PCAXE PCAXE - Testovi racunarskih komponenti i softvera, najnovije vesti, edukacija, procesori, maticne ploce, video karte, hard diskovi, memorije, monitori, kucista, kuleri. http://www.pcaxe.com/ Wed, 30 Jul 2014 16:59:05 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management sr-yu Tt eSPORTS najavio Challenger GO igračku tastaturu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-najavio-challenger-go-igracku-tastaturu-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-najavio-challenger-go-igracku-tastaturu-jul2014 Tt eSPORTS CHALLENGER GOTt eSPORTS brend kompanije Thermaltake namenjen igračima je predstavio novu igračku tastaturu – Challenger GO.

Challenger GO tastatura membranskog tipa je elegantnog i aerodinamičkog izgleda i kao takva je idealna i za LAN party-e.

Ova tastatura poseduje 10 namenskih makro tastera, po pet sa svake strane, zajedno sa četiri profila time nudeći do 40 programibilnih makroa pružajući igračima više efikasnosti u igrama.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 29 Jul 2014 11:15:05 +0000
LC Power LC-CC-85, LC-CC-97 i LC-CC-100 http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/lc-power-lc-cc-85-lc-cc-97-i-lc-cc-100 http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/lc-power-lc-cc-85-lc-cc-97-i-lc-cc-100 Nemački trio

 

LC-Power Cosmo Cool LC-CCU ovoj recenziji se družimo sa tri nova člana LC-Power Cosmo Cool serije kulera. U pitanju su LC-CC-85, LC-CC-97 i LC-CC-100 modeli i njih ćemo pustiti kroz jedan nestandardan, bolje reći ekspresan test kulera. Ovog puta ćemo odstupiti od standardne forme teksta o kulerima, nećemo se detaljno posvećivati propratnoj opremi, montiranju itd. Cilj nam je da sa što manje trabunjanja predstavimo kulere i da što pre saznamo njihove performanse. Cosmo Cool serija je imala velikog uspeha sa dva dosadašnja modela LC-CC-94 i LC-CC-95, i niko ne bi rekao da će ova dva mala jednostavna kulera biti tako popularna.

O LC-CC-95 kuleru ste mogli čitati na forumu u korisničkom opisu pre čak tri godine. Popularnost LC-CC-95 tower kulera pokazuje činjenica da je tema na forumu posećena 17707 puta (najposećeniji korisnički opis), a sa LC-CC-94 ste mogli da se upoznate preko PCAXE recenzijeLC-CC-120, koji isto novi dodatak Cosmo Cool seriji ostavljamo za posebnu recenziju, jer smatramo da je on sofisticiraniji proizvod i zaslužuje našu punu pažnju. 

Svi znamo da je LC-Power poznat po veoma dobrim “dilovima”, stoga smo sigurni da i ovoga puta imamo dobru ponudu na stolu. Koliko su ove tri ponude dobre, saznaćete na sledećim stranama.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Tue, 29 Jul 2014 09:00:00 +0000
LC Power LC120NB-Multi http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/lc-power-lc120nb-multi http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/lc-power-lc120nb-multi Univerzalni snagaš (vojnik)

 

LC-Power LC120NB MultiPre par meseci smo predstavili jedan zanimljiv uređaj iz kompanije LC Power. U pitanju je bio univerzalni punjač za laptop računare – LC90MNB-Multi, koji je mogao puniti gotovo bilo koji laptop koji se nalazi na tržištu, a uz sve to uređaj je imao vrlo pristupačnu cenu, kao što smo i navikli od LC Power-a.

Iako se u praksi ovaj model na našem testu vrlo dobro pokazao, LC Power je mislio i na vlasnike gejmerskih modela laptopova sa povećim kapacitetima baterije, koji zahtevaju punjače malo veće snage kako bi se napunili relativno brzo i tako predstavio LC120NB-Multi model, koji je upravo današnja tema.

Osim mogućnosti da pruži veću izlaznu struju za brže punjenje, tu su još neke sitnice zbog kojih će LC120NB-Multi biti zanimljiv korisnicima. Krenimo redom...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Ivan Vujić) frontpage Mon, 28 Jul 2014 18:13:04 +0000
ASRock Z97 Extreme6 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-z97-extreme6 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-z97-extreme6 Zaokružen paket

 

ASRock Z97 Extreme6Nedavno smo na testu imali ASRock Z97 Extreme4 matičnu ploču koja je na nas ostavila relativno pozitivne utiske kada je u pitanju izbor dodatnih kontrolera, kvalitet komponenata, noviteti poput dodatnih audio kondenzatora oko audio čipa i sve to upakovano u relativno prihvatljiv cenovni okvir. U suštini Extreme4 iako nosi ovakav naziv, nije se pokazao kao ekstreman overkloker u prvom redu zbog izbora PWM kontrolera i regulacije, a zatim i zbog same filtracije napona, odnosno kapacitivnosti VRM sekcije koja nije u stanju da isprati zahteve „hard core“ stress testova.

Ovog puta nam je na benč stolu Z97 Extreme6, koji bi po svojoj brojnoj oznaci morao da bude korak napred.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Thu, 24 Jul 2014 12:16:21 +0000
ADATA predstavlja XPG V3 DDR3 memoriju http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavlja-xpg-v3-ddr3-memoriju-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavlja-xpg-v3-ddr3-memoriju-jul2014 Raj za oveklokere

 

ADATA XPG V3ADATA Technology, lider u proizvodnji visoko-performativnih DRAM modula i proizvoda od NAND fleš memorija, je predstavio XPG V3 seriju.

Nova XPG V3 serija overklokerske memorije stiže sa radnom frekvencijom do fenomenalnih 3100MHz! U pitanju je dvo-kanalna memorija dizajnirana da igračima i PC entuzijastima pruži ultimativne performanse sa Intel Core procesorima četvrte i pete generacije i najnovijom Z97 platformom.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 24 Jul 2014 07:10:15 +0000
Fractal Design Define R4 Arctic White http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/fractal-design-define-r4-arctic-white http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/fractal-design-define-r4-arctic-white Celo selo voli belo

 

Fractal Design Define R4Fractal Design postaje naša redovna mušterija, što je dobro jer su njihova kućišta dosta zastupljena na domaćem tržištu. To znači da ni mi ne radimo džabe i nekome će ova recenzija verovatno pomoći oko izbora.

Define serija cilja na beskompromisan minimalizam sa visokim nivoom funkcionalnosti i na tišinu. Define R4 zapravo postoji u čak šest verzija, tačnije u tri boje, a svaki model je dostupan sa ili bez bočnog prozora.

Kod nas na testu se našao možda i najzanimljiviji beli model sa bočnim prozorom. R2 i R3 izdanja su bila „obična“ kućišta, dok je R4 već u koraku sa aktuelnim tržištem.

Dosta velik akcenat je stavljen na kompatibilnost sa vodenim sistemima, što ćemo i pokazati u ovoj recenziji. Pa da krenemo...

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Wed, 23 Jul 2014 12:00:00 +0000
Veliko letnje Raijintek darovanje, runda druga! http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/veliko-letnje-raijintek-darovanje-runda-druga-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/veliko-letnje-raijintek-darovanje-runda-druga-jul2014 Raijintek Summer GiveawayDrugi, ali verovatno ne i poslednji Raijintek giveaway! Dragi čitaoci PCAXE website-a, PCAXE forumaši i fanovi PCAXE Facebook stranice, pred Vama je još jedan vredan, drugi po redu giveaway. Sve je veoma jednostavno, Raijintek još jednom snabdeva, PCAXE sprovodi. U pitanju su dva proizvoda koja će se u ovoj rundi darovati.

U prošlom kolu smo podelili tri vrhunska Raijintek kulera, Nemesis, Themis Evo i Pallas niskoprofilni kuler...

Ptičice cvrkuću da će vrlo verovatno biti i trećeg giveaway-a, ali hajde da ne trčimo pred rudu, da vidimo šta se sada deli!

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 23 Jul 2014 10:31:34 +0000
ASUS Overclocking i modding challenge http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-overclocking-i-modding-challenge-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-overclocking-i-modding-challenge-jul2014 ASUS OC modding eventKompanija ASUS organizuje spektakl u Delta City-u pod nazivom: „ASUS OVERCLOCKING AND MODDING CHALLENGE“. U periodu između 9-tog i 10-tog (subota i nedelja) avgusta imaćete priliku da vidite overkloking na ASUS ROG Z97 pločama u kombinaciji sa ASUS grafičkim kartama sa Nvidia GPU-ovima, Intel i7 4790K procesorima, Kingston HyperX Predator KHX26C11T2K2/8X memoriji i SSD-ovima, Coolermaster V1200 Platinum napajanjima, a sve to hlađeno na tečnom azotu.

Pored zvučnih imena lokalnih overklokera (HW GURUS tima) kao što je Perica_barri, nikolas61, Razer, Quake, domintor, donmarkoni, tu će se naći i gost od velikog značaja, tj. jedan od 5 najboljih overklokera na svetu  - „Xtreme Addict“-a čiji će zadatak biti da nadmaši rezultate momaka iz HW GURUS-a. Konačan cilj je veoma jednostavan – obaranje aktuelnih svetskih rekorda i druženje.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 22 Jul 2014 15:56:59 +0000
Lak OC novih Pentium Anniversary CPU-ova uz EasyTune http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lak-oc-novih-pentium-anniversary-cpu-ova-uz-easytune-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lak-oc-novih-pentium-anniversary-cpu-ova-uz-easytune-jul2014 GA Easytune Pentium AnniversaryKompanija Gigabyte, kao jedan od vodećih proizvođača matičnih ploča i grafičkih karti, je predstavila novu verziju svoje overklok aplikacije -  EasyTune.

Nova verzija je predstavljena tačno na vreme za novi Intel Pentium Anniversary Edition CPU, otključani CPU dizajniran da overklok "spusti u narod".

Nova EasyTune aplikacija dozvoljava korisnicima da dobiju najviši nivo OC performansi iz svog CPU-a i Gigabyte Z87/Z97 bazirane matične ploče, i sve to automatskim overklokom uz jedan klik. Na ovaj način čak i početnici mogu da dožive unapređene računarske performanse od samog starta.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 22 Jul 2014 06:40:00 +0000
Opasnosti na cloudu http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/opasnosti-na-cloudu-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/opasnosti-na-cloudu-jul2014 Opasnosti u clouduIako su cloud usluge za skladištenje fajlova već dugo vremena popularne među korisnicima interneta, nesporne pogodnosti takvih servisa su u određenoj meri umanjene brojnim rizicima. Primera radi, mnogi korisnici slede pojedine savete i skladište kopije svojih pasoša i drugih dokumenata na cloudu, iako ponekad propusti u funkcionisanju servisa ugrožavaju sigurnost njihovih ličnih podataka.

Istovremeno, korišćenje cloud tehnologija u svrhe za koje nisu predviđene može da napravi veću štetu. Na primer, lako je pronaći set uputstava za vlasnike kompjutera koji žele da efikasno koriste ove servise za daljinsku kontrolu i praćenje svojih mašina, skidanje torenta itd. Sledeći ove preporuke, korisnici nehotice stvaraju različite vrste bezbednosnih propusta koje sajber-kriminalci lako mogu da iskoriste – posebno u slučaju ciljanih napada. Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab upozoravaju na opasnost od zaraze korporacijske mreže putem cloud servisa.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 20 Jul 2014 08:47:18 +0000
NZXT H440 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/nzxt-h440 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/nzxt-h440 Über kućište

 

NZXT H440Konačno dolazimo u prvi kontakt sa kompanijom NZXT. Kažemo konačno jer je ova kompanija već obavila tranziciju na domaće tržište, ali je iz nekih razloga opet nema. Prava je šteta, da ne kažemo i "blam", što se ni jedan uvoznik ne posvećuje proizvodima ove kompanije.

