PCAXE PCAXE - Testovi racunarskih komponenti i softvera, najnovije vesti, edukacija, procesori, maticne ploce, video karte, hard diskovi, memorije, monitori, kucista, kuleri. http://www.pcaxe.com/ Sun, 20 Apr 2014 13:39:08 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management sr-yu KIS odlično prošao na AV-Testu http://www.pcaxe.com/vesti/softver/kis-odlicno-prosao-na-av-testu-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/kis-odlicno-prosao-na-av-testu-apr2014 KIS AV-Test jan feb 2104Kaspersky Lab-ov vodeći proizvod za kućne korisnike Kaspersky Internet Security blokirao je sa uspehom sve pretnje u dvomesečnoj sertifikaciji januar-februar 2014, testiranju koje sprovodi AV-Test, nezavisni nemački istraživački centar. Ovo rešenje osvojilo je prvo mesto, postignuvši rezultat od 17,5 bodova od mogućih 18.

Procedura AV Test istraživanja uključuje procenu bezbednosnih rešenja koristeći samo njihova osnovna podešavanja. Antivirus baze podataka proizvoda se ažuriraju neposredno pre testa. Pored toga, AV rešenja mogu da pristupe svojim cloud bazama za dobijanje najnovijih informacija o novim pretnjama. Ove postavke verno reprezentuju uslove kakvi se sreću na većini kućnih računara.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 20 Apr 2014 08:54:48 +0000
Gigabyte predstavio AM1 matične ploče http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-predstavio-am1-maticne-ploce-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-predstavio-am1-maticne-ploce-apr2014 Gigabyte AM1 maticne ploceŠtedljivi AM1 AMD Athlon i Sempron APU-ovi su mnoge korisnike zainteresovali, jer se za malo novca može dobiti sasvim dobra office mašina, na kojoj se još može i igrati kao što ste mogli pročitati u našem Athlon 5350 testu.

Naravno za novu platformu nisu zainteresovani samo korisnici, već i proizvođači matičnih ploča, a među njima kao jednog od najvećih se nalazi kompanija Gigabyte. Tako je Gigabyte najavio zvaničnu podršku za AMD Athlon i Sempron APU-ove baziranih na dugo očekivanoj "Kabini" SOC arhitekturi. GIGABYTE "Kabini" podrška uključuje potpuno nove GA-AM1M-S2P i GA-AM1M-S2H matične ploče bazirane na AM1 platformi.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 19 Apr 2014 16:26:02 +0000
Logitech predstavlja prilagodljivi gejming miš – G502 Proteus Core http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavlja-g502-proteus-core-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavlja-g502-proteus-core-apr2014 Logitech G502 Proteus CoreLogitech je nedavno predstavio najnoviji gejming miš iz G serije proizvoda – Logitech G502 Proteus Core. Ovog prilagodljivog miša ističe senzor od 12000 DPI-a sa mogućnošću adaptiranja na različite površine, kao i balansiranja težine.

"Izuzetno sam srećan što sam imao priliku da isprobam Proteus Core miša i osećaj je divan! Nakon testiranja mogu još jednom da potvrdim da je neverovatno prilagodljiv i idealan za moju ruku“, izjavio je Hai Lam, vođa tima Cloud 9. “Prilagođavanje DPI je super lagano i vrlo fleksibilno. Ovo je zasigurno moj najdraži miš do sada".

Kao i ostali proizvodi iz Logitech G linije, Proteus Core odražava Logitech-ovu posvećenost naučnim dostignućima koja igračima kasnije pomažu u pobedama.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 18 Apr 2014 07:00:00 +0000
Thermaltake je predstavio BlacX – WiFi doking stanicu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-je-predstavio-blacx-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-je-predstavio-blacx-apr2014 Thermaltake BlacX UrbanThermaltake BlacX Urban je kompaktna doking stanica za hard diskove sa ugrađenim WiFi adapterom. On nudi kompletan i jednostavan način za povezivanje i pristupanje vašim podacima.

Zbog integrisanog WiFi-a, svojim podatcima možete pristupiti i preko pametnih telefona, tableta i drugih prenosivih uređaja. Nezavisnog od toga da li ste vlasnik Apple proizvoda sa iOS operativnim sistemom ili posedujete Android uređaj, jednostavnim instaliranjem „TtCloud“ aplikacije ste već spremni za povezivanje!

BlacX Urban takođe podržava UpnP standard koji će Vam pružiti široku kompatibilnost povezivanja.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 17 Apr 2014 11:16:52 +0000
Logitech predstavio Illuminated K830 tastaturu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavio-illuminated-k830-tastaturu-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/logitech-predstavio-illuminated-k830-tastaturu-apr2014 Logitech K830Kompanija Logitech je predstavila Logitech Living-Room Illuminated K830 tastaturu za lakše upravljanje i uživanje korisnika dok recimo gleda svoj omiljeni TV program.

