ultimate je univerzalan, lako se ugrađuje i održava tako da je idealan izbor onih koji žele dobro vodeno hlađenje, bez potrebe da stalno razmišljaju o njemu.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 07 Aug 2014 06:40:14 +0000
Raijintek darovanje, dobitnici druge runde! http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/raijintek-darovanje-dobitnici-druge-runde-aug2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/raijintek-darovanje-dobitnici-druge-runde-aug2014 Raijintek Summer GiveawayDragi čitaoci PCAXE website-a, PCAXE forumaši i fanovi PCAXE Facebook stranice, konačno imamo dobitnike drugog kola Raijintek darovanja!

Znamo da ste dugo čekali, ali nekima se to sigurno i isplatilo. Da Vas podsetimo, Raijintek je odlučio da pokloni svoja dva popularna proizvoda: Morpheus univerzalni VGA kuler i Raijintek Agos kućište.

Mi smo im naravno pomogli u tome, a spisak sa 312 učesnika koji je generisao RANDOM.ORG izgleda ovako...

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 06 Aug 2014 18:52:04 +0000
BenQ najavio XL2420G http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/benq-najavio-xl2420g-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/benq-najavio-xl2420g-avg2014 Ove jeseni stiže hibridni G-SYNC monitor

 

BenQ G-SYNC XL2420G hibridKompanija BenQ je ovih dana najavila prvi hibridni gejming monitor sa G-SYNC tehnologijom - XL2420G.

Za razliku od ostalih G-SYNC gejming monitora na tržištu, BenQ XL2420G nudi igračima slobodu izbora između klasičnog moda, kao i G-SYNC moda, koji koristi Nvidia G-SYNC tehnologiju.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 06 Aug 2014 14:00:01 +0000
Raidmax Seiran II http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/raidmax-seiran-ii http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/raidmax-seiran-ii Ne ume mnogo, ali zato izgleda

 

Raidmax Seiran IINeko vreme ništa od Raidmax-a, pa onda odjednom stigne RX-700AC napajanje, Vortex V4 kućište, i evo još jedno kućište... baš nam je krenulo? Šalu na stranu, sa Raidmax kućištima ćemo se baviti intenzivnije u narednom periodu jer treba da preletimo preko starog lagera (koji je kod nas trenutno prazan, nažalost) pre nego što se pojave nove Raidmax stvari.

Ovih dana smo videli da su nešto osvežili svoju stranicu, i najavili su neka nova Vampire napajanja i neko novo minijaturno kućište pod imenom „Atomic“. No, dosta o glasinama i tračevima, ovaj put se okupljamo zbog Seiran II kućišta.

Dvojka“ je naravno samo varijacija na "keca", malo su promenili prednju masku, reorganizovali unutrašnjost i to je to. Seiran dva je dostupan u dve boje, u crnoj i beloj, i oba modela imaju bočni prozorčić...

Sve u svemu, kućište na prvi pogled izgleda zanimljivo. Ali pošto ovog kućišta trenutno nema kod nas, jedina cena koju možemo iskopati je 55$ na amazonu, što je oko 40 evra. Za te pare se već može kupiti dobro kućište, tako da ćemo ovoga puta biti malo strožiji sa ocenom.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Wed, 06 Aug 2014 10:00:00 +0000
Canon predstavio PowerShot SX520 HS i SX400 IS http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-predstavio-powershot-sx520-hs-i-sx400-is-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-predstavio-powershot-sx520-hs-i-sx400-is-avg2014 Canon PowerShot SX520 HS SX400 ISCanon je predstavio dva nova lagana fotoaparata srednje klase – modele PowerShot SX520 HS i PowerShot SX400 IS.

Ove fotoaparate odlikuje veliki optički zum od 42x(SX520 HS), odnosno 30x(SX400 IS) a pri tome su i vrlo kompaktni, što ih čini savršenim za fotografisanje posebnih prilika.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 06 Aug 2014 06:47:09 +0000
Tt eSPORTS najavio Battle Dragon http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-najavio-battle-dragon-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-najavio-battle-dragon-avg2014 Napunite Vaš prenosni uređaj sa eksternim napajanjem kapaciteta 8.800 mAh!

 

Tt eSPORTS Battle Dragon Edition 8Tt eSPORTS je predstavio crveno crnu Battle Dragon verziju eksternog napajanja sa kapacitetom od čak 8,800 mAh. Prema navodima iz Tt eSPORTS-a Battle Dragon omogućava vrlo brzo i efikasno punjenje prenosivih uređaja.

Najavljeno eksterno napajanje ima 4 LED indikatora koji pokazuju koliko je punjač pun, a tu su i dva USB porta sa različitim strujama punjenja.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 05 Aug 2014 16:25:32 +0000
Thermaltake najavio Core V1 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-najavio-core-v1-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-najavio-core-v1-avg2014 Novo mini kućište za mITX ploče

 

Thermaltake Core V1Thermaltake je ovih dana najavio Core V1, novo malo kućište za ITX format ploče, sa ventilatorom od 200mm na prednjem panelu. Nakon Core V71, koji je dobro prošao u recenzijama, pa i na našem testu, Core V1 je spreman da predvodi drugačiji trend u Core seriji. Posebno je dizajniran za igrača koji traži moćan prenosivi mini sistem.

Pametno urađeni simetrični bočni paneli dozvoljavaju korsinicima da ih zamene u zavisnosti od toga da li im treba bolja prezentacija za vodeno ili vazdušno hlađenje. 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 05 Aug 2014 14:27:32 +0000
Logitech predstavio G402 Hyperion Fury http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavio-g402-hyperion-fury-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavio-g402-hyperion-fury-avg2014 Logitech G402Kompanija Logitech je, prema njihovim rečima, predstavila najbrži gejming miš na svetu - Logitech G402 Hyperion Fury namenjenog okorelim gejmerima koji traže samo najbolje.

Hyperion Fury dolazi s novom ekskluzivnom senzorskom tehnologijom Fusion Engine sa kojom se može ostvariti pouzdano praćenje od 500 inča u sekundi (IPS) (12m/s), i već poznatom Logitechovom Delta Zero tehnologijom kojom se postiže izvanredna preciznost.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 05 Aug 2014 11:50:22 +0000
HIS Radeon R9 280 IceQ X2 http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/his-radeon-r9-280-iceq-x2 http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/his-radeon-r9-280-iceq-x2 HIS vol. 2

 

HIS 280 IceQX2O HIS kompaniji smo pisali prošli put kada smo imali priliku da se družimo sa njihovom R9 280X IceQ X2 karticom. Utisci su bili pomešani, ali je preovladalo da je u pitanju jedan više nego korektan proizvod. HIS-ove video karte nažalost nemaju premium izradu, ali im je i cena zbog toga više nego prihvatljiva. IceQ brend je mogao da bude ono što je npr Republic of Gamers kod ASUS-a danas. Međutim, iz nekog razloga HIS ne forsira priču sa kvalitetom i nekim eksluzivnih tehnologijama kao neki drugi brendovi, pa su danas tu gde jesu (mainstream).

Što se tiče današnje recenzije, imaćete priliku da pročitate naše utiske posle igranja sa R9 280 IceQ X2, koji je jednu stepenicu "niži" model, pošto je korišćen nešto slabiji čip od onog u 280X. Dakle, danas u žiži HIS R9 280 IceQ X² OC 3GB GDDR5.