Ranije smo mogli videti njihove dobro poznate modele kućišta i rado ih se sećamo: M59, Lexa, Gamma, Hades, Phantom. Od tada je neko još i uvezao po neki model, u mizernom broju, a trenutno, nažalost, nema ničega od NZXT-a na našem tržištu. Još veća tuga je što NZXT Kraken serija AIO vodenih hlađenja spada među najbolje, a kompanija pored kućišta i hlađenja na repertoaru ima i napajanja i veliki broj dodataka: kablova, kontrolera za ventilatore i ostalog korisnog sitniša.

NZXT je kompanija sa sedištem u Los Anđelesu, mada Vas naziv verovatno asocira na nešto što dolazi sa istoka. NZXT zapravo predstavlja lingvističku korupciju engleske reči „next“.

Pošto smo kukali o domaćem tržištu i saznali odakle potiče naziv NZXT, imamo dosta teksta za uvod i možemo da krenemo sa recenzijom, jer još ni jednu reč nismo napisali o H440 kućištu.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Fri, 18 Jul 2014 12:25:25 +0000
Biostar J1800NH2 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-j1800nh2 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-j1800nh2 Dvoglavi Silvermont

 

Biostar J1800NH2

Biostar nas je do sada navikao na matične ploče relativno solidnog kvaliteta, iako ovaj proizvođač nema reputaciju jednog ASUS-a ili Gigabyte-a, moramo priznati da su do sadašnji modeli na testovima bili sasvim solidni. Ciljna grupa ove kompanije svakako nisu entuzijasti, već obični korisnici koje ne zanima preterano šta „voze ispod haube“.

Kao i uvek kada testiramo ovakve matične ploče uzimamo u obzir sve parametre, a to je u prvom redu pristupačnost, kvalitet komponenata, te sve ostalo.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Thu, 17 Jul 2014 15:35:52 +0000
Silicon Power predstavlja Touch T07 i Jewel J07 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavlja-touch-t07-i-jewel-j07-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavlja-touch-t07-i-jewel-j07-jul2014 USB 2.0 i 3.0 fleševi modernog dizajna


SP Touch T07 Jewel J07Kompanija Silicon Power je predstavila nove USB mini fleševe modernog dizajna. U pitanju su SP Touch T07 i SP Jewel J07 modeli.

Kao što možete pretpostaviti predstavnici Touch serije su USB 2.0 fleševi i tako je i u ovom slučaju, dok je SP Jewel J07 USB 3.0 fleš.

Oba predstavljena modela karakterišu minijaturne dimenzije (gotovo najmanje na tržištu), tako da će korisnik Touch T07 i Jewel J07 moći da ih nosi sa sobom u svakoj prilici.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 16 Jul 2014 07:02:28 +0000
D-Link DCS-825L EyeOn Baby camera http://www.pcaxe.com/multimedija/kamere/d-link-dcs-825l-eyeon-baby-camera http://www.pcaxe.com/multimedija/kamere/d-link-dcs-825l-eyeon-baby-camera Čuvar Vašeg bebca aka postanite "veliki brat"

 

D-Link EyeOn Baby CameraDanašnja svakodnevnica je takva da se obično nema mnogo slobodnog vremena, tako da je svaka njegova ušteda zlata vredna. Još ako ste dobili prinovu u porodici, većinu ranijeg slobodnog vremena provodićete uz svoje dete. Motrićete ga čak i ako spava, jer se sa bebama nikada ne zna.

Na tržištu postoji dosta uređaja (ili softvera) koji mogu da Vam pomognu da imate u vidu šta Vam dete radi, dok u nekoj drugoj prostoriji radite nešto drugo. Tu su razni Baby monitorinzi za smart mobilne telefone koji reaguju na zvuk - recimo u slučaju plača može Vas obavestiti pozivom ili SMS-om tako da možete vrlo brzo da odreagujete ako se za to ukaže potreba.

Kompanija D-Link je odlučila da ponudi jedno kompletno rešenje, koja ne zahteva dva pametna telefona kao što obično softverska rešenja iziskuju. U pitanju je D-Link DCS-825L baby kamera koja korisniku može omogučiti praćenje stanja sobe u kojoj je beba putem kamere. Zatim registrovanje pomeranja i plač bebe (senzori pokreta i buke). Tu su još dodatne mogućnosti, ali o njima ćete detaljno biti informisani u ovoj recenziji, pa navalite na čitanje ...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Ivan Vujić, Dušan Srbljak) frontpage Tue, 15 Jul 2014 16:40:21 +0000
Luxa2 predstavlja Groovy Duo http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovy-duo-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovy-duo-jul2014 Luxa2 Groovy DuoLuxa2 je predstavila Goovy Duo Live bežični zvučnik, novi dodatak Groovy serije. Groovy Duo je set malih kompaktnih lako prenosivih zvučnika koji će Vam obezbediti uživanje u omiljenoj muzici bilo gde.

Set stereo zvučnika možete podeliti sa vašim drugarima i poznanicima za mono reprodukciju muzike, a za potpuni stereo doživljaj treba samo da uparite ova dva zvučnika sa izvorom.

Groovy Duo je, osim za slušanje muzike, odličan i za gledanje filmova, igranje i sve druge audio potrebe. Zvučnici imaju 900mAh li-polimer baterijske ćelije, a vezu sa uređajem uspostavljaju preko Bluetooth konekcije.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 15 Jul 2014 15:24:11 +0000
Super Flower Amazon 300W http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/super-flower-amazon-300w http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/super-flower-amazon-300w Nove mere štednje

 

Super Flower Amazon 300WPrvi jul je za nama, a sa njim nam dolazi i nova regulativa EU koja reguliše energetsku efikasnost računara. Ova regulativa propisuje da će računari morati da imaju minimalnu efikasnost 82% na 20% i 100% opterećenja i 85% efikasnost na 50% opterećenja. Otprilike ovaj nivo efikasnosti se podudara sa 80Plus Bronze sertifikatom.

Povodom ovoga pripremili smo vam test napajanja sa najmanjom snagom koja ispunjava ove standarde, a da je dostupno na našem tržištu. U pitanju je sada već dobro poznati Super Flower, sa modelom Amazon 300W. Mi smo u nekoliko navrata testirali njihova napajanja i uvek su svoj zadatak ispunjavaju na visokom nivou. Da li će Super Flower uspeti da zadrži ovaj nivo, sa novim „merama štednje“ koje je propisala EU, videćemo u nastavku teksta.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Miloš Arsić) frontpage Mon, 14 Jul 2014 13:00:00 +0000
Thermaltake Core V71 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/thermaltake-core-v71 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/thermaltake-core-v71 Spolja retro, iznutra moderan

 

Thermaltake Core V71Predstavljanje Core V71 kućišta od strane Thermaltake-a je izazvalo dosta pozitivnih reakcija. Nakon večnog rebrand-ovanja i lepljenja druge plastične maske na isti skelet... Thermaltake je na tržište izbacio nešto potpuno novo.

Konačno imamo nešto što je dizajnirano od nule, gde nisu korišćeni delovi od drugih kućišta i gde su implementirane neke stvari koje do sada nisu viđene ni kod Tt kućišta, ni kod drugih proizvođača. Reklamni materijal sa kojim se Core V71 predstavlja pokazuje velik broj ventilatora koje možete montirati i puno opcija za radijatore.

Nema sumnje da nas je V71 kupio već u startu, ali mi naravno moramo ispitati mogućnosti kućišta u sitna crevca. Naš posao je da vidimo da li će Core V71 opravdati svoju dosta visoku startnu cenu.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Sat, 12 Jul 2014 21:56:45 +0000
Thermaltake predstavio novu seriju Frio Silent kulera http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-novu-seriju-frio-silent-kulera-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavio-novu-seriju-frio-silent-kulera-jul2014 Thermaltake Frio SilentThermaltake je proširio svoju Frio seriju kulera sa tri nova tiha modela, u pitanju su: Frio Silent 12, Frio Silent 14 i Frio Silent 14 dual.

Ovi kuleri su posebno dizajnirani da reše problem buke, koja nekim korisnicima predstavlja veliki problem. Kuleri dolaze uz dodatni Low Noise Cable (LNC) koji služi za ograničavanje maksimalne brzine ventilatora, što čini kulere još tišim.

Iz Thermaltake-a obećavaju overklokerima odlične rezultate uz manje buke i kompatibilnost sa svim novim i nadolazećim procesorima.

 

 

]]> atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 11 Jul 2014 18:49:23 +0000 Tt eSPORTS METALCAPS http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-metalcaps-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-metalcaps-jul2014 Ojačajte Vašu tastaturu za bitku!

 

Tt eSPORTS METAL CAPSTt eSPORTS, Thermaltake-ov ogranak koji se bavi igračkim periferijama, predstavio je METALCAPS - tastere za mehaničke tastature.

Za sve korisnike koji žele da moduju svoje mehaničke tastature, METALCAPS je od sada dostupan u prodaji. Tt eSPORTS METALCAPS je napravljen od legure cinka kako bi obezbedio izdržljivost i osećaj čvrstine prilikom kucanja.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 10 Jul 2014 14:58:39 +0000
EKWB EK-KIT L360 u praksi http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/ekwb-ek-kit-l360-u-praksi http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/ekwb-ek-kit-l360-u-praksi Imate problem sa vrućim komponentama?

 

EKWB EK-KIT L360 TestSa toplijim danima nam je došao i paket vodenog hlađenja od EKWB, a mi smo Vam ostali dužni nekih dodatnih informacija. Predstavili smo Vam EKWB KIT koji koristi 360mm radijator, detaljno smo opisali svaku komponentu, a vreme je i da Vam pokažemo šta u realnom radu ume ovaj paket vodenog sistema.

U poslednje vreme stavljamo akcenat na vodene sisteme, jer smo svedoci porasta njihove popularnosti. Razlog je napredak tehnologije izrade koju prati pad cena komponenti.

Mi smo naravno dobro nanjušili situaciju na tržištu i nedavno smo došli do saznanja da ćemo imati domaćeg prodavca za EKWB proizvode. Taj prodavac će biti, ni manje ni više, nego Monitor System koji je više puta pokazao svoju naklonjenost ka entuzijastima i high end komponentama.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Wed, 09 Jul 2014 16:00:00 +0000
In Win je predstavio S-Frame koncept kućište http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/in-win-je-predstavio-s-frame-koncept-kuciste-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/in-win-je-predstavio-s-frame-koncept-kuciste-jul2014 Novi inovativni koncept pete generacije S-Frame kućišta je u prodaji


In Win S-FrameS-Frame kućište je dobro provetreno i on je izrađen iz jednog komada aluminijuma debljine 4 mm veličine 2 kvadratna metra.

Jedinstveni oblik dobio je zahvaljujući kombinovanju neuobičajenih zanatskih tehnika tako što je komad aluminijuma sečen na CNC-u i savijan ukupno 15 puta.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 09 Jul 2014 14:00:00 +0000
GIGABYTE postigao novi svetski rekord DDR3 memorije http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-postigao-novi-svetski-rekord-ddr3-memorije-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-postigao-novi-svetski-rekord-ddr3-memorije-jul2014 GIGABYTE postigao novi svetski rekord DDR3 memorije na  4,62GHz na Z97X-SOC FORCE LN2 matičnoj ploči

 

Gigabyte DDR3 WRPotvrđeno osciloskopom i verifikovano od strane HWBOT-a da je GIGABYTE broj jedan u overklokovanju memorija. Kao što znate iz naših prethodnih vesti, GIGABYTE je tokom Computex-a 2014 predstavio novu Z97X-SOC FORCE LN2 matičnu ploču, namenjenu ekstremnom overkloku.