Logitech K830 je punjiva tastatura koja ima tastere sa pozadinskim osvetljenjem, integrisani touchpad i napredne mogućnosti bežičnog povezivanja kako bi korisnik mogao lakše pisati ili upravljati TV-om sa svog kauča ili kreveta, čak i u mraku.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 17 Apr 2014 07:00:31 +0000
ThermalTake na PAX East 2014 sajmu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-na-pax-east-2014-sajmu-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-na-pax-east-2014-sajmu-apr2014 Thermaltake na PEX East 2014 Kompanija ThermalTake je iskoristila priliku da na ovogodišnjem PAX East 2014 sajmu, koji je održan od 11-13. aprila u Bostonu, u partnerstvu sa Newegg-om upozna posetioce sa svojim novim periferijama namenjenih igračima, kao i drugim proizvodima namenjenim hardverskim entuzijastima.

Počeci Pax East potiću od već davne 2004. godine, a danas predstavlja veliki događaj gde se okupljaju sponzori, gejmeri i naravno proizvođači hardvera za gejmere i entuzijaste.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 15 Apr 2014 10:33:40 +0000
ASRock na Big Bang turniru http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/asrock-na-big-bang-turniru-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/asrock-na-big-bang-turniru-apr2014 asrock big bang turnirKompanija ASRock je najavila da će u periodu od 15.04 do 19.04.2014. održati „BIG BANG Turnir“ pod svojim pokroviteljstvom. Turnir će se održati u Zagrebu u objektu „Arena Centar“.

ASRock će na ovom prestižnom gejming turniru imati svoj štand na kome će posetioci moći bolje da se upoznaju sa kvalitetom proizvoda ove kompanije, ali i da se upoznaju sa ASRock tehnologijama.

Na štandu će pored izloženih proizvoda biti izložena dva PC-a bazirana na ASRock komponentama, od kojih je jedan sad već više puta nagrađivani ASRock M8 računar. Oba računara će za korisnike biti “Free to play” tipa, jer samo tako se može u realnom radu osetiti šta to ASRock može da ponudi. Pored toga, posetioci turnira će konačno moći da se lično uvere zašto je ASRock M8 računar toliko hvaljen u gejmerskim krugovima i zašto je osvojio prestižne nagrade za dizajn, kao što su “iF product design” i “Chicago Good Design”.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 14 Apr 2014 15:01:11 +0000
PCAXE i Super Flower giveaway ima dobitnika! http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/pcaxe-i-super-flower-giveaway-ima-dobitnika http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/pcaxe-i-super-flower-giveaway-ima-dobitnika PCAXE Super Flower GiveawayAko se sećate, tačno pre 15 dana smo najavili jedan giveaway. Rekli smo da ćemo u saradnji sa Mid9 i Super Flower-om pokloniti jedno napajanje.

Ovo je prvi giveaway koji se organizuje pod pokroviteljstvom ovih kompanija i "nagradni fond" je više nego vredan. Pobednik ovog giveaway-a je osvojio Golden Green 400W (SF-400P14XE) napajanje koje smo tokom prošle godine predstavili na PCAXE portalu.

Da ne dužimo, da vidimo ko je srećan dobitnik!

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 13 Apr 2014 19:30:40 +0000
ADATA usvaja DDR4 specifikaciju http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-usvaja-ddr4-specifikaciju-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-usvaja-ddr4-specifikaciju-apr2014 ADATA DDR4ADATA je objavio predstavljanje novih DDR4 modula koji podržavaju nadolazeću familiju Intel serverskih procesora. U bliskoj saradnji sa Intel-om, ADATA je uspešno razvio i predstavio DDR4 RDIMM (ECC Registrovan DIMM) koji je u potpunosti kompatibilan sa novo najavljenom, narednom generacijom Intel Xeon E5-2600 v3 familijom procesora.

Novi moduli dolaze sa kapacitetima od 4, 8 i 16 GB, napajaju se na naponu od 1,2V, kao i radnom frekvencijom od 2133MHz. Više radne frekvencije, brži prenos podataka i niža potrošnja rada čine DDR4 memoriju izuzetno pogodnom za upotrebu u polju oblak servera, skladišnoj i mrežnoj upotrebi.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 11 Apr 2014 11:00:00 +0000
ASRock AM1B-ITX http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-am1b-itx http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-am1b-itx „Bezobrazna“ ponuda

 

ASRock AM1B-ITXTek što smo predstavili mogućnosti i performanse najnovijeg AMD-ovog low-power APU-a iz ASRock-a je stigla i AM1 matična ploča. Ovaj veoma pristupačan model, koji poseduje sve što bi trebalo da poseduje jedna matična ploča, dolazi na tržište sa gotovo neverovatnom cenom.