Pa da krenemo...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Tue, 05 Aug 2014 10:00:00 +0000
Stiže Xynos G3 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/stie-xynos-g3-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/stie-xynos-g3-avg2014 100% Billet aluminijum kompjutersko kućište

 

Xynos G3Ovih dana pojavio se jedinstveni Xynos G3, koji nije nalik nijednom drugom kućištu koje ste do sada videli. Napravljen je od 54 kg teškog bloka Billet T6 aluminijuma, koji se koristi u izradi aviona, a nakon obrade teži svega 7kg i prvo je kućište te vrste u svetu.

Jedinstveni dizajn i karakteristike svrstavaju XYNOS G3 u posebnu klasu. Zbog procesa precizne izrade ovog kućišta moguće ga je napraviti samo u ograničenom broju.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 04 Aug 2014 15:59:33 +0000
Stigao je HP Android laptop SlateBook 14 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/stigao-je-hp-android-laptop-slatebook-14-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/stigao-je-hp-android-laptop-slatebook-14-avg2014 HP SlateBook 14 with AndroidNakon što su korisnici tražili od HP-a laptop sa Androidom, Hewlett-Packard se potrudio da im tu želju ispuni. Tako je stvoren SlateBook 14, laptop sa Android operativnim sistemom. Ovih dana je počeo da se isporučuje korisnicima po ceni od 430 dolara, što je za 30 dolara više nego što je najavljivano.

HP SlateBook 14 poseduje ekran od 14", Full HD rezoluciju (1920 x 1080 piksela), NVIDIA Tegra 4 quad-core SOC sa četiri ARM Cortex-15 jezgra klokovanih na 1,8GHz. Tu su i 2GB RAM-a i 16GB za storage.

HP SlateBook 14 sadrži još 802.11b/g/n WiFi, Bluetooth 4.0, web kameru, HDMI port, jedan USB 3.0 i dva USB 2.0 porta...Baterija od 32Wh dovoljna je za  9-10 sati korišćenja, a masa mu iznosi 1,68kg.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 04 Aug 2014 14:00:00 +0000
HIS R9 280X IceQ X2 http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/his-r9-280x-iceq-x2 http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/his-r9-280x-iceq-x2 HIS Royal Majesty

 

HIS 280X IceQX2Većina naših dragih čitalaca je sigurno čula za kompaniju sa čijim proizvodom ćemo se družiti danas, ali verovatno niste upoznati sa kriptičnim značenjem koje se krije iza ovog naziva.

HIS iliti Hightech Information System je kompanija sa centralom u Hong Kongu, a posluje još od davne 1987. godine. IceQ sistem hlađenja je predstavljen prvi put 2003-će godine, i to na HIS 9800 Pro IceQ modelu, koji je pobrao mnoge nagrade u to vreme. Jedanest godina je dug period u IT industriji, pa ćemo ovaj put imati priliku da proverimo dokle je stigla evolucija ovakvog hlađenja.

Nazalost, ni jedan od većih distributera u našoj zemlji se nije prihvatio posla da uveze ovaj brend na tržište, pa smo trenutno uskraćeni za proizvode ove kompanije. Nadamo se da će se uskoro to promeniti.

A sada da pređemo na našeg „pacijenta“ broj 8, čiji je pun naziv HIS R9 280X iPower IceQ X² Turbo Boost Clock 3GB.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Mon, 04 Aug 2014 09:40:30 +0000
AMD A10 7800 & A10 7700K na MSI A88X-G45 Gaming http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/amd-a10-7800-i-a10-7700k-na-msi-a88x-g45-gaming http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/amd-a10-7800-i-a10-7700k-na-msi-a88x-g45-gaming Štedljivko i overkloker

 

AMD A10 7700 7800Testovi procesora su obično predvidljivi kada imamo APU nešto niže i nešto više frekvencije, zbog čega gotovo uvek možemo da očekujemo konzistentne rezultate, pa stoga takvi testovi nisu preterano zanimljivi, jer je već manje ili više poznato o čemu se radi u koliko je testiran do tada predstavnik familije.

PCAXE je do sada od Kaveri APU-ova testirao A10 7850K koji predstavlja „flagship“ model, ali i A8 7600 koji je blago „osakaćen“ model. Razlika se svodi na nešto manji broj „shader“ jedinica, odnosno „stream“ procesora, koji su sastavni deo AMD GCN grafičke arhitekture. Ono što je zanimljivo u celoj priči je kako se ovi APU-ovi ponašaju kada im se konfiguriše TDP, za šta je naravno potrebna i odgovarajuča matična ploča. Pored toga, različiti broj „stream“ procesora može uticati na ishod određenih testova koji se oslanjaju na OpenCL podršku.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 03 Aug 2014 19:03:17 +0000
Noctua redux - Unboxing http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/noctua-redux-unboxing http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/noctua-redux-unboxing Nova siva legija

 

Noctua Redux UnboxingAko ste pratili naš forum onda znate da su nam pre nekog vremena u redakciju sleteli novi Noctua ventilatori. Ako niste pratili forum, a ni dešavanja, onda treba da znate da je Noctua posle puno godina i dosta velikog pritiska od strane korisnika, konačno odustala od svoje prepoznatljive braon/oker boje.

Pa... i nije baš odustala, nego su rešili da ponude neka alternativna rešenja, a da to i dalje bude Noctua proizvod. Odluka je pala da Noctua u priču uvede još dve boje, crnu i sivu. Bitno je naglasiti da to nisu „samo dve nove boje“.

Novi crni ventilatori nose oznaku iPPC, što je skraćenica od „industrial Protected Performance Cooling“. Ovo su još napredniji ventilatori od dosadašnjih braon modela i time su naravno i skuplji. Crni iPPC modeli nude veće brzine, veću izdržljivost, podležu IP57 i IP67 standardima itd.

Sivi modeli nose dodatnu „redux“ oznaku koja ukratko znači da je u pitanju „redukovana“ serija. Oni su još uvek Noctua ventilatori, ali su prilagođeni malo plićim džepovima.

Ovaj tekst će biti posvećen samo upoznavanju sa nekim redux modelima, dok iPPC modele ostavljamo za neki naredni članak.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Sun, 03 Aug 2014 15:00:00 +0000
Lian Li predstavio PC-V2130 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lian-li-predstavio-pc-v2130-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lian-li-predstavio-pc-v2130-avg2014 Lian Li Full Tower PC-V2130Lian-Li je najavio novo full tower kućište od brušenog aluminijuma, PC-V2130. Poboljšana verzija popularnog PC-V2120, PC-V2130 je napredovao u dizajnu tako što pruža veću podršku sistemima vodenih hlađenja, svestranijim opcijama za ugradnju HDD-ova, kao i lakšem uređivanju kablova unutar kućišta.

PC-V2130 može ispuniti svaku hardversku želju PC entuzijaste. Podržava sve matične ploče do HPTX formata. Iza "tacne" za matičnu ploču, kao i na pojedinačne prenosive nosače, može biti montirano do 11 3,5"/2,5" hard diskova!

Jedan nosač koji može da se skine i koji dolazi uz kućište omogućava instalaciju još četiri diska od 2,5". Ovo kućište poseduje i modularni kavez od 5,25", koji omogućuje veću fleksibilnost u korišćenju prostora kako to korisniku odgovara.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 03 Aug 2014 11:59:57 +0000
Nvidia najavila GTX880 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/nvidia-najavila-gtx880-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/nvidia-najavila-gtx880-avg2014 NVIDIA GeForce GTX 880Nvidia će, prema informacijama sa sajta VideoCardz, zvanično predstaviti GeForce GTX 880 negde sredinom septembra, a ubrzo nakon toga će se ova grafička karta naći i u prodaji. Već sada je u završnom procesu sertifikacije.