Od tada, ova ploča je dvaput oborila svetski rekord sa DDR3 memorijom. Jednom na samom predstavljanju postigavši frekvenciju od 4,5GHz-a i tri dana kasnije na Kingston HYPERX OC Takeover svetskom finalu sa novim rekordom od 4,56 GHz.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 09 Jul 2014 11:00:00 +0000
iPhone 6 sapphire panel podvrgnut testovima http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/iphone-6-sapphire-panel-podvrgnut-testovima-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/iphone-6-sapphire-panel-podvrgnut-testovima-jul2014 iPhone 6 Sapphire PanelPored mnogo spekulacija o novom Apple iPhone 6 uređaju, pojavio se test, navodno, novog zaštitnog panela za ovaj model. U pitanju je 4,7 inčni zaštitni panel koji je podvrgnut testovima oštećenja i pokazao se, bar po ovom snimku, kao veoma otporan.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 09 Jul 2014 08:00:00 +0000
Gigabyte je predstavio novu mITX ploču http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-je-predstavio-novu-mitx-plocu-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-je-predstavio-novu-mitx-plocu-jul2014 Gigabyte predstavio novu H81N-D2H Mini-ITX matičnu ploču

 

Gigabyte H81N-D2HGigabyte je predstavio novu mini ITXentry-level socket 1150 matičnu ploču. Ploča je zasnovana na Intel H81 Express čipsetu koja je kompatibilna sa procesorima Haswell i Devil’s Canyon generacije (bez mogućnosti overklokovanja procesora).

Ploča se napaja preko klasičnog ATX 24-pin konektora, ima VRM sekciju sa tri faze, dva DDR3 memorijska slota, jedan PCIe, kao i SATA 6 i 3Gb/s priključke.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Jul 2014 08:00:00 +0000
Futuremark PCMark odabran kao reper performansi za nabavku http://www.pcaxe.com/vesti/softver/futuremark-pcmark-odabran-kao-reper-performansi-za-nabavku-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/futuremark-pcmark-odabran-kao-reper-performansi-za-nabavku-jul2014 ...računara u EU, Brazilu, Francuskoj i Severnoj Irskoj

 

Futuremark PCMark evropska komisijaKompanija Futuremark, koja se bavi izradom softvera za analizu performansi računara, je objavila da je njihov PC Mark softver odabran od strane generalnog direktorijata Evropske komisije za informatiku (DIGIT) za obračun minimalne specifikacije 100000 PC računara koji će biti nabavljeni za potrebe EU i njihovih mnogobrojnih organizacija.

PC Mark rezultati su takođe učestvovali prilikom procene performansi računara koji su nabavljani preko tendera za vladu Franscuske, Severne Irske i Brazila.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Jul 2014 07:40:39 +0000
EVGA i K|NGP|N postavili novi svetski rekord http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/evga-i-kingpin-postavili-novi-svetski-rekord-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/evga-i-kingpin-postavili-novi-svetski-rekord-jul2014 EVGA i K|NGP|N postavili novi svetski rekord od 2GHz na GTX 780 Ti

 

EVGA-GeForce-GTX-780-Ti-Classified-KNGPN-EditionOverklokeri Vince "K|NGP|N" Lucido i Illya "Tin" Tsemenko, opet su se udružili sa kompanijom EVGA i postavili nove rekorde u benchmark testovima i frenkvenciji GPU-a.

Pre svega, zahvaljujući EVGA GeForce GTX 780 Ti Classified K|NGP|N Edition grafičkoj karti, EVGA X79 Dark matičnoj ploči i odličnom EVGA napajanju.

Vince je uspeo da podigne frekvenciju 780 Ti grafičkog čipa do neverovatnih 2025MHz, novog svetskog rekorda.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 07 Jul 2014 12:49:57 +0000
Facebook omiljena meta među sajber kriminalcima http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/facebook-omiljena-meta-medju-sajber-kriminalcima-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/facebook-omiljena-meta-medju-sajber-kriminalcima-jul2014 facebook meta napadaFacebook ostaje omiljena meta sajber kriminalaca specijalizovanih za krađu naloga na socijalnim mrežama. Naime, prema Kaspersky Lab statistici u prvom kvartalu 2014. godine lažni sajtovi koji imitiraju Facebook činili su 10,85 odsto svih slučajeva u kojima je anti phishing komponenta bila aktivirana. Samo su lažne Yahoo Pages stranice podstakle više phishing uzbuna, ostavljajući Facebook kao primarnu metu među sajtovima društvenih mreža.

Danas je lažiranje Facebook naloga globalni biznis, obzirom da sajber kriminalci napadaju sajtove na raznim jezicima: engleskom, francuskom, nemačkom, portugalskom, italijanskom, turskom, arapskom...

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 06 Jul 2014 14:48:58 +0000
AMD je predstavio nove A-Serije APU-ove http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-je-predstavio-nove-a-serije-apu-ove-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-je-predstavio-nove-a-serije-apu-ove-jul2014 AMD A10-7800 je najnoviji član AMD-ove linije visoko-performansnih APU-ova

 

AMD A10-7800AMD je juče predstavio AMD A10-7800 Akcelerisanu Procesorsku Jedinicu (APU) baziranu na industrijski priznatoj četvrtoj generaciji A-Serije APU-ova.

Uz pomoć 12 računarskih jezgara (4CPU + 8 GPU) AMD A10-7800 poseduje veliki potencijal Heterogene Sistemske Arhitekture (HSA), i sa AMD Radeon R7 Serije grafikom nudi vrhunske performanse u nizu aplikacija.

U kombinaciji sa AMD-ovim dokazanim Mantle API-em, AMD A10-7800 APU je u stanju da pruži bolje performanse u svim podržanim igrama iz AMD Gaming Evolved programa.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 04 Jul 2014 06:59:23 +0000
Transcend predstavlja SSD370 SATA III http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavlja-ssd370-sata-iii http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-predstavlja-ssd370-sata-iii Transcend SSD370Transcend predstavlja SSD370, SATA III 6 Gb/s 2.5", koji odlikuje veliki kapacitet skladištenja do 1TB-a, brzina čitanja od 570MB/s i brzina pisanja od 470MB/s.

SSD370 omogućuje da napredni uređaji imaju veliki kapacitet i visoke performanse, tako što kombinuje veliku brzinu i izdržljivost SSD-a i dodatno podržava različite korisne funkcije, kao npr. SATA DevSleep, kako bi optimalizovao potrošnju energije.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 03 Jul 2014 07:00:00 +0000
Ludo leto uz PCAXE http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/ludo-leto-uz-pcaxe http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/ludo-leto-uz-pcaxe Brdo testova hardvera

 

Leto 2014Ako ste primetili leto je počelo, vrućine su počele da „udaraju“, a PCAXE redakcija vredno radi.

Vredno radi, mora da se šalite? Ako ste pomislili da je ovo više od vrednog rada, moramo priznati da ste u pravu, jer kako jednostavno možemo objasniti da je mesec jun bio pun testova, a ni maj nije bio mnogo siromašniji.

Moglo bi se reći da je splet srećnih okolnosti (čitaj: izlazak 9. serije intelovih čipseta) za ljubitelje hardvera, što mi svakako jesmo, doprineo da uživate uz čak 18 testova samo ovog meseca. Ukupno je opisan čak 21 proizvod, tako da se može reći svakih 36h – novi test proizvoda. Imali smo priliku da vežemo čak 11 dana, kada je svaki dan na „videlo izlazio“ test minimalno jednog proizvoda sa čime se ne mogu pohvaliti i mnogo veće, a rekli bi smo i pojedine izvikanije, redakcije ovog podneblja.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Jul 2014 15:00:00 +0000
Dva nova priznanja za ASRock http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/dva-nova-priznanja-za-asrock-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/dva-nova-priznanja-za-asrock-jul2014 ASRock New AwardsASRock je osvojio dva nova priznanja od strane prestižnog Tom's Hardware IT portala. ASRock se odlično plasirao i osvojio je dve od tri moguće nagrade u sklopu “Tom's Hardware System Builder Marathon, Q2 2014” izbora.

Nagrade su osvojile Z97 Pro3 i FM2A75M Pro4+ matične ploče i to za kategorije “$1200 Enthusiast PC” i “$600 Gaming PC”.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Jul 2014 14:00:40 +0000
ASUS zvanično predstavio Z97 seriju http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/asus-zvancino-predstavio-z97-seriju http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/asus-zvancino-predstavio-z97-seriju ASUS je zvanično predstavio Z97 seriju matičnih ploča i domaćoj publici

 

ASUS Z97 Promocija JakovoASUS je 27. juna u prijatnom ambijentu S-Club restorana, u sklopu akva parka, zvanično predstavio nove matične ploče Serije 9. Prezentacija je održana pred poslovnim partnerima i predstavnicima medija.

Prisutnima se obratio Marko Vezmar, jedan od predstavnika kompanije ASUS za istočnu Evropu. Pričalo se o sva tri ASUS-ova aktuelna “pod brenda”, među kojima su ROG, TUF i nova 5-Way Optimization serija. Što se novih tehnologija tiče, sve tri serije novih Z97 ploča imaju neke dodirne tačke, ali na kraju se svaka izdvaja po nekim posebnim mogućnostima i osobinama.

Pored kvalitetnog druženja, uspeli smo da ćapimo po koju fotografiju novog ASUS-ovog SSD-a, a takođe smo načuli i neke informacije o skorijem predstavljanju još dve ASUS Z97 ROG matične ploče.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Jul 2014 10:00:00 +0000
BitFenix otvara zvaničnu prodavnicu zasebnih delova http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/bitfenix-otvara-zvancinu-prodavnicu-zasebnih-delova-jul2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/bitfenix-otvara-zvancinu-prodavnicu-zasebnih-delova-jul2014 BitFenix online shopNa zahtev potrošača, BitFenix je otvorio online prodavnicu u kojoj možete nabaviti rezervne delove za njihova kućišta i druge proizvode.

Korisnici mogu lako pregledati veliki izbor delova, izabrati one koji su im potrebni i oni će im potom jednostavno biti isporučeni na kućnu adresu.

Sve što Vas interesuje možete proveriti na stranici: https://parts.bitfenix.com.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Jul 2014 08:00:00 +0000
Luxa2 predstavlja GroovyR 360° mikro zvučnik http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovyr-360-mikro-zvucnik-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovyr-360-mikro-zvucnik-jun2014 Luxa2 GroovyR 360Luxa2 sa još jednim inovativnim proizvodom, GroovyR 360° je kompaktan mali bežični Bluetooth zvučnik koji možete montirati i na zid.

Kružnog je oblika i u svoje malo kućište staje 6W snage. Jedinstvena osobina ovog zvučnika je opciona uloga kao držač za Vaš pametni telefon.

Ovaj kompaktni zvučnik možete nositi sa sobom bilo gde i da užite u svojoj omiljenoj muzici.

 

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 30 Jun 2014 15:00:00 +0000
Digital! 142 u prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-142-u-prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-142-u-prodaji digital 142U prodaji na kioscima širom zemlje se našao 142-gi broj IT časopisa - Digital!

U dvobroju tj. julskom/avgustovskom izdanju ovog časopisa možete pročitati mnogo toga zanimljivog, kao što je test gejmerskih slušalica fenomenalnog dizajna - ASUS Strix.

Za ljubitelje mobilnih telefona tu je i test pristupačnog Nokia Lumia 630 smartphone-a, kojeg pokreće WP 8.1 OS.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 30 Jun 2014 14:48:08 +0000
Sapphire R9 290 Vapor-X http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r9-290-vapor-x http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r9-290-vapor-x Tri-X plus Vapor-X

 

Sapphire R9 290 Vapor-XKompanija Sapphire je jedan od vodećih AMD-ovih partnera kada su grafičke karte u pitanju. U ponudi ima nekoliko linija high-end grafičkih kartica, pri čemu su Dual-X i Tri-X klasični osnovni modeli. Toxic i Vapor-X serije predstavljaju nešto kvalitetnija rešenja, uz naravno nešto višu cenu.

Danas imamo priliku da se poigramo sa jednom kartom iz najvišeg segmenta, a u pitanju je model R9 290 Vapor-X.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Sun, 29 Jun 2014 19:34:18 +0000
ASUS Z97 Deluxe NFC&WLC http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z97-deluxe-nfc-wlc http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z97-deluxe-nfc-wlc Full oprema

 

ASUS Z97 Deluxe NFC WLCKada spomenemo ASUS-ovu Deluxe seriju matičnih ploča, svim poznavaocima ovog brenda je jasno da se ovde radi o kvalitetnom hardveru sa mnogo dodatne opreme. U tu dodatnu opremu spadaju mrežni kontroleri, ali često i još poneki dodaci.