Razlog za nisku cenu nikako nije nizak kvalitet, već je u pitanju platforma koja je zapravo kompletan SOC – System On Chip. Da bi upotpunio i zaokružio ovaj model, ASRock je ovu matičnu ploču opremio sa dodatnim SATA kontrolerom, ali i sa svim potrebnim priključcima za uživanje u multimedijalnim sadržajima. Dakle, u pitanju je jedan od baznih modela, koji nude gotovo sve što je neophodno za svakodnevno korišćenje PC-a.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski, Dušan Srbljak) frontpage Thu, 10 Apr 2014 17:00:48 +0000
NVIDIA predstavila novu dimenziju vizuelnog iskustva http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/nvidia-predstavila-novu-dimenziju-vizuelnog-iskustva http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/nvidia-predstavila-novu-dimenziju-vizuelnog-iskustva GeForce Experience, G-Sync, mobile Maxwell i Shield

 

NVIDIA G-Sync Shield ExperienceKako GPU sve više dobija na važnosti, tako i NVIDIA, kompanija koja se tradicionalno vezuje za grafičke procesore, nastoji da ide korak napred. Na događaju održanom u Beogradu prošle nedelje kompanija je pokazala GPU-ove sa novom Maxwell arhitekturom koja je dizajnirana kako bi pružila potpuno novi vizuelni doživljaj ne samo gejmerima, već i zaljubljenicima u automobile i mobilnim entuzijastama.

Svi proizvodi ove kompanije povezani su u aplikaciju koja se zove GeForce Experience. Ova aplikacija se preuzima besplatno i dizajnirana je tako da optimizuje performanse igara i omogući korisnicima da strimuju svoju igru na servise kao što je Twitch. Predstavljen je i Shield update, ali i G-Sync tehnologija koja će sigurno biti zanimljiva velikoj većini gejmera, te krenimo od nje.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 10 Apr 2014 06:00:00 +0000
AMD Athlon 5350 http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/amd-athlon-5350 http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/amd-athlon-5350 Jaguar u jagnjećoj koži

 

AMD Athlon 5000 FS1B ASRock AM1B-ITXJoš uvek se dobro sećamo prvih Intelovih Atom procesora, kao i AMD-ovog Bobcat-a. Borba za low-end tržište je i dalje veoma aktuelna, a ono što je glavni problem ovakvih platformi je upotrebljivost u velikoj većini svakodnevnih aktivnosti koje jedan korisnik može da upražnjava na svom kućnom računaru ili HTPC uređaju. AMD je sa prethodnom generacijom baziranoj na Bobcat jezgru, odnosno sa Brazos platformom pokazao da je veoma konkurentan u poređenju sa Intel Atom procesorima. Međutim problem sa Brazos-om, kao i sa Atom procesorima je prilična „anemičnost“ u svakodnevnim task-ovima, kao što je na primer gledanje sve „zahtevnijeg“ YouTube videa itd.

Iako je Brazos platforma bila kudikamo bolji izbor za low end PC, na kraju krajeva, to nije bilo dovoljno da u većoj meri zadovolji osnovne potrebe. Uska grla poput memorijskog kontrolera, anemičnog FPU-a, sa dva 64-bitna FP pipelinea i još poneka ograničenja su činila da ova platforma ne uspeva da se nosi u potunosti sa svakodnevnim zadacima. Bobcat iako je znatno brži od in-order mikroarhitekture unutar Atom procesora, bio je uporediv sa starim Athlon XP procesorima, kada su u pitanju performanse. Sama mikroarhitektura je bila dobra osnova za dalji razvoj, a ono što je bitno u celoj priči je odnos performansi i disipacije.

Nakon Brazos platforme, usledila je fejsliftovana Brazos 2.0, a zatim je došla na red nova Kabini platforma, koja donosi i novu mikroarhitekturu namenjenu low power tržištu, ali tu je i HSA i GCN o kojem smo već pisali. Šta nam donosi novi, dobro spakovani APU, možete da pročitate u narednoj recenziji.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Wed, 09 Apr 2014 14:50:49 +0000
Digital! nagradna anketa http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/digital-nagradna-anketa-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/digital-nagradna-anketa-apr2014 digital-nagradna-anketaČasopis Digital! je rešio da obraduje svoje čitaoce sa još jednom nagradnom anketom. Naime, nagradna anketa se sastoji od jednostavnog učestovanja u vidu odgovora na par pitanja, kao i lajkovanja Digital! facebook stranice.

Nagrada je ovaj put tablet i to model Texet 7867, koji se počastio Digital! OK nagradom. Nagradna anketa traje do prvog maja, dok će proglašenje dobitnika biti 5-tog maja.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 09 Apr 2014 07:20:51 +0000
Noctua predstavlja NH-D15 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/noctua-predstavlja-nh-d15-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/noctua-predstavlja-nh-d15-apr2014 Noctua NH-D15Noctua je danas predstavila svoj novi flagship model NH-D15. Napravljen je po osnovi legendarnog NH-D14, tako da je i NH-D15 dual tower kuler elitne klase za visoke zahteve.

Desetina hiljada entuzijasta širom sveta koji zahtevaju tiho hlađenje su priznali da im NH-D14 bude referenca za high end dual tower kuler”, objašnjava mag. Roland Mossig, direktor Noctua-e. “Na kraju nam je trebalo više od tri godine neprekidnog razvoja, bezbroj termalnih simulacija i preko sto probnih primeraka da bi došli do značajnog poboljšanja efikasnosti. Ostali smo verni našoj politici da ne puštamo u javnost ništa sa čime nismo 100% zadovoljni, morali smo da prihvatimo kašnjenja i odlaganja u cilju da iscedimo poslednje procente performansi, ali sada smo ponosni da konačno možemo objaviti NH-D15 kao dostojnog naslednika časnoj D14-ci.