Što se tiče specifikacija, još se ne zna koliko će 880 imati CUDA jezgara, ali je sigurno da će imati 256-bitni memorijski interfejs, kao i 4GB GDDR5 memorije. Sudeći po slikama koje su dospele do javnosti, možemo očekivati i model od 8GB. 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 03 Aug 2014 07:13:05 +0000
Raidmax Vortex V4 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/raidmax-vortex-v4 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/raidmax-vortex-v4 Lagan i koristan

 

Raidmax Vortex V4Raidmax je dostupan kod nas već duže vreme, toliko dugo da su njihovi proizvodi već više puta bili „istrebljeni“ sa polica domaćih prodavnica. Problem je što se kod nas Raidmax uvozi u sićušnim "impulsima" od par komada koji se dosta brzo rasporadaju i onda se duže vreme čeka sledeća tura uvoza.

Uglavnom se sva njihova kućišta rasprodaju i budu dostupna samo njihova popularna napajanja AE i AF serije. Nama stvarno nije jasna situacija, ako se nešto non-stop razgrabi, verovatno je to znak da treba uvesti malo više komada. Raidmax kućišta su toliko popularna i isplatljiva da su se redovno našli u sklopu Altos gotovih računara... no dobro. Šta mi znamo, mi smo samo „novinari“.

Naš posao u celoj ovoj priči je da saznamo zašto ova kučišta tako brzo nestaju sa polica naših prodavinica i da li stvarno predstavljaju best buy proizvod. Naš prvi kontakt sa Raidmax kućištima ostvarujemo preko Vortex V4 modela.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Sat, 02 Aug 2014 17:20:00 +0000
Cooler Master predstavio V 750W polu-modularno napajanje http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/cooler-master-predstavio-v750w-polu-modularno-napajanje-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/cooler-master-predstavio-v750w-polu-modularno-napajanje-avg2014 Cooler Master VSM750W PSUCooler Master, trudeći se da zadovolji zahtevima tržišta, objavio je upgrade za V polu-modularnu seriju napajanja. Postojećim modelima iz serije od 450W, 550W i 650W bio je potreban novi model kako bi zadovoljio i one zahtevnije korisnike sa multi-GPU sistemima. Tako je u ovu seriju upao i novi V 750W model.

Inače, V polu-modularnu seriju karakterišu kompaktne dimenzije, širine od svega 140 mm, kao i 80Plus Gold sertifikat efikasnosti. Sa tom širinom movi model je savršen za manja kućišta.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 02 Aug 2014 13:20:39 +0000
ASRock X99 Extreme4 prva matična ploča koja je dobila Windows 8.1 sertifikat http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-x99-extreme4-prva-maticna-ploca-koja-je-dobila-windows-8-1-sertifikat-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-x99-extreme4-prva-maticna-ploca-koja-je-dobila-windows-8-1-sertifikat-avg2014 ASRock X99 Extreme4 Win8.1 sertifikacijaIako nema još mnogo informacija o novoj ASRock Intel X99 seriji matičnih ploča, dobili smo informaciju da nam uskoro stiže ASRock X99 Extreme4, prva matična ploča u svetu koja je dobila Windows 8.1 hardversku sertifikaciju. Inače, o ASRock X99 Extreme4 matičnoj ploči već imate temu na našem forumu.

ASRock X99 Extreme4 bazirana je na Intelovom X99 čipsetu i bez problema će "sarađivati" sa poslednjim Microsoftovim operativnim sistemom - Windows 8.1.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 02 Aug 2014 07:00:00 +0000
Thalmic Labs predstavio Myo http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thalmic-labs-predstavio-myo-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thalmic-labs-predstavio-myo-avg2014 Narukvica koja će zameniti miš

 

Thalmic Labs MyoDa li Vas nervira miš koji ume da često koči, što Vam otežava surfovanje internetom ili igranje igara? Ako je Vaš odgovor potvrdan, stižu dobre vesti koje će Vas obradovati.

Naime, kompanija Thalmic Labs će tokom septembra ove godine predstaviti narukvicu Myo, koja omogućava upravljanje računarom na jedan način na koji niste navikli. Myo prati sve Vaše pokrete i pretvara ih u komande na računaru, slično kao i u slučaju miša.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 01 Aug 2014 16:24:23 +0000
Transcend predstavio RDP9K http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavio-rdp9k-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavio-rdp9k-avg2014 OTG čitač kartica

 

Transcend RDP9KKompanija Transcend je predstavila jedan vrlo zanimljiv proizvod za vlasnike Android 4.0+ baziranih smart telefona/tableta sa microUSB portom koji podržava OTG funkciju - Transcend RDP9K.

Transcend RDP9K je kompaktni čitač kartica sa microSD, SD, kao i standardnim USB portom, tako da je razmena fajlova sa mobilnim telefonom/tabletom i SD karticom/USB flešom vrlo jednostavna.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 01 Aug 2014 10:00:56 +0000
ADATA predstavio UV130 USB fleš http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-uv130-usb-fles-avg2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-uv130-usb-fles-avg2014 Lepota jednostavnosti

 

ADATA UV130Kompanija ADATA Technology vredno radi, i posle prikazane Premier DDR4 memorije, predstavila je i UV130 USB fleš disk.

Kućište UV130 USB fleš diska napravljeno je od legure cinka koja mu daje titanijumski izgled visokog kvaliteta, a dizajn proreza za vezicu je inspirisan spojlerom trkačkih automobila. UV130 ne samo da je izdržljiv, nego se može reči da predstavlja i moderan detalj.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 01 Aug 2014 06:50:20 +0000
Kako sastaviti HTPC? [TUTORIJAL-prvi deo] http://www.pcaxe.com/rubrike/edukacija/kako-sastaviti-htpc-tutorijal-prvi-deo http://www.pcaxe.com/rubrike/edukacija/kako-sastaviti-htpc-tutorijal-prvi-deo Malih dimenzija, skoro bešuman, a pristojnih performansi

 

Kako sklopiti HTPC tutorijalIdeja HTPC-a je da stoji uz LCD ili Plasma TV i da nam pruži pun multimedijlani užitak, kakav niti jedan SmartTV ne može da ponudi. Ništa ne može da zameni osećaj u radu koji pruža pravi operativan sistem, odnosno performanse koje nam može ponuditi PC. Na jednom takvom računaru se možete ozbiljno igrati, surfovati uz sve benefite naprednih browsera, instalirati željeni softver isl. Jednostavno rečeno “disati punim plućima”.

Danas je pred Vama detaljan video tutorijal na temu kako sklopiti HTPC malih dimenzija, koji će biti veoma tih (skoro pa bešuman). Sa druge strane, pažljivim odabirom komponenata performanse će ostati na pristojnom nivou.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak) frontpage Thu, 31 Jul 2014 15:54:00 +0000
AMD predstavio nove APU-ove za DIY tržište http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-predstavio-nove-apu-ove-za-diy-trziste-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-predstavio-nove-apu-ove-za-diy-trziste-jul2014 Za one koji sami sastavljaju PC računare

 

AMD APU A serijeKompanija AMD je danas predstavila "nov" AMD A10-7800 APU za DIY tržište. Ovaj APU iz A-Serije četvrte generacije sa 12 računarskih jezgara (4CPU + 8 GPU) i sposobnostima Heterogene Sistemske Arhitekture (HSA), uz AMD Radeon R7 Serije grafičku otključava pun APU potencijal i pruža izuzetne performanse u svim aplikacijama.