Osim ovoga, Deluxe seriju odlikuje odlična overklokabilnost, vrhunska elektronika, a sa Z97 serijom cela ponuda je zaokružena i kvalitetnim audio izlazom i fantastičnim dizajnom layout-a. Deluxe nije samo matična ploča, već je kompletan paket dodatne opreme, a za kupovinu je potreban prilično dubok novčanik.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 29 Jun 2014 07:55:05 +0000
SP predstavio Marvel M70 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-predstavio-marvel-m70-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-predstavio-marvel-m70-jun2014 SP Marvel M70Kompanija Silicon Power je rešila da se upusti u "brzake" predstavivši ultra-brz USB 3.0 fleš drajv - Marvel M70.

Pod ultra brzim Silicon Power podrazumeva brzine sekvencijalnog čitanja od preko 200MB/s tj. u slučaju Marvela M70 do 240MB/s! Brzine upisa su manje, ali i dalje impresivne za većinu korisnika i iznose do 80MB/s.

Ali ne govore samo specifikacije koliko je Marvel M70 brz, već i njegov izgled koji liči na sportska kola, tako da korisnik samo pogledom može pretpostaviti o kakvom se proizvodu tačno radi.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 28 Jun 2014 09:52:35 +0000
ASUS Z97I-Plus http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z97i-plus http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z97i-plus Otrov u malom pakovanju

 

ASUS Z97I-PlusObično kada vam neko spomene mini ITX model matične ploče zapitate se da li je u pitanju nekakva niskobudžetna varijanta, sa zalemljenim procesorom na PCB-u, jeftinom elektronikom, bez ikakvih dodatnih kontrolera osim onih najosnovnijih.

Ipak, ASUS nam je do sada na test poslao Maximus VI Impact, ROG mini ITX kojeg se svi dobro sećamo i koji se pokazao kao prilično efikasno rešenje. Zbog male površine i kompaktnog dizajna zagrevanje komponenata je bilo poprilično kada se CPU overklokuje, te je srazmerno tome i overklok potencijal bio nešto niži nego na full ATX desktop modelima. Z97 serija matičnih ploča je u globalu dosta upeglanija nego modeli zasnovani na Z87 čipsetu.

Ovog puta u mini ITX formi nam stiže model „Pro“ kategorije koji sadrži gotovo sve što je neophodno za kvalitetan multimedijalni doživljaj, gejming, ali i ozbiljan rad, kao i overkloking.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Fri, 27 Jun 2014 13:10:04 +0000
AMD Mantle API proširuje svoj uticaj http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-mantle-api-prosiruje-svoj-uticaj-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-mantle-api-prosiruje-svoj-uticaj-jun2014 AMD Mantle API proširuje svoj uticaj u igračkoj industriji sa podrškom u tri nova Electronic Arts naslova

 

AMD MantleAMD objavljuje da će Electronic Arts (EA) implementirati Mantle, AMD-ov revolucionarni grafički API u njihove tri nove video igre: Battlefield Hardline, Dragon Age: Inquisition i Plants vs. Zombies: Garden Warfare.

Ove igre se pridružuju širokom katalogu od više od 40 igara koje sada podržavaju AMD-ov revolucionarni API.

Ove sve tri igre pokreće najmoderniji DICE-ov Frostbite 3 endžin.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 26 Jun 2014 13:18:50 +0000
GIGABYTE je predstavio BRIX Gaming http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-je-predstavio-brix-gaming-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-je-predstavio-brix-gaming-jun2014 GIGABYTE BRIX Gaming DIYGigabyte je predstavio BRIX Gaming, kompaktni DIY računar koje odlikuju Intel Core i5 4200H procesor koji je uparen sa NVIDIA GeForce GTX 760 grafikom.

Kako kažu čelnici GIGABYTE-a, "BRIX Gaming je savršen odraz Intel-ove i Nvidia-ine izuzetne tehnologije. Poseduje visoke performanse, desktop procesora i GPU-a koji je pogodan za procesorski zahtevne aplikacije i 3D gejming naslove. Odličan je kao primer za tip inovacije koji GIGABYTE donosi za desktop računarski prostor."

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 26 Jun 2014 09:00:00 +0000
Gigabyte Catzilla OC takmičenje http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/gigabyte-catzilla-oc-takmicenje-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/gigabyte-catzilla-oc-takmicenje-jun2014 Gigabyte catzilla takmicenjeKompanija Gigabyte, vodeći proizvođač matičnih ploča i grafičkih karti, najavio je overklok takmičenje - Gigabyte Catzilla, čiji će domaćin biti HWBOT.org. Glavni fokus će biti na najnovijim Gigabyte matičnim pločama 9 serije u dve etape gde se Catzilla benchmark "vrti" na vazdušnom/vodenom, kao i LN2 hlađenju. Keš nagrada od 500$ i Gigabyte matična ploča će biti dodeljena pobedniku svake etape. Dodatna lutrija će se odigrati svakog petka za šansu da se osvoji Gigabyte majica.

Ovo takmičenje je otvoreno za sve HWBOT članove od 23. juna do 21. jula 2014 koji poseduju određeni hardver, a Gigabyte poziva sve overklokere da se spreme za jednu epsku borbu mačaka i učestvuju u sledećim etapama koristeći bilo koju hardversku platformu 9. serije Gigabyte matičnih ploča.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 26 Jun 2014 06:20:05 +0000
ASUS GTX 780 Poseidon Platinum http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-gtx-780-poseidon-platinum http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-gtx-780-poseidon-platinum H2O RoG

 

ASUS GTX 780 Poseidon PlatinumASUS je odlučio da nas (a nadamo se i Vas) obraduje sa jednom kartom iz svoje TOP serije Republic of Gamers. U pitanju je karta GTX 780 Poseidon Platinum, u čijem nazivu ste možda uspeli da naslutite o njenim svojstvima. Za one koji nisu uspeli u tome, Poseidon je grčki bog mora i prva asocijacija na njegov pomen bi trebala biti „voda“. Kako je ASUS u sistem hlađenja ubacio i jedan vodeni blok, sam naziv karte je adekvatno odabran.

Pomenućemo još da se ostatak H2O sistema ne isporučuje u pakovanju, već se mora odvojeno nabaviti. Mi smo se potrudili zbog Vas da regulišemo i taj detalj, tako da ćemo imati jedan kompletan test zaista vrhunskog parčeta hardvera.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Wed, 25 Jun 2014 16:40:17 +0000
Lian Li predstavlja PC-Q01 Mini-ITX kućište http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lian-li-predstavlja-pc-q01-mini-itx-kuciste-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lian-li-predstavlja-pc-q01-mini-itx-kuciste-jun2014 Lian Li je ovih dana najavio novo kućište od brušenog aluminijuma Mini-ITX PC-Q01

 

Lian-Li PC-Q01Ovo kompaktno kućište dizajnirano je za malo okruženje i poseduje poklopac u obliku slova L, koji se može ukloniti radi lakšeg pristupa instaliranju u ograničenom prostoru.

Sa mogućnostima svestranog skladištenja, PC-Q01 omogućava obiman prostor za hardversku kompatibilnost. Podržava Mini-ITX/Mini-DTX matične ploče, kao i double-slotted grafičke karte i ATX napajanja do 210mm dužine.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 25 Jun 2014 09:32:48 +0000
ASUS GTX 760 Striker Platinum http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-gtx-760-striker-platinum http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-gtx-760-striker-platinum Mainstream za elitu

 

ASUS GTX760 Striker PlatinumDanas se na našem „kuhinjskom“ stolu našao delikates u vidu Republic of Gamers (RoG) grafičke karte, čije sastojke je ponovo zakuvao ASUS. Kao što svi već odavno znate, RoG je ASUS-ov pomalo elitistički orijentisan brend, koji teži beskompromisnom kvalitetu, pri čemu je cena u toj priči manje bitna. Dosta korisnika računara je prepoznalo ovaj signal i uopšte nas ne čudi armija zadovoljnih RoG konzumenata.

Kao što naslov kaže, danas ćemo secirati ASUS GTX 760 Striker Platinum. ASUS je po mnogima broj 1 kada su matične ploče i grafičke karte u pitanju, a da li su ostali na nivou zadatka sa ovom kartom, možete saznati ako ostanete sa nama do kraja recenzije.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Tue, 24 Jun 2014 13:42:11 +0000
Thermaltake Luna 12 LED Blue http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/thermaltake-luna-12-led-blue http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/thermaltake-luna-12-led-blue Romantična mesečina

 

Thermaltake Luna 12 LEDNe tako davno smo na testu imali Thermaltake NiC C5 kuler, a ovaj put ćemo prozboriti par reči o Luna seriji ventilatora. Thermaltake Luna ventilatori dolaze u dve veličine, 120mm i 140mm i svaku karakteriše LED osvetljenje.

Oba modela dolaze u tri boje osvetljenja i one su bela, crvena ili plava. Mi smo nažalost od celog ovog dijapazona dobili na uvid samo 120mm model sa plavim diodama. Ako ništa drugo, mogli smo dobiti barem i 140mm model da ga prikažemo.

Pošto se 120 i 140mm ventilatori razlikuju samo po dimenziji i broju lopatica, valjda će ovaj jedan model biti dovoljan da prestavimo Luna seriju.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Mon, 23 Jun 2014 17:00:00 +0000
Dobitnici prvog kola Raijintek darovanja! http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/dobitnici-prvog-kola-raijintek-darovanja-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/dobitnici-prvog-kola-raijintek-darovanja-jun2014 Raijintek Summer GiveawayDragi čitaoci PCAXE website-a, PCAXE forumaši i fanovi PCAXE Facebook stranice, konačno imamo dobitnike prvog kola Raijintek darovanja!

Znamo da ste dugo čekali, ali nekima se to sigurno isplatilo. Da Vas podsetimo, Raijintek je odlučio da podeli tri veoma popularna i uspešna kulera: Raijintek Nemesis, Raijintek Themis Evo i Raijintek Pallas niskoprofilni kuler.

Mi smo im naravno pomogli u tome i spisak sa RANDOM.ORG izgleda ovako.....

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 22 Jun 2014 19:36:45 +0000
ADATA predstavio HV611 USB 3.0 eksterni HDD http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-hv611-usb-3-eksterni-hdd-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-hv611-usb-3-eksterni-hdd-jun2014 Iskažite vaš stil živopisnim bojama

 

ADATA HV611ADATA Technology, lider u proizvodnji visoko-performativnih DRAM modula i proizvoda od NAND Fleš memorija, predstavio je HV611 USB 3.0 2.5” eksterni hard disk. Sa unikatnim dizajnom, živopisnim bojama, i jedinstvenim motivima u obliku slagalice, HV611 vam omogućava da iskažete Vaš stil na jednostavan način. Njegova kompaktnost omogućava vam da ga sa lakoćom nosite bilo gde.

U HV611 je implementiran SuperSpeed USB 3.0 interfejs, kojim su efikasnost i brzine prenosa podataka izuzetno povećani u odnosu na USB 2.0. HV611 ima jedinstven dizajn u motivima slagalice sa preklapajućim sjajnim i matiranim elementima postavljenim u veoma privlačnom stilu. Sa svetlim plavim LED indikatorom, korisnici će uvek znati status prenosa podataka. HV611 dolazi sa kapacitetima od 500GB i 1TB, i dostupan je u četiri boje – crnoj, beloj, plavoj i ružičastoj.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 22 Jun 2014 13:43:25 +0000
SP predstavio Diamond D06 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-predstavio-diamond-d06-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-predstavio-diamond-d06-jun2014 Dijamanti i USB 3.0 su u modi

 

SP Diamond D06Kompanija SP/Silicon Power je predstavila novi prenosni hard disk, čiji izgled i dizajn nikoga neće ostaviti ravnodušnim - Diamond D06.

Diamond D06 je USB 3.0 portabilni hard disk sa dijamantskom teksturom, koji je uz to vrlo malih dimenzija i mase, tako da je pogodan za svakodnevno nošenje.