 

]]> atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Apr 2014 18:00:00 +0000 Transcend JetMemory za Mac računare http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-jetmemory-za-mac-racunare-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/transcend-jetmemory-za-mac-racunare-apr2014 Transcend JetMemory MacImate Mac Pro ili bilo koji drugi Mac računar, a prilikom korišćenja jedne od mnogobrojnih Adobe aplikacija ste često upadali u nepriliku da nemate dovoljno raspoložive memorije da bi uspešno završili započet posao.

U ovakvim slučajevima kompanija Transcend nudi pomoć u vidu memorija (JetMemory) koje su sertifikovane za mnoge Apple-ove računare. Tako recimo korisnik Mac Pro računara iz 2013-te, može nadograditi sistemsku memoriju do čak 128GB, što će biti više nego dovoljno za većinu Adobe, kao i drugih memorijski zahtevnih aplikacija.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Apr 2014 14:26:39 +0000
ASRock je predstavio AM1 matične ploče http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-je-predstavio-am1-maticne-ploce-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-je-predstavio-am1-maticne-ploce-apr2014 ASRock AM1AMD nedavno najavio novu AM1 platformu koja će koristiti novo podnožje i nove APU-ove, a ASRock je ovo uspešno ispratio.

APU-ovi koji će se uskoro pojaviti u prodaji koriste četiri jezgra u kombinaciji sa integrisanim grafičkim čipom, podržavaće DDR3 memoriju brzine 1600MHz i nosiće AMD Athlon™ i AMD Sempron™ APU oznake.

U znak dobrodošlice nove platforme, ASRock je predstavio tri AM1 matične ploče sa oznakama AM1H-ITX, AM1B-ITX i AM1B-M (dve Mini-ITX i jednu Micro ATX ploču).

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Apr 2014 14:00:00 +0000
Otvorena prva ASUS specijalizovana prodavnica http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/otvorena-prva-asus-specijalizovana-prodavnica-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/otvorena-prva-asus-specijalizovana-prodavnica-apr2014 ASUS shopPrva specijalizovana ASUS prodavnica u regionu otvorena je 4. aprila ove godine u Beogradu, u tržnom centru Ušće na drugom spratu. Otvaranju su prisustvovale brojne ličnosti iz sveta informacionih tehnologija, medija i biznisa, a posebnu pažnju privukao je mini-koncert Lene Kovačević, ASUS brend ambasadora za Srbiju.

ASUS prodavnica je prva u regionu takve vrste, veličine 85m2 i u njoj se mogu nabaviti najnoviji uređaji, poput ASUS laptopova, tableta i originalne ASUS dodatne opreme. Lik Lene Kovačević ulepšava pojedine delove ove posebne prodavnice, koja se nalazi u sklopu Gigatron megastore-a. Kupcima su na usluzi sprecijalizovani ASUS prodavci i promoteri.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 08 Apr 2014 07:40:29 +0000
CM predstavlja Quick Fire Rapid-I mehaničku gejming tastaturu http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/cm-predstavlja-quick-fire-rapid-i-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/cm-predstavlja-quick-fire-rapid-i-apr2014 Gejming na CM način

 

CM QuickFire RapidKompanija Cooler Master, koja je poznata i po svojim mehaničkim gejming tastaturama, je najavila Quick Fire Rapid-I mehaničku LED tastaturu. Quick Fire Rapid-I prati svoje prethodnike te tako poseduje pozadinsko osvetljenje tastera, a tu su i dodatni efekti vezani sa osvetljenjem.

Novitet kod ove tastature su i pet modova pozadinskog osvetljenja sa pet stepena jačine osvetljenja koji nosi naziv ActivLite.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 04 Apr 2014 06:10:53 +0000
ADATA predstavio SP920 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-sp920-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavio-sp920-apr2014 ADATA SP 920ADATA Technology, lider u proizvodnji visoko-performansnih DRAM modula i NAND fleš memorija, je  predstavio SSD Premier Pro serije SP920. SP920 je dizajniran da pruži najviše performanse u prenošenju multimedijalnih fajlova, dolazi u 2,5” formatu i poseduje Marvell-ov SATA III kontroler najnovije generacije.