U kombinaciji sa AMD „Mantle“ grafičkim API-em, AMD A10-7800 APU je sposoban da ubrza performanse u nizu igračkih naslova iz AMD Gaming Evolved programa.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 31 Jul 2014 13:06:43 +0000
Fractal Design predstavio Integra M seriju napajanja http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/fractal-design-predstavio-integra-m-seriju-napajanja-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/fractal-design-predstavio-integra-m-seriju-napajanja-jul2014 Fractal Design Integra M PSUŠvedska kompanija Fractal Design predstavila je novu polu-modularnu generaciju napajanja - Integra M, koja poseduje 80Plus Bronze sertifikat.

Modularni sistem pljosnatog kabla dozvoljava jednostavnu instalaciju i poboljšava protok vazduha unutar kućišta. Mala dužina napajanja od samo 140 mm omogućava laku instalaciju u manjim kućištima, a ekstra dugi ATX12V kabl se prilagođava modernim kućištima gde je napajanje pozicionirano na dnu.

Trenutno su u Integra M seriji napajanja dostupna četiri modela od 450, 550, 650, kao i 750W.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 31 Jul 2014 12:06:17 +0000
ADATA predstavio Premier DDR4 memoriju http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-premier-ddr4-memoriju-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-premier-ddr4-memoriju-jul2014 Za početak 2133 MHz

 

ADATA Premier DDR4Kompanija ADATA Technology, lider u proizvodnji visoko-performativnih DRAM modula i proizvoda od NAND Fleš memorija, je predstavio Premier DDR4 2133 nebaferovanu DIMM memoriju, koja podržava najnoviju Intel Haswell-E platformu ekstremnih performansi.

Zahvaljujući prednostima koje donosi DDR4 i rigorozni proizvodni proces koji ADATA sprovodi, Premium DDR4 2133 U-DIMM memorijske module PC DIY korisnicima predstavljaju najbolje rešenje za nadogradnju.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 31 Jul 2014 10:00:35 +0000
Dostupni su AMD 64-bitni ARM bazirani Opteron razvojni sistemi http://www.pcaxe.com/vesti/softver/dostupni-su-amd-64-bitni-arm-bazirani-opteron-razvojni-sistemi-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/dostupni-su-amd-64-bitni-arm-bazirani-opteron-razvojni-sistemi-jul2014 AMD 64-bitni ARM bazirani Opteron razvojni sistemiKompanija AMD je objavila dostupnost AMD Opteron A1100 serije razvojnih sistema, koji sadrže prve AMD-ove 64-bitne ARM-bazirane procesore, kodnog naziva „Seattle“.

Inače AMD je prva kompanija koja proizvođačima softvera i hardvera nudi standardnu ARM Cortex A57 baziranu serversku platformu. 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 31 Jul 2014 06:00:44 +0000
Raidmax RX-700AC http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/raidmax-rx-700ac http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/raidmax-rx-700ac Pristupačnih 700W

 

Raidmax RX-700ACKada se sklapa „budget gaming” računar, cena je uvek kamen spoticanja. Nekako se ispostavi da su skoro uvek jeftinije gotove konfiguracije od onih koji mi sklopimo. Jedan od razloga je to što se u takvim konfiguracijama obično nalaze vrlo jeftinija napajanja sumnjivog kvaliteta. Naravno postoje i pristupačna napajanja sa dovoljnom snagom za pokretanje nekog gejmerskog računara. Upravo takvo napajanje imamo danas na testu. Raidmax RX-700AC je napajanje kao što mu ime kaže, sposobno da isporuči 700 W po veoma prihvatljivoj ceni, a kao gratis dobijate i 80Plus Bronze sertifikat.

Naš operacioni sto je već nekoliko puta posetio Raidmax i gotovo uvek smo zaključili da za male novce dosta pruža i iz tog razloga često su se kitila "Best Buy" izborom u tom cenovnom rangu.

Još pre početka testa svakom iskusnom korisniku je jasno. Da bi se napravio jeftiniji proizvod, potrebno je negde uštedeti. Kako ovo napajanje ima 700 W na prvi pogled deluje da se ovde nije štedelo kada je snaga u pitanju. Da bi ste pronašli odgovor gde su tačno načinjene uštede pročitate ovu recenziju.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Miloš Arsić) frontpage Wed, 30 Jul 2014 17:10:29 +0000
Tt eSPORTS najavio Challenger GO igračku tastaturu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-najavio-challenger-go-igracku-tastaturu-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-najavio-challenger-go-igracku-tastaturu-jul2014 Tt eSPORTS CHALLENGER GOTt eSPORTS brend kompanije Thermaltake namenjen igračima je predstavio novu igračku tastaturu – Challenger GO.

Challenger GO tastatura membranskog tipa je elegantnog i aerodinamičkog izgleda i kao takva je idealna i za LAN party-e.

Ova tastatura poseduje 10 namenskih makro tastera, po pet sa svake strane, zajedno sa četiri profila time nudeći do 40 programibilnih makroa pružajući igračima više efikasnosti u igrama.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 29 Jul 2014 11:15:05 +0000
LC Power LC-CC-85, LC-CC-97 i LC-CC-100 http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/lc-power-lc-cc-85-lc-cc-97-i-lc-cc-100 http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/lc-power-lc-cc-85-lc-cc-97-i-lc-cc-100 Nemački trio

 

LC-Power Cosmo Cool LC-CCU ovoj recenziji se družimo sa tri nova člana LC-Power Cosmo Cool serije kulera. U pitanju su LC-CC-85, LC-CC-97 i LC-CC-100 modeli i njih ćemo pustiti kroz jedan nestandardan, bolje reći ekspresan test kulera. Ovog puta ćemo odstupiti od standardne forme teksta o kulerima, nećemo se detaljno posvećivati propratnoj opremi, montiranju itd. Cilj nam je da sa što manje trabunjanja predstavimo kulere i da što pre saznamo njihove performanse. Cosmo Cool serija je imala velikog uspeha sa dva dosadašnja modela LC-CC-94 i LC-CC-95, i niko ne bi rekao da će ova dva mala jednostavna kulera biti tako popularna.

O LC-CC-95 kuleru ste mogli čitati na forumu u korisničkom opisu pre čak tri godine. Popularnost LC-CC-95 tower kulera pokazuje činjenica da je tema na forumu posećena 17707 puta (najposećeniji korisnički opis), a sa LC-CC-94 ste mogli da se upoznate preko PCAXE recenzijeLC-CC-120, koji isto novi dodatak Cosmo Cool seriji ostavljamo za posebnu recenziju, jer smatramo da je on sofisticiraniji proizvod i zaslužuje našu punu pažnju. 

Svi znamo da je LC-Power poznat po veoma dobrim “dilovima”, stoga smo sigurni da i ovoga puta imamo dobru ponudu na stolu. Koliko su ove tri ponude dobre, saznaćete na sledećim stranama.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Tue, 29 Jul 2014 09:00:00 +0000
LC Power LC120NB-Multi http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/lc-power-lc120nb-multi http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/lc-power-lc120nb-multi Univerzalni snagaš (vojnik)

 

LC-Power LC120NB MultiPre par meseci smo predstavili jedan zanimljiv uređaj iz kompanije LC Power. U pitanju je bio univerzalni punjač za laptop računare – LC90MNB-Multi, koji je mogao puniti gotovo bilo koji laptop koji se nalazi na tržištu, a uz sve to uređaj je imao vrlo pristupačnu cenu, kao što smo i navikli od LC Power-a.