Dijamantska tekstura na njegovom telu mu odaje dozu ozbiljnosti, luksuza i elegancije.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 22 Jun 2014 09:06:01 +0000
Canon proširio EF-M seriju objektiva http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/canon-prosirio-ef-m-seriju-objektiva-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/canon-prosirio-ef-m-seriju-objektiva-jun2014 Canon EF-M55-200mm f4.5-6.3 IS STMCanon je predstavio novi dodatak svojoj seriji objektiva EF-M, prvog telefoto zum objektiva u seriji – modela EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM. Kreiran za Canonov fotoaparat sa kompaktnim sistemom EOS M, novi EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM nudi Canonove dobro poznate optičke performanse, napredan STM (Stepping Motor Technology), optički stabilizator slike u rasponu od 3,5 blende i pruža svestranu žižinu daljinu od 55 mm do 200 mm, omogućujući korisnicima da se približe predmetima koje slikaju.

Model EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM pridružuje se trima postojećim objektivima u seriji EF-M, koji nude širok raspon žižinih daljina, od 11 do 200 mm. Savršeni dodatak svakoj fotografskoj torbi korisnika aparata EOS M, novi objektiv otvara dodatne kreativne mogućnosti za korisnike ovog aparata, zahvaljujući mogućnosti snimanja različitih scena – od impozantnih portreta na 55 mm pa do divljih životinja na 200 mm.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 21 Jun 2014 14:15:21 +0000
Thermaltake NiC C5 http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/thermaltake-nic-c5 http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/thermaltake-nic-c5 Oklopni kuler

 

Thermaltake NiC C5NiC (non-interference cooler) serija kulera je predstavljena pre više od godinu dana, a na policama naših prodavnica se takođe nalazi već duži period. Zahvalni smo što nas se Thermaltake setio i pružio nam tu čast da se lično upoznamo sa nekim NiC kulerom.

Ovu seriju karakteriše uzan toranj, zahvaljujući kom su kuleri kompatibilni sa visokim RAM hladnjacima. Modeli koji spadaju u NiC seriju nose oznake F3, F4, C4 i C5 i uz njih će zahtevniji korisnici neometano moći da popune sve svoje RAM slotove sa overklokerskim modulima. NiC kuleri pokrivaju široke potrebe i u zavisnosti od potencijalnog overkloka i TDP-a procesora, možete birati sledeće modele: F3 – 160W, F4 – 180W, C4 – 200W, C5 – 230W.

Nama je na uvid stigao najjači model, koji je sposoban da se izbori sa 230W TDP-a i on nosi oznaku C5. C5 i C4 su oklopni modeli koji imaju dekorativne plastične detalje, s tim što C4 ima jedan heatpipe manje.

Pošto smo se adekvatno upoznali, hajde da vidimo šta ume ovaj oklopnjak.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Sat, 21 Jun 2014 11:03:13 +0000
Kaspersky Lab otkrio mobilnog trojanca - Svpeng http://www.pcaxe.com/vesti/softver/kaspersky-lab-otkrio-mobilni-trojanac-svpeng-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/kaspersky-lab-otkrio-mobilni-trojanac-svpeng-jun2014 Usmeren na finansije

 

kaspersky otkrio svpeng trojanacKaspersky Lab je otkrio mobilnog trojanca pod nazivom Svpeng, koji kombinuje funkcionalnost finansijskog malware-a sa ransomware mogućnostima i koji je trenutno aktivan u SAD i Velikoj Britaniji. Ovo je prvi put da Svpeng, čuveni kradljivac novca u Rusiji, okreće svoju pažnju i ka drugim tržištima.

Za sada, ovaj zlonamerni program, navodno ruskog porekla, ne krade akreditive, ali je samo pitanje vremena kada će i to otpočeti, pošto je Svpeng samo modifikacija poznatog trojanca koji je aktivan u Rusiji i uglavnom se koristi za krađu novca. Pored toga, kod ovog trojanca sadrži neke od Criptor metoda koje nisu još korišćene, tako da je verovatno da će uskoro biti iskorišćeni za šifrovanje datoteka. U ovom slučaju Svpeng će postati drugi najpoznatiji zlonamerni program za mobilne uređaje, odmah nakon programa Pletor, koji se pojavio u maju 2014.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 21 Jun 2014 07:55:45 +0000
Taster Ključ http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/taster-kljuc http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/taster-kljuc Ovo svako ko ima intefon mora da poseduje!

 

Taster kljucKako god da otvorimo ovu recenziju zvučaćemo kao telešop. Ipak, ovaj mali (čitaj: fizički mali) proizvod koji ćemo Vam danas predstaviti toliko pomaže, da smo se na njega instant navikli u toj meri da se zapitamo gde je sve ovo vreme bio...

Koji je to uopšte proizvod koji okorelog hardveraša može da kupi tako brzo?

U pitanju je „Taster Ključ“ ili mini ključ, koji služi kao zamena za ključ ulaznih vrata koja imaju interfon. Bilo da živite u zgradi ili kući, ako imate interfon ovo je pravi uređaj za Vas. A cena? Prava sitnica...

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Miloš Arsić, Dušan Srbljak) frontpage Fri, 20 Jun 2014 16:30:25 +0000
EVGA najavila GeForce GT 730 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/evga-najavila-geforce-gt-730-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/evga-najavila-geforce-gt-730-jun2014 EVGA GT730Ukoliko niste zadovoljni prastarim integrisanim grafičkim čipom možete baciti pogled na novopredstavljenu nVidia GT 730 seriju.

EVGA GT 730 donosi dovoljno ubrzanja u editovanju fotografija i video materijala, kao i veći FPS u igračkim naslovima u odnosu na prastaru integrisanu grafičku kartu.

EVGA GeForce GT 730 će sigurno naći svoje mesto među korisnicima kojima igre nisu primarna stvar na računaru.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 20 Jun 2014 10:26:23 +0000
Gigabyte uspešan na Computex 2014 OC događajima http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-uspesan-na-computex-2014-oc-dogadjajima-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-uspesan-na-computex-2014-oc-dogadjajima-jun2014 Gigabyte Z97-SOC Force LN2 oborio višestruke svetske rekorde

 

Gigabyte Computex 2014 OCGigabyte je pre desetak dana predstavio novu ekstremnu overklokersku Z97X-SOC Force LN2 matičnu ploču. Dizajnirana posebno za najokorelije potrebe overklokera, SOC-Force LN2 se već istakao među Z97 overklokerskim pločama na ovogodišnjim Computex OC takmičenjima.

Gigabyte Z97X-SOC Force LN2 je opremljen sa najnovijim Intel čipsetom 9. serije sa podrškom za 4. i 5. Generaciju Intel Core procesora. Ona je specijalno dizajnirana sa 2 memorijska DIMM slota koji se nalaze bliže procesorskom podnožju koji nema rupe za montiranje kulera. Baš zbog kraćeg puta od procesora do memorijskih slotova se vrlo lako postižu visoki klokovi DDR3 memorije.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 20 Jun 2014 07:15:00 +0000
ASRock Fatal1ty H97 Killer http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-fatal1ty-h97-killer http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-fatal1ty-h97-killer Gejmerska kilerica

 

ASRock H97 KillerASRock je sa serijom 9 Intelovih čipsetova najavio određena poboljšanja po pitanju kvaliteta ugrađenih komponenata. Definitivno, postoji poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju. Na većini matičnih ploča ovog proizvođača možemo da vidimo kvalitetne 12K kondenzatore, zavojnice, zvučni čip opremljen audio kondenzatorima i sa dva operaciona pojačivača.

Drugim rečima vrlo malo se štedi na kvalitetu, što je veoma dobra vest za sve one koji žele da svoj igrački PC opreme jednom od matičnih ploča ovog proizvođača. Specijalno za gejmere ASRock je pripremio novu matičnu ploču iz Fatal1ty serije, zasnovanu na H97 čipsetu.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Thu, 19 Jun 2014 17:40:09 +0000
Steam letnja rasprodaja je počela http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/steam-letnja-rasprodaja-je-pocela-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/steam-letnja-rasprodaja-je-pocela-jun2014 steam letnja rasprodajaKao i prethodnih godina, na Steamu, koji važi za najpoznatiji servis za digitalnu distribuciju igara, je počela ovogodišnja letnja rasprodaja igara.

Sve ove godine je Steam rasprodaja bila odlična prilika da se nabave odlične igre za relativno malo para. Naravno ni konkurencija nije sedela skrštenih ruku, tako da se mogu nabaviti i igre na drugim mestima ponekada i jeftinije nego na samoj rasprodaji. Ali i pored svega toga Steam rasprodaja je ono što ljubitelji igara sa nestrpljenjem očekuju svake godine te se često dešava da su serveri previše opterećeni zbog "navale".

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 19 Jun 2014 17:00:20 +0000
Logitech predstavio Z213 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavio-z213-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavio-z213-jun2014 Logitech Z213Kompanija Logitech je predstavila Logitech Z213, novi multimedijalni sistem zvučnika sa dva satelitska zvučnika i subwooferom. Ovaj sistem je dizajniran tako da ima bogate basove koji će upotpuniti doživljaj slušanja muzike, igranja igara ili gledanja filmova.

Prema navodima iz Logitecha multimedijalni zvučnici Z213 su za ljude koji žele visok kvalitet zvuka, a ne žele da probiju svoj budžet. Takođe, korisnik će uz ovaj 2.1 sistem zvučnika dobiti mogućnost da ne oduzima dragocen prostor radnoj površini ili dnevnoj sobi.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 19 Jun 2014 13:43:50 +0000
ASUS daje podršku za overklok Pentium Anniversary procesora http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-daje-podrku-za-overklok-pentium-anniversary-procesora-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-daje-podrku-za-overklok-pentium-anniversary-procesora-jun2014 ASUS omogućava overkloking Intel Pentium Anniversary Edition procesora na H97, H87, B85 i H81 matičnim pločama

 

ASUS Pentium AnniversaryASUS je objavio da matične ploče iz serija H97, H87, B85 i H81 omogućavaju overklokovanje najnovijeg Intel Pentium Anniversary Edition procesora (G3258), Intel Core K serije (Haswell) i nove 4. generacije Intel Core K serije (Haswell Refresh) procesora.

Kombinacija Pentium Anniversary Edition procesora sa H/B čipsetom pruža odlične performanse i predstavlja najbolji izbor za mejnstrim overkloking.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 19 Jun 2014 11:00:00 +0000
ASRock predstavlja Pentium Anniversary ploče http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-predstavlja-pentium-anniversary-ploce-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-predstavlja-pentium-anniversary-ploce-jun2014 ASRock za 20 godina postojanja Pentium-a predstavlja Z97 Anniversary i Z97M Anniversary matične ploče

 

ASRockBalkan Z97 Z97M Anniversary PentiumUz novi „overklokabilni“ Pentium procesor koji će se uskoro pojaviti na tržištu, otvaraju se vrata i novim pristupačnim matičnim pločama namenjenim overkloku.

Novi Intel procesor će biti zaveden pod imenom Pentium – AE, odnosno Pentium G3258 i predstavljaće odličan izbor za neki igrački sistem. ASRock je naravno ovo ispratio i spreman je da predstavi dve nove ploče bazirane na Z97 platformi. Pentium brend je Intelu veoma bitan i kompanija proslavlja 20 godina postojanja ovog imena.

ASRock je povodom ove svečane prilike pripremio dve matične ploče koje pripadaju „Anniversary“ (Godišnjica) seriji.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 19 Jun 2014 08:00:00 +0000
Lenovo osvaja "Zlatna zvezda u usponu" priznanje http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lenovo-osvaja-zlatna-zvezda-u-usponu-priznanje-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lenovo-osvaja-zlatna-zvezda-u-usponu-priznanje-jun2014 Lenovo Gold Rising StarLenovo je dobio jedno od najprestižnijih priznanja tehnološke industrije - Evropske "Zvezde u Usponu" (Rising Star), koje dodeljuje Global Technology Distribution Savet (GTDC), za izuzetan regionalni rast prodaje tokom protekle godine preko svojih distributivnih partnera.

Članovi GTDC-a su najuspešniji svetski distributeri tehnologija, ostvaruju više od 130 milijardi dolara u prodaji proizvoda širom sveta. Da bi se kvalifikovali za nagradu “Zvezda u Usponu”, proizvođači moraju da ostvare prodaju odgovarajućih proizvoda preko članova GTDC za najmanje godinu dana.