SSD-ovi sve više postaju svakodnevni izbor za smeštanje podataka velikog broja različitih korisnika. Uglavnom je to posledica većih zahteva koje operativni sistemi, igre i mediji visoke definicije postavljaju pred primarne sistemske diskove.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 03 Apr 2014 09:10:38 +0000
Cooler Master HAF Stacker 935 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/cooler-master-haf-stacker-935 http://www.pcaxe.com/hardver/kucista/cooler-master-haf-stacker-935 Ponovno pomeranje granica

 

Cooler Master HAF Stacker 935Davne 2004. se pojavio prvi Cooler Master Stacker koji je uveo neke novitete, kao na primer, četiri 3,5“ diska unutar jednog modula. Tu je bio i Stacker STC-T01 koji je mogao udomiti dva napajanja. Pre skoro deset godina, dva napajanja u jednom kućištu su bila velika stvar. Nakon nekoliko godina, Stacker serija se rafinisala i rodio se legendarni Stacker 832, kućište koji sa dizajnom i dan danas može da parira svim kućištima na tržištu.

2008. se pojavljuje prvi HAF od Cooler Master-a čime je započeta serija kućišta sa visokim protokom vazduha (High Air Flow). Pored raznih inovacija, HAF kućišta su navodno prva koja su imala procep za lakše montiranje kulera. Prošle godine, 2013. se desila integracija ove dve serije i rođen je HAF Stacker zajedno sa „modulima“.

Poenta HAF Stacker-a je modularno sklapanje, kombinovanje manjeg i većeg kućišta zarad maksimalne fleksibilnosti. Ovakav dizajn ujedno otvara vrata beskonačnim opcijama i kreativnosti korisnika. Time rečeno, spremite se za poduži tekst jer smo se trudili da dokumentujemo što više opcija novog HAF Stacker kompleta.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Wed, 02 Apr 2014 17:20:00 +0000
ASRock ploče serije 8 dobijaju podršku novoj generaciji Intel procesora http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-8-ploce-dobijaju-podrsku-novoj-generaciji-intel-procesora-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asrock-8-ploce-dobijaju-podrsku-novoj-generaciji-intel-procesora-apr2014 ASRock Series8 BIOSASRock je pre nekoliko dana najavio da će sve njihove matične ploče serije 8 podržati Intel Core processore sledeće generacije. Sa samo par klikova, korisnici su u mogućnosti da ažuriraju BIOS i da uživaju u izvanrednim performansama novih procesora.

ASRock je obezbedio novi BIOS ne samo high end matičnim pločama, već i onim entry level modelima. Počev od Z87, H87, B85 modela pa do H81, ne postoji ni jedna matična ploča serije 8 da je izostavljena sa liste podrške.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 02 Apr 2014 08:00:00 +0000
Enermax predstavlja kompaktni ETS-N30 kuler http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/enermax-predstavlja-ets-n30-kuler-apr2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/enermax-predstavlja-ets-n30-kuler-apr2014 Enermax ETS-N30Enermax je krajem marta na CeBIT-u predstavio dva nova kulera za procesor serije ETS-N30. Dva modela ove serije sa oznakama ETS-N30-HE i ETS-N30-TAA su već dostupni u prodaji na evropskom tržištu. Ovi mali kompatkni hladnjaci su ciljno namenjeni za mATX i mITX bazirane sisteme.

Dimenzije su im samo 92 x 50 x 132 mm (Š x D x V), ali ovi mali kuleri koriste inovativnu tehnologiju za usmeravanje vazduha zbog čega ovi hladnjaci dostižu visoke performanse. Rebrima su dodate male ventilacione rupe koje pomažu pri prenosu toplog vazduha. Ova patentirana tehnologija je prvi put primenjena na ETS-T40 kuleru.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 01 Apr 2014 13:00:00 +0000
ASUS VS278Q http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/asus-vs278q http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/asus-vs278q TN panel u epizodi „1 milisekunda“

 

ASUS VS278QOve nedelje smo imali zadovoljstvo da testiramo jedan monitor iz visoke klase. U pitanju je ASUS PA249Q, koji nas je prosto oborio sa nogu, a sada je na red došla nešto običnija varijanta, koja se odlikuje sa nekoliko interesantnih detalja. Pre svega tu je poveća dijagonala od 27“, a druga zanimljiva karakteristika jeste odziv od svega 1ms!

Do sada nismo imali prilike da se poigramo sa ovom kombinacijom i moramo priznati da jedva čekamo da se dublje upustimo u ovu priču i vidimo šta sve može ovaj „mališan“.

Na webu nećete naći puno testova za ovaj ovaj model monitora, pa vam toplo preporučujemo da i ovog puta ostanete sa nama do kraja recenzije i otkrijete sve mogućnosti ASUS VS278Q.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Mon, 31 Mar 2014 14:05:25 +0000
D-Link predstavio DIR-510L http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dir-510l-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dir-510l-mar2014 Dlink DIR-510LKompanija D-Link je predstavila prvi svetski prenosni bežični ruter i mrežni punjač koji donosi napredne mrežne performanse i praktičnost za mobilne korisnike. Bežični 802.11ac prenosni ruter i punjač DIR-510L nudi onima koji često putuju brzine i napredne performanse, lako pretvarajući bilo koju vezu u brzi bežični AC Wi-Fi hotspot za deljenje datoteka, razmenu multimedijalnih sadržaja, kao i surfovanje internetom. Za dodatnu mobilnu pogodnost, ugrađena, punjiva baterija velikog kapaciteta omogućava korisnicima istovremeno punjenje mobilnih uređaja dok su u pokretu.