Iako se u praksi ovaj model na našem testu vrlo dobro pokazao, LC Power je mislio i na vlasnike gejmerskih modela laptopova sa povećim kapacitetima baterije, koji zahtevaju punjače malo veće snage kako bi se napunili relativno brzo i tako predstavio LC120NB-Multi model, koji je upravo današnja tema.

Osim mogućnosti da pruži veću izlaznu struju za brže punjenje, tu su još neke sitnice zbog kojih će LC120NB-Multi biti zanimljiv korisnicima. Krenimo redom...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Ivan Vujić) frontpage Mon, 28 Jul 2014 18:13:04 +0000
ASRock Z97 Extreme6 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-z97-extreme6 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-z97-extreme6 Zaokružen paket

 

ASRock Z97 Extreme6Nedavno smo na testu imali ASRock Z97 Extreme4 matičnu ploču koja je na nas ostavila relativno pozitivne utiske kada je u pitanju izbor dodatnih kontrolera, kvalitet komponenata, noviteti poput dodatnih audio kondenzatora oko audio čipa i sve to upakovano u relativno prihvatljiv cenovni okvir. U suštini Extreme4 iako nosi ovakav naziv, nije se pokazao kao ekstreman overkloker u prvom redu zbog izbora PWM kontrolera i regulacije, a zatim i zbog same filtracije napona, odnosno kapacitivnosti VRM sekcije koja nije u stanju da isprati zahteve „hard core“ stress testova.

Ovog puta nam je na benč stolu Z97 Extreme6, koji bi po svojoj brojnoj oznaci morao da bude korak napred.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Thu, 24 Jul 2014 12:16:21 +0000
ADATA predstavlja XPG V3 DDR3 memoriju http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavlja-xpg-v3-ddr3-memoriju-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavlja-xpg-v3-ddr3-memoriju-jul2014 Raj za oveklokere

 

ADATA XPG V3ADATA Technology, lider u proizvodnji visoko-performativnih DRAM modula i proizvoda od NAND fleš memorija, je predstavio XPG V3 seriju.

Nova XPG V3 serija overklokerske memorije stiže sa radnom frekvencijom do fenomenalnih 3100MHz! U pitanju je dvo-kanalna memorija dizajnirana da igračima i PC entuzijastima pruži ultimativne performanse sa Intel Core procesorima četvrte i pete generacije i najnovijom Z97 platformom.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 24 Jul 2014 07:10:15 +0000
Fractal Design Define R4 Arctic White http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/fractal-design-define-r4-arctic-white http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/fractal-design-define-r4-arctic-white Celo selo voli belo

 

Fractal Design Define R4Fractal Design postaje naša redovna mušterija, što je dobro jer su njihova kućišta dosta zastupljena na domaćem tržištu. To znači da ni mi ne radimo džabe i nekome će ova recenzija verovatno pomoći oko izbora.

Define serija cilja na beskompromisan minimalizam sa visokim nivoom funkcionalnosti i na tišinu. Define R4 zapravo postoji u čak šest verzija, tačnije u tri boje, a svaki model je dostupan sa ili bez bočnog prozora.

Kod nas na testu se našao možda i najzanimljiviji beli model sa bočnim prozorom. R2 i R3 izdanja su bila „obična“ kućišta, dok je R4 već u koraku sa aktuelnim tržištem.

Dosta velik akcenat je stavljen na kompatibilnost sa vodenim sistemima, što ćemo i pokazati u ovoj recenziji. Pa da krenemo...

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Wed, 23 Jul 2014 12:00:00 +0000
Veliko letnje Raijintek darovanje, runda druga! http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/veliko-letnje-raijintek-darovanje-runda-druga-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/veliko-letnje-raijintek-darovanje-runda-druga-jul2014 Raijintek Summer GiveawayDrugi, ali verovatno ne i poslednji Raijintek giveaway! Dragi čitaoci PCAXE website-a, PCAXE forumaši i fanovi PCAXE Facebook stranice, pred Vama je još jedan vredan, drugi po redu giveaway. Sve je veoma jednostavno, Raijintek još jednom snabdeva, PCAXE sprovodi. U pitanju su dva proizvoda koja će se u ovoj rundi darovati.

U prošlom kolu smo podelili tri vrhunska Raijintek kulera, Nemesis, Themis Evo i Pallas niskoprofilni kuler...

Ptičice cvrkuću da će vrlo verovatno biti i trećeg giveaway-a, ali hajde da ne trčimo pred rudu, da vidimo šta se sada deli!

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 23 Jul 2014 10:31:34 +0000
ASUS Overclocking i modding challenge http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-overclocking-i-modding-challenge-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-overclocking-i-modding-challenge-jul2014 ASUS OC modding eventKompanija ASUS organizuje spektakl u Delta City-u pod nazivom: „ASUS OVERCLOCKING AND MODDING CHALLENGE“. U periodu između 9-tog i 10-tog (subota i nedelja) avgusta imaćete priliku da vidite overkloking na ASUS ROG Z97 pločama u kombinaciji sa ASUS grafičkim kartama sa Nvidia GPU-ovima, Intel i7 4790K procesorima, Kingston HyperX Predator KHX26C11T2K2/8X memoriji i SSD-ovima, Coolermaster V1200 Platinum napajanjima, a sve to hlađeno na tečnom azotu.

Pored zvučnih imena lokalnih overklokera (HW GURUS tima) kao što je Perica_barri, nikolas61, Razer, Quake, domintor, donmarkoni, tu će se naći i gost od velikog značaja, tj. jedan od 5 najboljih overklokera na svetu  - „Xtreme Addict“-a čiji će zadatak biti da nadmaši rezultate momaka iz HW GURUS-a. Konačan cilj je veoma jednostavan – obaranje aktuelnih svetskih rekorda i druženje.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 22 Jul 2014 15:56:59 +0000
Lak OC novih Pentium Anniversary CPU-ova uz EasyTune http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lak-oc-novih-pentium-anniversary-cpu-ova-uz-easytune-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lak-oc-novih-pentium-anniversary-cpu-ova-uz-easytune-jul2014 GA Easytune Pentium AnniversaryKompanija Gigabyte, kao jedan od vodećih proizvođača matičnih ploča i grafičkih karti, je predstavila novu verziju svoje overklok aplikacije -  EasyTune.

Nova verzija je predstavljena tačno na vreme za novi Intel Pentium Anniversary Edition CPU, otključani CPU dizajniran da overklok "spusti u narod".

Nova EasyTune aplikacija dozvoljava korisnicima da dobiju najviši nivo OC performansi iz svog CPU-a i Gigabyte Z87/Z97 bazirane matične ploče, i sve to automatskim overklokom uz jedan klik. Na ovaj način čak i početnici mogu da dožive unapređene računarske performanse od samog starta.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 22 Jul 2014 06:40:00 +0000
Opasnosti na cloudu http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/opasnosti-na-cloudu-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/opasnosti-na-cloudu-jul2014 Opasnosti u clouduIako su cloud usluge za skladištenje fajlova već dugo vremena popularne među korisnicima interneta, nesporne pogodnosti takvih servisa su u određenoj meri umanjene brojnim rizicima. Primera radi, mnogi korisnici slede pojedine savete i skladište kopije svojih pasoša i drugih dokumenata na cloudu, iako ponekad propusti u funkcionisanju servisa ugrožavaju sigurnost njihovih ličnih podataka.