Selekcije za zlatnog, srebrnog i bronzanog pobednika u svakoj kategoriji prihoda zasnovane su na podacima koje obezbeđuje CONTEXT SalesWatch za period april 2013 - mart 2014.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 18 Jun 2014 17:00:00 +0000
Sapphire R9 280 Dual-X http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r9-280-dual-x http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r9-280-dual-x Ulaznica za hardcore „gejming“

 

Sapphire R9 280-Dual-XU prethodih mesec dana smo vam predstavili nekoliko grafičkih kartica nižeg ranga i to su redom bile Sapphire R7 240 2GB DDR3, XFX R7 250 i Sapphire R7 250 Ultimate. Sve ove karte su bile dovoljne tek za povremen i nezahtevan „gejming“. Sada nam je stigla karta sa kojom bi svako već mogao da se pohvali da je poseduje u računaru i koja pretenduje da se nađe na listama Vaših želja.

Ukoliko već neko vreme razmišljate šta bi Vam odgovaralo za igranje, onda ste danas na pravom mestu. Dakle, danas ćemo se družiti sa Sapphire R9 280 Dual-X karticom, a Vi ostanite sa nama da proverite kako se pokazala tokom testiranja.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Wed, 18 Jun 2014 12:19:27 +0000
Biostar HiFi Z97WE http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-hifi-z97we http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-hifi-z97we Pristupačna Biostarka

 

Biostar Hi-Fi Z97WEKompanija Biostar iako veoma dugo postoji na svetskom tržištu, ne pretenduje da izbaci model matične ploče koji pomera standarde po pitanju overkloka i kvaliteta. Do sada smo na testovima imali modele koji su spadali u neku srednju kategoriju ili čak nižu i stekli smo utisak da ova kompanija pokušava da se sa svojim modelima dodvori tržištu i ciljnim grupama korisnika koje pretenduju na kategoriju proizvoda poput ASRock Extreme serije.

Dakle, Biostar sa svojom HiFi W serijom ima jasan cilj da ponudi overklok mogućnosti, bolji zvuk i da to sve bude što pristupačnije, a opet uporedivo sa veoma jakom konkurencijom. Zbog toga su Biostar matične ploče uglavnom usmerene ka širokom auditorijumu kupaca, a mi smo ovde da vam razjasnimo šta i koliko matične ploče nude za uloženi novac.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Tue, 17 Jun 2014 13:30:00 +0000
ASRock Z97 OC Formula, još jedan svetski rekord http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-z97-oc-formula-jos-jedan-svetski-rekord-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-z97-oc-formula-jos-jedan-svetski-rekord-jun2014 ASRock Z97 OC Formula WRASRock izgleda da nastavlja sa obaranjem svetskih rekorda. Prošle nedelje ste mogli videti dva nova rekorda, 7181.23 MHz i 1601 bod u Intel XTU, koje je postigao John Lam koristeći ASRock Z97 OC Formula matičnu ploču i Intel Core i7-4770K procesor.

Legendarni overkloker Nick Shih je takođe uspeo da postigne neverovatnih 7003.38 MHz sa ASRock Z97 OC Formulom i najnovijom 4. generacijom Intel "Devil's Canyon" i7-4790K procesora, čime je zauzeo prvo mesto na HWBOT.org!

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 17 Jun 2014 10:00:00 +0000
Silicon Power predstavlja nove USB 2.0 i USB 3.0 fleš memorije http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavja-nove-usb-20-i-usb-30-fles-memorije-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavja-nove-usb-20-i-usb-30-fles-memorije-jun2014 SPPR Touch JewelSilicon Power je predstavio je novu kolekciju USB flash memorija - USB 2.0 Touch, T06 i USB 3.0 Jewel J06. Njihovo super-tanko telo i dopadljiv izbor boja imaju poseban modni šarm. Štaviše, Touch T06 i Jewel J06 su delikatno zaobljeni sa uvećanim dizajnom proreza i mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe za jednostavnim korišćenjem i lakim prenošenjem.

Drugačiji od ostalih uređaja, SP Touch T06 i Jewel J06 su toliko malih dimenzija i težine da mogu jednostavno svakodnevno da se nose. Povrh toga, ergonomski oblik je specijalno dizajniran za bolju i jednostavniju upotrebu i držanje.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 17 Jun 2014 08:00:00 +0000
Fractal Design Tesla R2 800W http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/fractal-design-tesla-r2-800w http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/fractal-design-tesla-r2-800w Još jači Tesla u crnom

 

Fractal Design Tesla R2 800W

"Designed in Sweden" sa ponosom stoji na svakom Fractal Design proizvodu. Neće se svi složiti da Fractal Design ima vrhunski dizajn, ali je sigurno da niko neće reći da je dizajn loš. Sve njihove proizvode krasi jednostavan i elegantan dizajn, koji je slobodno možemo reći minimalistički. Upravo zahvaljujući ovakvom dizajnu Fractal Design je zauzeo svoju poziciju i postao prepoznatljiv brend, što se nama u redakciji dopada.

U svom portfoliju napajanja Fractal Design ima napajanja sa 80Plus Platinum, Gold i Bronze sertifikatom. I ako bi mi voleli da Tesla pripada najvišoj kategoriji, to nije situacija te Tesla zauzima središnji deo ponude i 80Plus Gold sertifikat, dok je najviša kategorija i Platinum sertifikat rezervisan za Newton seriju.

Do sada smo imali nekoliko njihovih proizvoda i uvek su dobijali visoke ocene. Danas na testu imamo napajanje od 800W iz Tesla R2 srije koje pred sobom ima „težak zadatak“. Prethodno testirani modeli, Fractal Design Tesla R2 White 650W i Fractal Design Newton R3 600W, dobili su odlične ocene, a da li će ovaj model uspeti da opravda svoje ime, videćemo u nastavku teksta.

 

]]>
milos.arsic@pcaxe.com (Miloš Arsić) frontpage Mon, 16 Jun 2014 16:00:15 +0000
Digital! 141 u prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-141-u-prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-141-u-prodaji digital 141U prodaji na kioscima širom zemlje se našao 141-ti broj IT časopisa - Digital! U junskom broju 2014-te godine ovog časopisa možete pročitati o novim-starim Haswell procesorima, Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultrabook-u, Steam OS-u itd.

Za ljubitelje prenosih uređaja tu je i tekst o Tesla Tablet-u.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 16 Jun 2014 15:00:00 +0000
Thermaltake Satellite Notebook kuler http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-satellite-notebook-kuler-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-satellite-notebook-kuler-jun2014 Dva u jedan – laptop hladnjak i zvučnici

 

Thermaltake Satellite NB CoolerThermaltake je predstavio zanimljivo rešenje koji će Vam rešiti dva problema jednim udarcem. U pitanju je mali kompaktni rasklopljivi sistem koji se pretvara u hladnjka za latop koji je ujedno u stereo zvučnik.

Pored toga što laptopu nudi neophodnu cirkulaciju i dovod svežeg vazduha, on podiže zadnji deo laptop-a čime će i kucanje postati prijatnije.

Ovaj mali komplet je lagan i prenosiv i zbog specifičnog dizajna je pogodan za sve dimenzije laptopova.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 16 Jun 2014 07:00:00 +0000
Cooler Master Nepton 280L http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/cooler-master-nepton-280l http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/cooler-master-nepton-280l Stvari su postale ozbiljne

 

Cooler Master Nepton 280LBaš u vreme kada smo dobili sigurne informacije o tome da se većina Seidon modela više neće proizvoditi, stiže nam vest o Nepton AIO kulerima. Nije baš reč o zameni, nego se više radi o nadogradnji Seidon-a. Dok je ta serija podržavala “standardne” formate radijatora sa 120mm ventilatorima, Nepton vuče na extremnu stranu sa 140mm formatom. Nepton serija za sada ima dva aktuelna modela, a to su Nepton 140XL, sa 140mm radijatorom i dva ventilatora i Nepton 280L, takođe sa dva 140mm ventilatora i naravno 280mm radijatorom.

Seidonovci su se odlično proslavili i bili su pravo osveženje na tržištu. Njihovu pojavu možemo nazvati prvom komercijalizacijom AIO vodenih kulera. Izgleda da je Neptonov zadatak skoro pa isti. Za relativno malu sumu novca, dobijate veoma ozbiljne rashladne performanse, bez potrebe da čeprkate po vodenom sistemu, uvijate fitinge i menjate vodu na svakih šest meseci.

Mi smo na uvid dobili jači model od trenutne ponude, 280L, u čije performanse nemamo sumnje. Ipak, naš zadatak je da predstavimo ovaj proizvod u celosti.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Sun, 15 Jun 2014 15:00:00 +0000
ASUS Maximus VII Gene, Hero i Ranger http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-maximus-vii-gene-hero-i-ranger http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-maximus-vii-gene-hero-i-ranger Brilijantni triplet

 

Maximus VII Gene Hero RangerASUS je nedavno kao jedan od lidera na tržištu matičnih ploča predstavio modele zasnovane na Z97 kontrolerskoj logici. Kao i obično kada se pojavi novi čipset, imamo poplavni talas novih matičnih ploča.

Svima je poznato šta znači skraćenica ROG. Za neupućene, u pitanju je poseban, ekskluzivan ASUS-ov brend (Republic Of Gamers), koji je namenjen prevashodno igračkoj i overklokerskoj populaciji, mada je ovde u pitanju čitava gama raznovrsnih modela, pa se može reći da ima izbora za svačiji ukus i preferencije.

Generalno gledano, u pitanju je serija matičnih ploča izvanredng kvaliteta, a da li je svaki ROG model neprikosnoven u odnosu na primer odlične TUF Sabertooth modele to je već pitanje izbora korisnika. Maximus serija, sada već u sedmoj generaciji je namenjena isključivo Intel procesorima.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sat, 14 Jun 2014 18:06:54 +0000
Canon je proslavio 25 godina EOS-1 serije http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-je-proslavio-25-godina-eos-1-serije-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-je-proslavio-25-godina-eos-1-serije-jun2014 Canon EOS-1 25yearsCanon je proslavio 25 godina EOS-1 serije, najbolje serije fotoaparata s izmenjivim objektivima ove kompanije. Canonova serija EOS prvi put je predstavljena 1987. godine, lansiranjem na tržište modela EOS 650, prvog na svetu SLR (single-lens reflex) fotoaparata sa autofokusom (AF) koji je koristio elektronski sistem za pričvršćivanje, putem kojeg su se, pomoću električnih signala, mogle podešavati različite funkcije, uključujući AF i otvor blende.

Dve godine kasnije, 1989., kompanija je predstavila prvi profesionalni model u seriji EOS – EOS-1. Stvoren da ispuni napredne zahteve profesionalnih fotografa, EOS-1 označio je početak razvoja profesionalne serije, a mogao se pohvaliti najnovijim tehnologijama i performansama koje su bile najbolje u klasi, višim nivoom ergonomije i visokom pouzdanošću i trajnošću.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 14 Jun 2014 14:00:00 +0000
NEC predstavio MultiSync EA304WMi http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/nec-predstavio-multisync-ea304wmi-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/nec-predstavio-multisync-ea304wmi-jun2014 WQXGA vredniji od zlata

 

NEC MultiSync EA304WMiNovi model EA304WMi iz NEC-ove MultiSync serije krasi 10-bit IPS panel dijagonale 30“ u WQXGA (2560x1600) rezoluciji. LED osvetljenje je deklarisano na 350 cd/m2, uglovi gledanja na 178°H/178°V, dok odnos dinamičkog kontrasta iznosi 20000:1.

EA304WMi ima ugrađen senzor koji detektuje količinu svetla u radnom okruženju, kao i prisustvo korisnika i u skladu sa time automatski podešava intenzitet osvetljenja.