Prenosni ruter ima ugrađenu najnoviju AC750 bežičnu tehnologiju za opseg visokih performansi i prenos podataka na i sa kompatibilnih Wi-Fi uređaja. Koristeći dual-band tehnologiju za zaobilaženje radijskih zagušenja i smetnji, ruter može postići brzinu od ukupno 750 Mbps koristeći kombinovanu propusnost svojih 2,4 GHz i 5 GHz frekvencija. Svaki opseg frekvencija može funkcionisati kao zasebna Wi-Fi mreža, pružajući mogućnost prilagođavanja mreže u skladu sa potrebama povezivanja. Korisnici mogu konfigurisati zonu za goste kako bi posetiocima pružili pristup internetu bez davanja pristupa ostatku mreže.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 31 Mar 2014 08:19:55 +0000
Futuremark alat prikazao prednosti novog DirectX-a http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/futuremark-alat-prikazao-prednosti-novog-directx-a-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/futuremark-alat-prikazao-prednosti-novog-directx-a-mar2014 futuremar ms dx12Posle poprilično iznenađujuće vesti da će nova verzija DirectX-a biti ubrzo prikazana na Microsoft GDC-u 20-tog marta ove godine dobili smo vrlo zanimljive informacije od kompanije Futuremark.

Microsoft je odlučio da prikaže prednosti novog API-a u odnosu na već vremešni DirectX 11 i to upravo u popularnom Futuremark-ovom 3DMark 11 testu.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 30 Mar 2014 10:03:25 +0000
ASUS Z87-Expert & Z87-Deluxe/QUAD http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z87-expert-i-z87-deluxe-quad http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z87-expert-i-z87-deluxe-quad „Full“ oprema

 

ASUS Z87 Deluxe Quad ExpertKada je u pitanju gigant kao što je ASUS već smo standardno navikli na visok kvalitet komponenata i overklok potencijal ispraćen kvalitetnom softverskom podrškom. Međutim kada je u pitanju Deluxe serija, onda imamo zaista o čemu da pišemo. U pitanju su matične ploče sa dodatnom opremom koja obično podrazumeva dva mrežna kontrolera, zatim WiFi/BT combo i eventualno još neke „gedžete“. Ovog puta na test smo dobili dva modela, od kojih je jedan sa oznakom Z87-Expert, a drugi Z87-Deluxe/QUAD. Ukratko, radi se o veoma kvalitetnim matičnim pločama, od kojih je Expert veoma sličan Pro modelu, dok je drugi veoma sličan testiranom Deluxe modelu. Razlike se svode na nešto noviju izvedbu layout-a, ali i na još poneke dodatke o kojima ćemo pisati kasnije u tekstu.

U narednoj recenziji čitaćete uporedni test ova dva modela, ali i saznaćete nešto više o dodacima, kao i o performansama mrežnih kontrolera, kao i o performansama novijih revizija ALC1150 audio kodeka.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 30 Mar 2014 04:42:46 +0000
PCAXE i Super Flower organizuju giveaway http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/pcaxe-i-super-flower-organizuju-giveaway-mart2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/pcaxe-i-super-flower-organizuju-giveaway-mart2014 Lajkuj – učestvuj – osvoji

 

PCAXE Super Flower GiveawayDragi čitaoci PCAXE website-a, PCAXE forumaši i fanovi PCAXE Facebook stranice, pred Vama je još jedan vredan “PCAXE Giveaway”. Najsrećnijim učesniku ovog giveaway-a će biti uručeno, ne bilo šta, nego Super Flower napajanje!

Pobednik će osvojiti Golden Green 400W (SF-400P14XE) napajanje koje smo tokom prošle godine predstavili na PCAXE portalu.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 29 Mar 2014 15:56:39 +0000
Novi ASUS distributer http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/novi-asus-distributer-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/novi-asus-distributer-mar2014 Ewe comp novi distributer ASUS-ovih prozivoda

 

ASUS EWEKompanija ASUS je dobila novog distributera svojih mnogobrojnih proizvoda. 

Naime, počev od aprila 2014-te firma Ewe Comp će postati još jedan distributer što bi trebalo da omogući kvalitetniju logistiku, kao i ponudu ASUS-ovih proizvoda na našem tržištu.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 29 Mar 2014 11:10:55 +0000
ASUS ProArt PA249Q http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/asus-proart-pa249q http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/asus-proart-pa249q ASUS za profesionalce

 

ASUS PA249QKompanija ASUS je naširoko poznata u IT svetu i do sada su uspešno pokrili nekoliko većih segmenata IT industrije. Najlakše ćete ih prepoznati po matičnim pločama i grafičkim kartama za računare, gde su odavno u top 3 kategoriji, međutim to nije njihov jedini fokus.

Pre izvesnog vremena su se uključili u trku monitorima u pokušaju da pomrse konce već poznatim igračima poput Samsunga, LG-ja, Dell-a i drugih. A kada to kažemo, ne mislimo na nižu i srednju klasu, već i na višu, što je u startu visoko podignuta lestvica.