Istovremeno, korišćenje cloud tehnologija u svrhe za koje nisu predviđene može da napravi veću štetu. Na primer, lako je pronaći set uputstava za vlasnike kompjutera koji žele da efikasno koriste ove servise za daljinsku kontrolu i praćenje svojih mašina, skidanje torenta itd. Sledeći ove preporuke, korisnici nehotice stvaraju različite vrste bezbednosnih propusta koje sajber-kriminalci lako mogu da iskoriste – posebno u slučaju ciljanih napada. Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab upozoravaju na opasnost od zaraze korporacijske mreže putem cloud servisa.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 20 Jul 2014 08:47:18 +0000
NZXT H440 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/nzxt-h440 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/nzxt-h440 Über kućište

 

NZXT H440Konačno dolazimo u prvi kontakt sa kompanijom NZXT. Kažemo konačno jer je ova kompanija već obavila tranziciju na domaće tržište, ali je iz nekih razloga opet nema. Prava je šteta, da ne kažemo i "blam", što se ni jedan uvoznik ne posvećuje proizvodima ove kompanije.

Ranije smo mogli videti njihove dobro poznate modele kućišta i rado ih se sećamo: M59, Lexa, Gamma, Hades, Phantom. Od tada je neko još i uvezao po neki model, u mizernom broju, a trenutno, nažalost, nema ničega od NZXT-a na našem tržištu. Još veća tuga je što NZXT Kraken serija AIO vodenih hlađenja spada među najbolje, a kompanija pored kućišta i hlađenja na repertoaru ima i napajanja i veliki broj dodataka: kablova, kontrolera za ventilatore i ostalog korisnog sitniša.

NZXT je kompanija sa sedištem u Los Anđelesu, mada Vas naziv verovatno asocira na nešto što dolazi sa istoka. NZXT zapravo predstavlja lingvističku korupciju engleske reči „next“.

Pošto smo kukali o domaćem tržištu i saznali odakle potiče naziv NZXT, imamo dosta teksta za uvod i možemo da krenemo sa recenzijom, jer još ni jednu reč nismo napisali o H440 kućištu.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Fri, 18 Jul 2014 12:25:25 +0000
Biostar J1800NH2 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-j1800nh2 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-j1800nh2 Dvoglavi Silvermont

 

Biostar J1800NH2

Biostar nas je do sada navikao na matične ploče relativno solidnog kvaliteta, iako ovaj proizvođač nema reputaciju jednog ASUS-a ili Gigabyte-a, moramo priznati da su do sadašnji modeli na testovima bili sasvim solidni. Ciljna grupa ove kompanije svakako nisu entuzijasti, već obični korisnici koje ne zanima preterano šta „voze ispod haube“.

Kao i uvek kada testiramo ovakve matične ploče uzimamo u obzir sve parametre, a to je u prvom redu pristupačnost, kvalitet komponenata, te sve ostalo.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Thu, 17 Jul 2014 15:35:52 +0000
Silicon Power predstavlja Touch T07 i Jewel J07 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavlja-touch-t07-i-jewel-j07-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavlja-touch-t07-i-jewel-j07-jul2014 USB 2.0 i 3.0 fleševi modernog dizajna


SP Touch T07 Jewel J07Kompanija Silicon Power je predstavila nove USB mini fleševe modernog dizajna. U pitanju su SP Touch T07 i SP Jewel J07 modeli.

Kao što možete pretpostaviti predstavnici Touch serije su USB 2.0 fleševi i tako je i u ovom slučaju, dok je SP Jewel J07 USB 3.0 fleš.

Oba predstavljena modela karakterišu minijaturne dimenzije (gotovo najmanje na tržištu), tako da će korisnik Touch T07 i Jewel J07 moći da ih nosi sa sobom u svakoj prilici.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 16 Jul 2014 07:02:28 +0000
D-Link DCS-825L EyeOn Baby camera http://www.pcaxe.com/multimedija/kamere/d-link-dcs-825l-eyeon-baby-camera http://www.pcaxe.com/multimedija/kamere/d-link-dcs-825l-eyeon-baby-camera Čuvar Vašeg bebca aka postanite "veliki brat"

 

D-Link EyeOn Baby CameraDanašnja svakodnevnica je takva da se obično nema mnogo slobodnog vremena, tako da je svaka njegova ušteda zlata vredna. Još ako ste dobili prinovu u porodici, većinu ranijeg slobodnog vremena provodićete uz svoje dete. Motrićete ga čak i ako spava, jer se sa bebama nikada ne zna.

Na tržištu postoji dosta uređaja (ili softvera) koji mogu da Vam pomognu da imate u vidu šta Vam dete radi, dok u nekoj drugoj prostoriji radite nešto drugo. Tu su razni Baby monitorinzi za smart mobilne telefone koji reaguju na zvuk - recimo u slučaju plača može Vas obavestiti pozivom ili SMS-om tako da možete vrlo brzo da odreagujete ako se za to ukaže potreba.

Kompanija D-Link je odlučila da ponudi jedno kompletno rešenje, koja ne zahteva dva pametna telefona kao što obično softverska rešenja iziskuju. U pitanju je D-Link DCS-825L baby kamera koja korisniku može omogučiti praćenje stanja sobe u kojoj je beba putem kamere. Zatim registrovanje pomeranja i plač bebe (senzori pokreta i buke). Tu su još dodatne mogućnosti, ali o njima ćete detaljno biti informisani u ovoj recenziji, pa navalite na čitanje ...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Ivan Vujić, Dušan Srbljak) frontpage Tue, 15 Jul 2014 16:40:21 +0000
Luxa2 predstavlja Groovy Duo http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovy-duo-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovy-duo-jul2014 Luxa2 Groovy DuoLuxa2 je predstavila Goovy Duo Live bežični zvučnik, novi dodatak Groovy serije. Groovy Duo je set malih kompaktnih lako prenosivih zvučnika koji će Vam obezbediti uživanje u omiljenoj muzici bilo gde.

Set stereo zvučnika možete podeliti sa vašim drugarima i poznanicima za mono reprodukciju muzike, a za potpuni stereo doživljaj treba samo da uparite ova dva zvučnika sa izvorom.

Groovy Duo je, osim za slušanje muzike, odličan i za gledanje filmova, igranje i sve druge audio potrebe. Zvučnici imaju 900mAh li-polimer baterijske ćelije, a vezu sa uređajem uspostavljaju preko Bluetooth konekcije.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 15 Jul 2014 15:24:11 +0000
Super Flower Amazon 300W http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/super-flower-amazon-300w http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/super-flower-amazon-300w Nove mere štednje

 

Super Flower Amazon 300WPrvi jul je za nama, a sa njim nam dolazi i nova regulativa EU koja reguliše energetsku efikasnost računara. Ova regulativa propisuje da će računari morati da imaju minimalnu efikasnost 82% na 20% i 100% opterećenja i 85% efikasnost na 50% opterećenja. Otprilike ovaj nivo efikasnosti se podudara sa 80Plus Bronze sertifikatom.