NEC je u ovaj model implementirao svoju ControlSync tehnologiju koja omogućava da se preko jednog, „matičnog“ monitora podešavaju svi parametri za prikaz slike i ostalih MultiSync EA displeja povezanih na istu radnu stanicu.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 14 Jun 2014 10:07:07 +0000
Sapphire R7 250 Ultimate http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r7-250-ultimate http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r7-250-ultimate Tišina bez premca

 

Sapphire R7 250Došao je dan da vam predstavimo i treću kartu u nizu koja obitava negde u “donjem” segmentu kada su performanse i cena u pitanju. Prošli put ste imali priliku da čitate o XFX R7 250. Ako bi sudili po imenu, sigurno bi ste zaključili da se i ovaj put radi o istoj karti, samo drugog proizvođača. Međutim, nije baš tako.

Danas ćemo secirati Sapphire R7 250 Ultimate. Pored toga što drugačije srce kuca unutar ove karte, ona takođe poseduje i potpuno pasivan sistem hlađenja koji garantuje 0 dB buke.

Ukoliko ste u procesu kreiranja ultimativne silent mašine, možda će Vam baš ovakva karta biti potrebna da bi ste kompletirali “setup”.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Fri, 13 Jun 2014 15:40:47 +0000
Samsung predstavio SD850 seriju WQHD monitora http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/samsung-predstavio-sd850-seriju-wqhd-monitora-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/samsung-predstavio-sd850-seriju-wqhd-monitora-jun2014 Samsung SD850Korejski Samsung je proširio svoju ponudu monitora SD850 serijom premium klase koja je namenjena profesionalcima i korisnicima koji zahtevaju visoke performanse.

Za sada ova serija ima dva predstavnika – S27D850 sa PLS panelom i dijagonalom od 27“ i S32D850 dijagonale 32“ koji koristi VA panel.

Razlika se osim veličine dijagonale, ogleda i u kontrastu - odnos 1000:1 kod manjeg, 3000:1 kod većeg modela, a razlikuju se i po osvetljenju koje iznosi 350 cd/m2 kod S27D850, odnosno 300 cd/m2 kod S32D850. Zajedničko za oba monitora je WQHD rezolucija od 2560x1440 piksela, DVI-DL, HDMI 1.4 i DisplayPort 1.2 konektori, kao i četiri USB 3.0 porta i audio interfejs.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 13 Jun 2014 11:16:28 +0000
ASRock Z97 OC Formula sa dva nova svetska rekorda http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-z97-oc-formula-sa-dva-nova-svetska-rekorda-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-z97-oc-formula-sa-dva-nova-svetska-rekorda-jun2014 ASRock Z97 OC Formula WRComputex sajamu je došao kraj, ASRock je konačno i zvanično predstavio Z97 OC Formula matičnu ploču i već je krenuo sa njom u pohode. Sa najnovijom perjanicom, ASRock Z97 OC Formula matičnom pločom, John Lam, profesionalni overkloker iz HKEPC OC, je podigao frekvenciju Intel Core i7-4770K procesora na neverovatnih 7181,23 MHz-a i upisao se kao br. 1 na HWBOT.org rang listu.

Izgleda da se John Lam nije zadovoljio sa jednim svetskim rekordom, pa je u cugu oborio još jedan rekord. Sa istom kombinacijom procesora i matične ploče, on je postigao neočekivan 1601 bod u Intel XTU i time je postavio novu definiciju overklokovanja!

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 13 Jun 2014 08:00:00 +0000
Otkriven Intelov plan razvoja desktop procesora http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/otkriven-intelov-plan-razvoja-desktop-procesora-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/otkriven-intelov-plan-razvoja-desktop-procesora-jun2014 Intel Roadmap 2014-2016Detalji Intelove prezentacije koja je održana tokom tehnološke konferencije 3D Revolution 2014 procureli su na internet i uglavnom potvrdili nagađanja u vezi dolazećih procesora. Što se tiče high-end desktop segmenta, Intel planira da potencira i7 Ivy Bridge-E tokom trećeg kvartala 2014. i predstavi naslednika u vidu Haswell-E procesora krajem trećeg ili početkom četvrtog kvartala tekuće godine, najverovatnije u septembru. Haswell-E će koristiti novo LGA2011-3 podnožje i biće podržan X99 Express čipsetom, a sa njim će se omasoviti i upotreba DDR4 memorijskih modula. Intel namerava da Haswell-E održi na tržištu sve do kraja trećeg kvartala 2015. godine, nakon čega planira da plasira i7 Broadwell-E koji koristi isto podnožje i čipset, ali je izrađen u 14-nm tehnologiji.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 12 Jun 2014 18:00:00 +0000
Fractal Design Arc XL http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/fractal-design-arc-xl http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/fractal-design-arc-xl Švedski “dabl deker”

 

Fractal Design Arc XLFractal Design kućišta su veoma popularna na našim prostorima, iako ne nude nikakav specijalan dizajn. Pod „specijalan“ pre svega mislimo na upečatljiv dizajn, jer je zaštitni znak Fractal Design kućišta opšti minimalizam. Moramo se zahvaliti Bogovima što su njihova kućišta trenutno dosta zastupljena na našem tržištu, i podsećamo Vas da je Fractal Design zvanično došao na naše tržište tek u februaru 2013. godine. Njihovo najprodavanije, iliti najpopularnije kućište je verovatno Arc Midi, tako da su sa dobrim razlogom „apgrejdovali“ baš ovaj model.

Novo kućište nosi naziv Arc XL i spolja faktički izgleda kao Midi model, samo što ima dva dodatna 5,25“ podeoka, dakle samo je viši. Ovo naravno znači da će korisnik imati više mesta na raspolaganju unutar kućišta, a mi ćemo proveriti da li je ovaj dodatni prostor pametno iskorišćen.

Ipak, kada stignete do polovine ovog teksta videćete da ovo uopšte nije novo kućište, samo je nov proizvod. Arc XL je pametno ukrštanje dva već postojeća kućišta.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Thu, 12 Jun 2014 15:00:54 +0000
AMD FirePro W8100 žrtva paparaca http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-firepro-w8100-zrtva-paparaca-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-firepro-w8100-zrtva-paparaca-jun2014 AMD FirePro W8100Na nedavno održanoj konferenciji AMD je „slučajno“ prikazao FirePro W8100 profesionalnu grafičku kartu pre predviđenog roka.

Pretpostavlja se da će sa cenom od oko 2500 dolara W8100 biti konkurent NVIDIA Quadro K5000 kartama. Takođe, W8100 biće jedna od opcija za ugradnju u Dellove Precision T7800 radne stanice, a šuška se i o tome da će Sapphire pustiti u prodaju prve W8100 karte do kraja polovine tekućeg meseca.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 12 Jun 2014 13:00:00 +0000
Đavolji kanjon ipak i na seriji 8 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/djavolji-kanjon-ipak-i-na-seriji-8-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/djavolji-kanjon-ipak-i-na-seriji-8-jun2014 Devils Canyon Series 8Prvobitno namenjeni isključivo za upotrebu sa novim matičnim pločama serije 9, Intelovi otključani Core i5 i i7 Devil‘s Canyon četvorojezgarni procesori ipak su dobili podršku i na starijim čipsetovima (H81, B85, H87 i Z87) putem BIOS apdejta.

Većina popularnih matičnih ploča zasnovanih na Z87 čipsetu nalazi se na spisku podržanih, što će obradovati one koji su potrošili malo bogatstvo na high-end Z87 ploče.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 12 Jun 2014 10:00:00 +0000
3DMark Sky Diver spreman za skok http://www.pcaxe.com/vesti/softver/3dmark-sky-diver-spreman-za-skok-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/3dmark-sky-diver-spreman-za-skok-jun2014 3DMark Sky DiverNedavno najavljeni Sky Diver benchmark o kome smo već pisali na našem portalu sada je i zvanično dostupan za download. Da se podsetimo: Sky Diver je besplatan apdejt za sve 3DMark korisnike namenjen testiranju DirectX 11 performansi gejming laptopova i desktop PC računara srednje klase.

Sky Diver benchmark uključuje demo, dva grafička testa, jedan physics CPU test, kao i kombinovani benchmark.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 12 Jun 2014 08:00:33 +0000
Be Quiet! Straight Power 10 – Modularnost i tišina po nižoj ceni http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/be-quiet-straight-power-10-modularnost-i-tisina-po-nizoj-ceni-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/be-quiet-straight-power-10-modularnost-i-tisina-po-nizoj-ceni-jun2014 Be Quiet Straight Power 10Be Quiet!, nemački proizvođač napajanja, kulera i dodatne opreme predstavio je Straight Power 10 (E10-CM) liniju polu-modularnih napajanja srednje klase.

Namera proizvođača je da ovom serijom ponudi kupcima tiho (po čemu su proizvodi ove firme poznati) polu-modularno napajanje sa 80 Plus Gold sertifikatom, a sve to za cenu koja ne prelazi 100 dolara.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 11 Jun 2014 18:00:00 +0000
ASUS PB287Q http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/asus-pb287q http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/asus-pb287q 4K revolucija

 

ASUS PB287QVećina korisnika računara danas poseduje full HD (1920x1080) monitore. Retki imaju WXGA (16:10, 1920x1200), a još manji broj korisnika ima privilegiju da radi za monitorom rezolucije 2560x1440 (1440p). LCD industrija ne čeka nikog, već ubrzano grabi dalje i sada su stigli do stepenika 4K rezolucije (UltraHD, 3840x2160), za koju je planirano da se u dogledno vreme spusti i u „mejnstrim“ segment.

Prvi monitori sa takvim mogćnostima su bili zacenjeni u „nebesa“. Cene polako padaju, a pojedini proizvođači su rešili da blagi pad pretvore u strminu od 60 stepeni, i tako imamo situaciju da se iz ranga cena od preko 2000€, sada dočekamo na „svega“ 650€. Naravno, kompromisi su morali biti načinjeni, jer ipak ova tehnologija jeste jedna vrsta ekskluzive i pride skupa za proizvodnju.

ASUS je kao pionir u mnogim poljima i ovaj put među prvima predstavio jedan takav monitor, a na sledećim stranicama ćete imati priliku da pročitate kako se pokazao na našem testiranju.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Wed, 11 Jun 2014 15:55:03 +0000
D-Link predstavio DCS-6004L cloud kameru http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dcs-6004l-cloud-kameru-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dcs-6004l-cloud-kameru-jun2014 DLink DCS-6004LMala preduzeća mogu lako da dostignu 24/7 bezbednost zahvaljujući D-Link-ovoj poboljšanoj liniji video kamera. Skoro pridodata velikom D-link portfoliju, HD PoE Dome Cloud kamera DCS-6004L podržava mydlink sa opcijom napajanja preko mreze (PoE) i kompaktnim izgledom.

Sve ovo čini D-Link DCS-6004L idealnim za monitoring oblasti kojima je teško prići ili na kojima je potreban diskretan video nadzor čime se pruža veća bezbednost prostorija preduzeća.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 11 Jun 2014 15:00:57 +0000
MSI Adora20 3M – All-in-One Kabini http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/msi-adora20-3m-all-in-one-kabini-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/msi-adora20-3m-all-in-one-kabini-jun2014 MSI Adora20 3MMSI je nedavno najavio Adora20 3M all-in-one desktop PC čije je „srce“ AMD-ov E2-3800 SoC sastavljen od četiri Jaguar jezgra radnog takta 1,3 GHz.

Za video prikaz je zadužen Radeon HD 8280 integrisani grafički adapter, a Adora20 3M ima i multi-touch ekran dijagonale 19,5“ i rezolucije 1600x900 koji ne samo da je flicker-free nego koristi i Less Blue Light tehnologiju koja smanjuje intenzitet plavog svetla i do 75%.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 11 Jun 2014 08:00:00 +0000
Gigabyte GTX Titan Z – GPU za dubok džep http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-gtx-titan-z-gpu-za-dubok-dzep-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-gtx-titan-z-gpu-za-dubok-dzep-jun2014 Gigabyte GV-NTITANZD5-12GD-BGigabyte je kao vrhunac svoje ponude grafičkih kartica nedavno ponudio model sa podužom oznakom GV-NTITANZD5-12GD-B.