Danas ćemo se družiti sa jednim njihovim monitorom iz „profesionalne“ klase, a pred vama je model iz ProArt serije - PA249Q. Na narednim stranicama možete pročitati kako se pokazao u praksi.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Fri, 28 Mar 2014 15:00:09 +0000
Silicon Power T11 se okitio Red Dot nagradom http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-t11-se-okitio-red-dot-nagradom-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-t11-se-okitio-red-dot-nagradom-mar2014 SP T11 Red Dot nagradaVeć smo u par navrata prenosili vesti kako su Silicon Power uređaji osvajali mnogobrojne nagrade za dizajn.

To je i sada slučaj, jer se njihov Thunder T11 eksterni SSD okitio prestižnom Red Dot Product Design nagradom. U pitanju je vrlo tanak, i prema tvrdnjama iz Silicon Powera najmanji eksterni SSD koji koristi Thunderbolt interfejs za povezivanje.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 27 Mar 2014 09:20:14 +0000
Logitech G19s http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/logitech-g19s http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/logitech-g19s Top gejming na Logitech način

 

Logitech G19sU jednoj od prethodnih recenzija predstavili smo Logitech miševe iz njihove G serije koja je okrenuta gejmerima. Za razliku od prethodnog puta gde su nam na testu bili cenovno pristupačni modeli, to sada nije slučaj.

Logitech nas je obradovao jednom tastaturom iz samog vrha njihove ponude, koja nosi oznaku G19s.

Zašto izabrati baš ovu tastaturu? Ako želite gejming bez kompromisa i kvalitet i funkcije kakve Logitech može da pruži, zadržite se na ovoj recenziji i otkrijte šta krasi jednu ultimate gejming tastaturu iz Logitech kuhinje.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Boban Obradović) frontpage Tue, 25 Mar 2014 17:30:14 +0000
D-Link predstavio DGS-1510 seriju svičeva http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dgs-1510-seriju-sviceva-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dgs-1510-seriju-sviceva-mar2014 Dlink DGS 1510Kompanija D-Link pruža neuporedivu fleksibilnost, skalabilnost, karakteristike i performanse za kompanije svih veličina predstavljanjem DGS-1510 serije svičeva.

Mala i srednja preduzeća koja su nadograđivale svoja mrežna okruženja sa svičevima kako bi dobile 10G konektivnost, morale su napraviti kvantni skok u smislu ulaganja. To je ujedno značilo često i prebacivanje na složenija rešenja za potpuno upravljanje svičevima. Predstavljeni svičevi sa 10G uplinkovima predstavljaju novu generacija D-Linkovih pametnih svičeva koji rešavaju problem performansi i karakteristika potpunog upravljanja svičevima uz nisku cenu, fleksibilnost i jednostavnost korišćenja.

Dlink DGS-1510 donosi 16, 24 i 48 10/100/1000Mbps portove, uključujući i dva gigabitna SFP, dva 10G SFP+, kao i jedan 24-portni Power over Ethernet (PoE) port. Ovo omogućava kompanijama jednostavan i jeftin način upravljanja mrežama svih veličina.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 24 Mar 2014 17:17:17 +0000
ASUS Z87-C & Z87M-Plus http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z87-c-i-z87m-plus http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-z87-c-i-z87m-plus Dve ASUS Z87 „ulaznice“

 

ASUS Z87-C Z87M-PlusPre par meseci smo na bench stolu imali dve ASUS matične ploče zasnovane na Z87 čipsetu. U pitanju su bili Z87-A i Z87-K modeli sa 8 faznim, odnosno 4 faznim VRM sekcijama. Ovog puta imamo dve matične ploče, od kojih je jedna veoma slična testiranim Z87-K i A modelima, dok je druga nešto nalik mATX verziji Z87-K.

U pitanju su dragi naši čitaoci, Z87-C i Z87M-Plus matične ploče koje ćemo detaljnije prodiskutovati u narednoj recenziji.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 23 Mar 2014 15:28:35 +0000
DX11 vs Mantle [u epizodi Thief] http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/dx11-vs-mantle-u-epizodi-thief http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/dx11-vs-mantle-u-epizodi-thief AMD Mantle nastavlja sa iznenađenjima

 

Thief DX11 vs Mantle ThiefKompanija AMD je 18. marta pustila novu verziju drajvera za svoje grafičke karte (14.3 beta) koji je korisnicima, a ujedno je izašao i “patch” za popularnu video igru Thief gde se javlja mogućnost korišćenja AMD True Audio tehnologije u okviru ove video igre.

AMD je prilično bombastično najavio povećanje performansi korišćenjem njihovog Mantle API-ja, što je redakcija PCAXE portala već jednom pokušala da dočara korisnicima u članku DX11 vs Mantle.