Povodom ovoga pripremili smo vam test napajanja sa najmanjom snagom koja ispunjava ove standarde, a da je dostupno na našem tržištu. U pitanju je sada već dobro poznati Super Flower, sa modelom Amazon 300W. Mi smo u nekoliko navrata testirali njihova napajanja i uvek su svoj zadatak ispunjavaju na visokom nivou. Da li će Super Flower uspeti da zadrži ovaj nivo, sa novim „merama štednje“ koje je propisala EU, videćemo u nastavku teksta.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Miloš Arsić) frontpage Mon, 14 Jul 2014 13:00:00 +0000
Thermaltake Core V71 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/thermaltake-core-v71 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/thermaltake-core-v71 Spolja retro, iznutra moderan

 

Thermaltake Core V71Predstavljanje Core V71 kućišta od strane Thermaltake-a je izazvalo dosta pozitivnih reakcija. Nakon večnog rebrand-ovanja i lepljenja druge plastične maske na isti skelet... Thermaltake je na tržište izbacio nešto potpuno novo.

Konačno imamo nešto što je dizajnirano od nule, gde nisu korišćeni delovi od drugih kućišta i gde su implementirane neke stvari koje do sada nisu viđene ni kod Tt kućišta, ni kod drugih proizvođača. Reklamni materijal sa kojim se Core V71 predstavlja pokazuje velik broj ventilatora koje možete montirati i puno opcija za radijatore.

Nema sumnje da nas je V71 kupio već u startu, ali mi naravno moramo ispitati mogućnosti kućišta u sitna crevca. Naš posao je da vidimo da li će Core V71 opravdati svoju dosta visoku startnu cenu.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Sat, 12 Jul 2014 21:56:45 +0000
Thermaltake predstavio novu seriju Frio Silent kulera http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-novu-seriju-frio-silent-kulera-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-novu-seriju-frio-silent-kulera-jul2014 Thermaltake Frio SilentThermaltake je proširio svoju Frio seriju kulera sa tri nova tiha modela, u pitanju su: Frio Silent 12, Frio Silent 14 i Frio Silent 14 dual.

Ovi kuleri su posebno dizajnirani da reše problem buke, koja nekim korisnicima predstavlja veliki problem. Kuleri dolaze uz dodatni Low Noise Cable (LNC) koji služi za ograničavanje maksimalne brzine ventilatora, što čini kulere još tišim.

Iz Thermaltake-a obećavaju overklokerima odlične rezultate uz manje buke i kompatibilnost sa svim novim i nadolazećim procesorima.

 

 

]]> atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 11 Jul 2014 18:49:23 +0000 Tt eSPORTS METALCAPS http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-metalcaps-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-metalcaps-jul2014 Ojačajte Vašu tastaturu za bitku!

 

Tt eSPORTS METAL CAPSTt eSPORTS, Thermaltake-ov ogranak koji se bavi igračkim periferijama, predstavio je METALCAPS - tastere za mehaničke tastature.

Za sve korisnike koji žele da moduju svoje mehaničke tastature, METALCAPS je od sada dostupan u prodaji. Tt eSPORTS METALCAPS je napravljen od legure cinka kako bi obezbedio izdržljivost i osećaj čvrstine prilikom kucanja.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 10 Jul 2014 14:58:39 +0000
EKWB EK-KIT L360 u praksi http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/ekwb-ek-kit-l360-u-praksi http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/ekwb-ek-kit-l360-u-praksi Imate problem sa vrućim komponentama?

 

EKWB EK-KIT L360 TestSa toplijim danima nam je došao i paket vodenog hlađenja od EKWB, a mi smo Vam ostali dužni nekih dodatnih informacija. Predstavili smo Vam EKWB KIT koji koristi 360mm radijator, detaljno smo opisali svaku komponentu, a vreme je i da Vam pokažemo šta u realnom radu ume ovaj paket vodenog sistema.

U poslednje vreme stavljamo akcenat na vodene sisteme, jer smo svedoci porasta njihove popularnosti. Razlog je napredak tehnologije izrade koju prati pad cena komponenti.

Mi smo naravno dobro nanjušili situaciju na tržištu i nedavno smo došli do saznanja da ćemo imati domaćeg prodavca za EKWB proizvode. Taj prodavac će biti, ni manje ni više, nego Monitor System koji je više puta pokazao svoju naklonjenost ka entuzijastima i high end komponentama.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Wed, 09 Jul 2014 16:00:00 +0000
In Win je predstavio S-Frame koncept kućište http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/in-win-je-predstavio-s-frame-koncept-kuciste-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/in-win-je-predstavio-s-frame-koncept-kuciste-jul2014 Novi inovativni koncept pete generacije S-Frame kućišta je u prodaji


In Win S-FrameS-Frame kućište je dobro provetreno i on je izrađen iz jednog komada aluminijuma debljine 4 mm veličine 2 kvadratna metra.

Jedinstveni oblik dobio je zahvaljujući kombinovanju neuobičajenih zanatskih tehnika tako što je komad aluminijuma sečen na CNC-u i savijan ukupno 15 puta.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 09 Jul 2014 14:00:00 +0000
GIGABYTE postigao novi svetski rekord DDR3 memorije http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-postigao-novi-svetski-rekord-ddr3-memorije-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-postigao-novi-svetski-rekord-ddr3-memorije-jul2014 GIGABYTE postigao novi svetski rekord DDR3 memorije na  4,62GHz na Z97X-SOC FORCE LN2 matičnoj ploči

 

Gigabyte DDR3 WRPotvrđeno osciloskopom i verifikovano od strane HWBOT-a da je GIGABYTE broj jedan u overklokovanju memorija. Kao što znate iz naših prethodnih vesti, GIGABYTE je tokom Computex-a 2014 predstavio novu Z97X-SOC FORCE LN2 matičnu ploču, namenjenu ekstremnom overkloku.

Od tada, ova ploča je dvaput oborila svetski rekord sa DDR3 memorijom. Jednom na samom predstavljanju postigavši frekvenciju od 4,5GHz-a i tri dana kasnije na Kingston HYPERX OC Takeover svetskom finalu sa novim rekordom od 4,56 GHz.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 09 Jul 2014 11:00:00 +0000
iPhone 6 sapphire panel podvrgnut testovima http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/iphone-6-sapphire-panel-podvrgnut-testovima-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/iphone-6-sapphire-panel-podvrgnut-testovima-jul2014 iPhone 6 Sapphire PanelPored mnogo spekulacija o novom Apple iPhone 6 uređaju, pojavio se test, navodno, novog zaštitnog panela za ovaj model. U pitanju je 4,7 inčni zaštitni panel koji je podvrgnut testovima oštećenja i pokazao se, bar po ovom snimku, kao veoma otporan.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 09 Jul 2014 08:00:00 +0000
Gigabyte je predstavio novu mITX ploču http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-je-predstavio-novu-mitx-plocu-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-je-predstavio-novu-mitx-plocu-jul2014 Gigabyte predstavio novu H81N-D2H Mini-ITX matičnu ploču

 

Gigabyte H81N-D2HGigabyte je predstavio novu mini ITXentry-level socket 1150 matičnu ploču. Ploča je zasnovana na Intel H81 Express čipsetu koja je kompatibilna sa procesorima Haswell i Devil’s Canyon generacije (bez mogućnosti overklokovanja procesora).

Ploča se napaja preko klasičnog ATX 24-pin konektora, ima VRM sekciju sa tri faze, dva DDR3 memorijska slota, jedan PCIe, kao i SATA 6 i 3Gb/s priključke.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Jul 2014 08:00:00 +0000
Futuremark PCMark odabran kao reper performansi za nabavku http://www.pcaxe.com/vesti/softver/futuremark-pcmark-odabran-kao-reper-performansi-za-nabavku-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/futuremark-pcmark-odabran-kao-reper-performansi-za-nabavku-jul2014 ...računara u EU, Brazilu, Francuskoj i Severnoj Irskoj

 

Futuremark PCMark evropska komisijaKompanija Futuremark, koja se bavi izradom softvera za analizu performansi računara, je objavila da je njihov PC Mark softver odabran od strane generalnog direktorijata Evropske komisije za informatiku (DIGIT) za obračun minimalne specifikacije 100000 PC računara koji će biti nabavljeni za potrebe EU i njihovih mnogobrojnih organizacija.