Radi se o kartici zasnovanoj na 28-nanometarskoj GTX Titan Z Dual GPU arhitekturi, sa enormnih 12 GB GDDR5 memorije deklarisane na 7000 Mhz u sprezi sa 384 x 2 memorijskom magistralom, a još jedan podatak iz specifikacije koji zahteva hitnu konzumaciju šećera i vode je brojka od 5760 CUDA jezgara.

Ako se još uvek držite i nije vam se zavrtelo u glavi, pomenućemo i to da je za napajanje ovog monstruma potrebno čitavih 700W.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 10 Jun 2014 16:20:00 +0000
Asus predstavio Zenbook NX500 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavio-zenbook-nx500-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavio-zenbook-nx500-jun2014 ASUS Zenbook NX500NX500 je flagship model ASUS-ove Zenbook serije računara iz ultrabook kategorije, što podrazumeva niz osobina koje ga izdvajaju od ostalih. Novi model odlikuje se elegantnim aluminijskim kućištem, a unutar njega kriju se moćne komponente.

NX500 pogoni Intel Core i7 procesor četvrte generacije i NVIDIA GeForce GTX 850M grafički adapter sa 2 GB GDDR5 memorije.

Zenbook NX500 je prvi ASUS-ov proizvod koji koristi novu VisualMaster displej tehnologiju koja, po navodima proizvođača, obezbeđuje visoku detaljnost, jasnoću i preciznost prikaza boja.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 10 Jun 2014 14:00:00 +0000
Gigabyte i Intel – Zmajevi na Computexu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-i-intel-zmajevi-na-computexu-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-i-intel-zmajevi-na-computexu-jun2014 Gigabyte Intel Computex 2014Gigabyte je u okviru Computexa zajedno sa Intelom održao konferenciju za štampu u džez baru Brown Sugar u centru Tajpeja.

Pošto je konferencija održana na dan tradicionalnog tajvanskog festivala Zmajevog broda, prisutni su mogli da uživaju u hrani karakterističnoj za tu priliku.

Zatim su održani govori predstavnika dve firme, oboren je još jedan overklok rekord, a upriličena je i gejming seansa sa cosplay devojkama.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 10 Jun 2014 07:00:00 +0000
Gigabyte Windforce i Waterforce – Oluja na vodi http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-windforce-i-waterforce-oluja-na-vodi-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-windforce-i-waterforce-oluja-na-vodi-jun2014 Gigabyte Windforce i WaterforceTokom ovogodišnjeg Computexa Gigabyte je, između ostalog, predstavio i dva nova rashladna sistema prvenstveno namenjena gejmerima, ali verujemo da će zainteresovati i „ozbiljnije“ korisnike.

Bez obzira da li više volite šuštanje povetarca ili tiho strujanje vode, Windforce i Waterforce su podjednako zanimljivi kuleri.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 09 Jun 2014 14:00:00 +0000
ASUS Hyper X4 Adapter – M.2 za one sa jeftinijim ulaznicama http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-hyper-x4-adapter-m2-za-one-sa-jeftinijim-ulaznicama-jun214 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-hyper-x4-adapter-m2-za-one-sa-jeftinijim-ulaznicama-jun214 ASUS Hyper M.2 X4 AdapterAko ste planirali nabavku nekog primerka nove generacije SSD-ova, a nemate matičnu ploču opremljenu M.2 slotom, ASUS je ponudio jeftino rešenje u vidu adaptera. Hyper M.2 X4 se instalira u slobodan PCI-Express 2.0/3.0 slot i na njega je moguće povezati bilo koji M.2 x2/x4 PCIe SSD.

ASUS je mislio i na budućnost, pa tako ovaj adapter podržava i dolazeće M.2 x4 Gen-3 drajvove koji (bar teoretski) postižu brzine do 1,8 GB/s.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (pc) frontpage Mon, 09 Jun 2014 10:00:00 +0000
Gigabyte predstavio nove G1 Gaming i Black Edition sajtove http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/gigabyte-predstavio-nove-g1-gaming-i-black-edition-sajtove-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/gigabyte-predstavio-nove-g1-gaming-i-black-edition-sajtove-jun2014 Gigabyte sajtoviKompanija Gigabyte, poznati proizvođač matičnih ploča i grafičkih karti, ispratila je predstavljanje svojih ploča serije 9 zasnovanih na Intel Z97/H97 čipsetu novim sajtovima putem kojih gejmeri mogu da prate sve novosti u vezi sa G1 Gaming i Black Edition modelima matičnih ploča.

Gigabyte se nije zaustavio na tome već nastoji da pruži i veću količinu dodatnih informacija. Moderno dizajnirani, novi Gigabyte sajtovi idu uz korak sa trendovima i koriste HTML5 tehnologiju.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 08 Jun 2014 17:20:54 +0000
Gigabyte Z97X-SOC Force http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/gigabyte-z97x-soc-force http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/gigabyte-z97x-soc-force Neka sila bude sa tobom

 

Gigabyte Z97X-SOC-ForceKada je u pitanju kompanija Gigabyte, kao jedan od najpoznatijih proizvođača matičnih ploča, gotovo nikada nismo u dilemi da li će nam na test stići matična ploča koja za svoju cenu poseduje kompromise po pitanju efikasnosti i kvaliteta elektronike. Već duže vreme su nam poznate overklokerske serije matičnih ploča ovog proizvođača koje se ističu po ekstremnim performansama, overklokabilnosti i efikasnosti.

Prošle godine na testu smo imali Gigabyte Z87X-OC namenjen hard core entuzijastima i zaključili smo da je u pitanju matična ploča izuzetno raspoložena za overkloking, kako po pitanju rada sa RAM-om, tako i po pitanju rada sa procesorom. Na layout-u Z87X-OC se nalazilo pregršt tastera za preciznu kontrolu u uslovima LN2 sesija i sličnih ekstremnih izleta, ali pored toga je pokazao i zavidne performanse na vazdušnom hlađenju.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 08 Jun 2014 15:40:40 +0000
Transcend RDP9 i JetFlash 380 – Puno memorije u džepu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-rdp9-i-jetflash-380-puno-memorije-u-dzepu-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-rdp9-i-jetflash-380-puno-memorije-u-dzepu-jun2014 Transcend Flash Reader OTGTranscend, poznati proizvođač memorijskih modula, kartica i prateće opreme, predstavio je nove USB OTG uređaje predviđene za upotrebu sa Android prenosnicima opremljenim micro USB portom, sa namerom da u velikoj meri proširi njihove kapacitete za skladištenje podataka. Softversku podršku im pruža Transcend Elite App koji omogućava laku manipulaciju, bekap i deljenje podataka između memorijskih kartica, flash drajvova i Android uređaja.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 08 Jun 2014 14:34:47 +0000
AMD leti nebu pod oblake http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-leti-nebu-pod-oblake-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-leti-nebu-pod-oblake-jun2014 AMD APU BalonU sklopu prezentacije nove serije APU procesora zasnovanih na Kaveri platformi i namenjenih ultra-tankim prenosnim računarima visokih performansi, u saradnji sa Acerom i firmom expert AMD je iz Mosburga u Nemačkoj lansirao helijumski balon u kome se nalazio novi APU i koji je dostigao visinu od 36,240 metara, da bi se sat i 47 minuta kasnije bezbedno spustio na zemlju. U balonu se takođe nalazila HD kamera koja je zabeležila detalje putovanja i GPS sistem pomoću kojeg je praćena pozicija balona. Mobilna tehnologija, nema šta.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 08 Jun 2014 07:00:00 +0000
Logitech X300 – Pokretne note http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-x300-pokretne-note-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-x300-pokretne-note-jun2014 Logitech X300Logitech je predstavio nove bežične stereo zvučnike osmišljene za slušanje muzike u pokretu. Zvučnici su specijalno pozicionirani unutar kućišta, pa tako X300 pokriva širok spektar zvuka, sa prezicnom reprodukcijom tonova svih frekvencija.

Kontrole za jačinu zvuka su jednostavne, a povezivanje sa izvorom zvuka vrši se putem bluetooth veze na udaljenosti do 10 metara. X300 ima ugrađenu litijumsku bateriju koja obezbeđuje pet sati neprekidnog rada, a za dodatno napajanje koristi mikro USB kabl koji dolazi u paketu.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 07 Jun 2014 15:54:59 +0000
Veliko letnje Raijintek darovanje! http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/veliko-letnje-raijintek-darovanje-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/veliko-letnje-raijintek-darovanje-jun2014 Raijintek Summer GiveawayDragi čitaoci PCAXE websitea, PCAXE forumaši i fanovi PCAXE Facebook stranice, pred Vama je prvi, uzbudljivi i nezaboravni letnji Raijintek giveaway!

Sve je veoma jednostavno, Raijintek snabdeva, PCAXE sprovodi. U pitanju je velikodušan broj proizvoda koji će se podeliti u naredna dva meseca.

Tačnije, ovo darovanje će biti podeljeno u dve etape, prva će početi sada i završiće se krajem ovog meseca, a druga će krenuti početkom jula.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 07 Jun 2014 10:00:00 +0000
Antec automobilom došao na Computex http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/antec-automobilom-dosao-na-computex-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/antec-automobilom-dosao-na-computex-jun2014 Antec FerrariI to ne bilo kakvim. Kompanije će svašta uraditi za reklamu i publicitet, a kalifornijski Antec je na Computex dovezao ni manje ni više nego pravi, pravcati Ferrari.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 07 Jun 2014 08:00:00 +0000
Silicon Power osvaja nagrade za dizajn http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-osvaja-nagrade-za-dizajn-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-osvaja-nagrade-za-dizajn-jun2014 SP AwardsComputex tek što je počeo, a Silicon Power je već pokupio tri sajamske nagrade.

U konkurenciji za Computex d&i priznanje za dizajn i inovacije ove godine bilo je 125 proizvođača sa ukupno 288 proizvoda, a Silicon Power predstavnici koji odnose nagrade su Thunder T11 eksterni SSD, kao i tri serije USB flash drajvova – Touch 825, Jewel J05 i Unique 510.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 06 Jun 2014 19:00:00 +0000
Fractal Design Kelvin Series – Hladno po švedskom standardu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/fractal-design-kelvin-series-hladno-po-svedskom-standardu-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/fractal-design-kelvin-series-hladno-po-svedskom-standardu-jun2014 Fractal Design KelvinŠvedski Fractal Design predstavio je Kelvin seriju proširivih all-in-one uređaja za tečno hlađenje. Po navodima proizvođača oni su jednostavni za montažu, odlikuje ih tih rad, visoke performanse i jednostavnost nadogradnje.

Svi delovi imaju standardna G 1/4” ležišta što ih čini kompatibilnim sa većinom ostalih proizvoda za tečno hlađenje. Kelvin serija dolazi u tri verzije – T12 (120 mm radijator), S24 (240 mm) i S36 (360 mm).

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 06 Jun 2014 12:00:00 +0000
Tt eSPORTS – Spremni za igru http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-spremni-za-igru-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/tt-esports-spremni-za-igru-jun2014 Thermaltake eSPORTS ComputexTt eSPORTS, Thermaltake-ov ogranak koji se bavi igračkim periferijama, je već pokupio četiri nagrade u kategorijama „d&i“ i „Best Choice Award“ na tekućem Computexu, ali se ne zaustavlja i sprema prezentaciju novih proizvoda namenjenih pasioniranim igračima.

Među brojnim proizvodima u vidu miševa, tastatura, kao i slušalica naći će se po nešto za svakog korisnika.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 05 Jun 2014 17:00:00 +0000
Patriot FUEL iON – Struja bez žica http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/patriot-fuel-ion-struja-bez-zica-jun2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/patriot-fuel-ion-struja-bez-zica-jun2014 Patriot FUEL iONAmerički Patriot, između ostalog poznat po proizvodnji kvalitetnih memorijskih modula, predstavio je novu FUEL iON seriju bežičnih punjača za mobilne uređaje.

Dosadašnja rešenja na ovom polju bila su ograničena malom brzinom punjenja, a Patriot navodi da se FUEL iON punjači po brzini ne razlikuju od klasičnih „sa kablom“.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 05 Jun 2014 13:20:00 +0000