PC Mark rezultati su takođe učestvovali prilikom procene performansi računara koji su nabavljani preko tendera za vladu Franscuske, Severne Irske i Brazila.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Jul 2014 07:40:39 +0000
EVGA i K|NGP|N postavili novi svetski rekord http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/evga-i-kingpin-postavili-novi-svetski-rekord-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/evga-i-kingpin-postavili-novi-svetski-rekord-jul2014 EVGA i K|NGP|N postavili novi svetski rekord od 2GHz na GTX 780 Ti

 

EVGA-GeForce-GTX-780-Ti-Classified-KNGPN-EditionOverklokeri Vince "K|NGP|N" Lucido i Illya "Tin" Tsemenko, opet su se udružili sa kompanijom EVGA i postavili nove rekorde u benchmark testovima i frenkvenciji GPU-a.

Pre svega, zahvaljujući EVGA GeForce GTX 780 Ti Classified K|NGP|N Edition grafičkoj karti, EVGA X79 Dark matičnoj ploči i odličnom EVGA napajanju.

Vince je uspeo da podigne frekvenciju 780 Ti grafičkog čipa do neverovatnih 2025MHz, novog svetskog rekorda.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 07 Jul 2014 12:49:57 +0000
Facebook omiljena meta među sajber kriminalcima http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/facebook-omiljena-meta-medju-sajber-kriminalcima-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/facebook-omiljena-meta-medju-sajber-kriminalcima-jul2014 facebook meta napadaFacebook ostaje omiljena meta sajber kriminalaca specijalizovanih za krađu naloga na socijalnim mrežama. Naime, prema Kaspersky Lab statistici u prvom kvartalu 2014. godine lažni sajtovi koji imitiraju Facebook činili su 10,85 odsto svih slučajeva u kojima je anti phishing komponenta bila aktivirana. Samo su lažne Yahoo Pages stranice podstakle više phishing uzbuna, ostavljajući Facebook kao primarnu metu među sajtovima društvenih mreža.

Danas je lažiranje Facebook naloga globalni biznis, obzirom da sajber kriminalci napadaju sajtove na raznim jezicima: engleskom, francuskom, nemačkom, portugalskom, italijanskom, turskom, arapskom...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 06 Jul 2014 14:48:58 +0000
AMD je predstavio nove A-Serije APU-ove http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-je-predstavio-nove-a-serije-apu-ove-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-je-predstavio-nove-a-serije-apu-ove-jul2014 AMD A10-7800 je najnoviji član AMD-ove linije visoko-performansnih APU-ova

 

AMD A10-7800AMD je juče predstavio AMD A10-7800 Akcelerisanu Procesorsku Jedinicu (APU) baziranu na industrijski priznatoj četvrtoj generaciji A-Serije APU-ova.

Uz pomoć 12 računarskih jezgara (4CPU + 8 GPU) AMD A10-7800 poseduje veliki potencijal Heterogene Sistemske Arhitekture (HSA), i sa AMD Radeon R7 Serije grafikom nudi vrhunske performanse u nizu aplikacija.

U kombinaciji sa AMD-ovim dokazanim Mantle API-em, AMD A10-7800 APU je u stanju da pruži bolje performanse u svim podržanim igrama iz AMD Gaming Evolved programa.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 04 Jul 2014 06:59:23 +0000
Transcend predstavlja SSD370 SATA III http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavlja-ssd370-sata-iii http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavlja-ssd370-sata-iii Transcend SSD370Transcend predstavlja SSD370, SATA III 6 Gb/s 2.5", koji odlikuje veliki kapacitet skladištenja do 1TB-a, brzina čitanja od 570MB/s i brzina pisanja od 470MB/s.

SSD370 omogućuje da napredni uređaji imaju veliki kapacitet i visoke performanse, tako što kombinuje veliku brzinu i izdržljivost SSD-a i dodatno podržava različite korisne funkcije, kao npr. SATA DevSleep, kako bi optimalizovao potrošnju energije.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 03 Jul 2014 07:00:00 +0000
Ludo leto uz PCAXE http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/ludo-leto-uz-pcaxe http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/ludo-leto-uz-pcaxe Brdo testova hardvera

 

Leto 2014Ako ste primetili leto je počelo, vrućine su počele da „udaraju“, a PCAXE redakcija vredno radi.

Vredno radi, mora da se šalite? Ako ste pomislili da je ovo više od vrednog rada, moramo priznati da ste u pravu, jer kako jednostavno možemo objasniti da je mesec jun bio pun testova, a ni maj nije bio mnogo siromašniji.

Moglo bi se reći da je splet srećnih okolnosti (čitaj: izlazak 9. serije intelovih čipseta) za ljubitelje hardvera, što mi svakako jesmo, doprineo da uživate uz čak 18 testova samo ovog meseca. Ukupno je opisan čak 21 proizvod, tako da se može reći svakih 36h – novi test proizvoda. Imali smo priliku da vežemo čak 11 dana, kada je svaki dan na „videlo izlazio“ test minimalno jednog proizvoda sa čime se ne mogu pohvaliti i mnogo veće, a rekli bi smo i pojedine izvikanije, redakcije ovog podneblja.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Jul 2014 15:00:00 +0000
Dva nova priznanja za ASRock http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/dva-nova-priznanja-za-asrock-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/dva-nova-priznanja-za-asrock-jul2014 ASRock New AwardsASRock je osvojio dva nova priznanja od strane prestižnog Tom's Hardware IT portala. ASRock se odlično plasirao i osvojio je dve od tri moguće nagrade u sklopu “Tom's Hardware System Builder Marathon, Q2 2014” izbora.

Nagrade su osvojile Z97 Pro3 i FM2A75M Pro4+ matične ploče i to za kategorije “$1200 Enthusiast PC” i “$600 Gaming PC”.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Jul 2014 14:00:40 +0000
ASUS zvanično predstavio Z97 seriju http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/asus-zvancino-predstavio-z97-seriju http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/asus-zvancino-predstavio-z97-seriju ASUS je zvanično predstavio Z97 seriju matičnih ploča i domaćoj publici

 

ASUS Z97 Promocija JakovoASUS je 27. juna u prijatnom ambijentu S-Club restorana, u sklopu akva parka, zvanično predstavio nove matične ploče Serije 9. Prezentacija je održana pred poslovnim partnerima i predstavnicima medija.

Prisutnima se obratio Marko Vezmar, jedan od predstavnika kompanije ASUS za istočnu Evropu. Pričalo se o sva tri ASUS-ova aktuelna “pod brenda”, među kojima su ROG, TUF i nova 5-Way Optimization serija. Što se novih tehnologija tiče, sve tri serije novih Z97 ploča imaju neke dodirne tačke, ali na kraju se svaka izdvaja po nekim posebnim mogućnostima i osobinama.

Pored kvalitetnog druženja, uspeli smo da ćapimo po koju fotografiju novog ASUS-ovog SSD-a, a takođe smo načuli i neke informacije o skorijem predstavljanju još dve ASUS Z97 ROG matične ploče.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Jul 2014 10:00:00 +0000