Kakve su performanse u slučaju ove igre i koliko ubrzanje AMD Mantle donosi u odnosu na DX11 API, ispratićemo kroz video materijal koji smo pripremili za Vas.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Nenad Zarić, Dušan Srbljak) frontpage Thu, 20 Mar 2014 08:46:33 +0000
LC-Power LC-25U3B-Elektra http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/lc-power-lc-25u3b-elektra http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/lc-power-lc-25u3b-elektra Seksi, a nije Karmen

 

LC-Power LC-25U3B-ElektraKao i uvek kada započinjemo uvod za neki od LC Power proizvoda, moramo da se osvrnemo na politiku kompanije koja bi otprilike glasila – „napravi dobar i pristupačan proizvod i tako nađi mesto pod suncem među velikom konkurencijom“. Prilikom testiranja gotovo svakog od mnogobrojnih LC Power proizvoda ostali smo pod utiskom - „Ej, pa ovaj proizvod i nije skup“, što važi i za uređaj koji danas imamo na testu.

U pitanju je eksterna fioka za 2,5“ diskove kodnog naziva LC-25U3B-Elektra (još im samo Karmen fali :D). Kao i u slučaju prethodno testirane Cappele u pitanju je USB 3.0 fioka, ali uz određene razlike o kojime ćete moći da se informišete dalje u tekstu.

Da li će Karmen, ovaj, Elektra da se pokaže dobro kao Cappela i da li je autor teksta ostao pozitivno iznenađen, kao u slučaju LC-ADA-525-35-SWAP uređaja, saznaćete uskoro...

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Ivan Vujić) frontpage Tue, 18 Mar 2014 17:30:04 +0000
Silicon Power predstavio 128GB USB fleševe http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavio-128gb-usb-fleseve-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavio-128gb-usb-fleseve-mar2014 SP 128GB USB Flash DrivesKompanija Silicon Power, kao jedan od poznatijih proizvođača memorijskih uređaja, je predstavila USB 2.0 i 3.0 fleševe kapaciteta od čak 128GB.

Ovako veliki kapacitet uticaće na mobilnost korisnika, jer će za potrebe razmene dokumenata, fotografija i ostale multimedije biti potreban samo jedan USB fleš, umesto par manjeg kapaciteta.

Takođe mnogo ređe će se događati situacije da želite da postavite neki dokument na fleš, a da na njemu nema više mesta.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 18 Mar 2014 09:02:30 +0000
ASUS R9 290X DirectCU II OC http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-r9-290x-directcu-ii-oc http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-r9-290x-directcu-ii-oc Raspevani Hawaii

 

ASUS R9290X DCIIOCKompaniija ASUS nam je ovog puta dostavila u redakciju još jedan od trenutno aktuelnih top modela grafičkih karti. Dugo očekivana custom rešenja AIB partnera i logistička podrška od strane AMD Hawaii R9 290X čipova, koji su jednostavno od svog predstavljanja prosto “vapili” za naprednijim sistemima hlađenja, se napokon našla na našem test stolu.

Internet zajednica se svakako složila da je upravo ova karika bila najslabija tačka na referentnim grafičkim kartama, i smatramo da se čekanje isplatilo. ASUS je sa svojim DirectCU II sistemom hlađenja svakako jedan od najinteresantnijih i ujedno najefikasnijih sistema, barem za sada. Iz tog razloga verujemo da će ASUS i ovaj put napraviti lepu saradnju sa jednim od trenutno najbržih single GPU-ova na planeti – AMD Radeon R9 290X.

Da li je ASUS uspeo da ukroti “crvenu furiju” i da li smo već videli nešto slično kada je ovaj proizvođač u pitanju, kao i uvek, ispratićemo u ostatku testa.

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Nenad Zarić) frontpage Sun, 16 Mar 2014 17:00:00 +0000
Gigabyte G1.Sniper Z87 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/gigabyte-g1-sniper-z87 http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/gigabyte-g1-sniper-z87 Gigabajtov „pucač“

 

Gigabyte G1 Sniper Z87Pre izvesnog vremena smo testirali Gigabyte-ovu A88X matičnu ploču iz G1.Sniper serije. Nakon detaljne analize uverili smo se da je G1.Sniper serija ciljana za optimalan odnos cene i karakteristika, veoma slično kao što je to kod ASRock-ove Killer serije, i u pitanju su modeli matičnih ploča namenjenih igračima. Gigabyte nam je ovog puta na test poslao model zasnovan na Z87 čipsetu, namenjen Intel Haswell procesorima sa LGA 1150 podnožjem.

Ovaj model, kao i ostali „snajperi“ donosi eskluzivan audio kodek, a u odnosu na A88X, ovde se radi o znatno naprednijem rešenju - Creative Sound Core3D audio čipu. Osim toga, ovaj model donosi i Killer LAN, Qualcomm-ov mrežni kontroler, o kojem smo pisali u recenzijama ASRock-ovih Killer serija. G1.Sniper Z87 je prilično interesantna matična ploča kada su u pitanju korisne igračke karakteristike, a u narednoj recenziji pročitaćete detaljno o čemu je reč.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Fri, 14 Mar 2014 18:21:17 +0000
Haswell-E na vidiku http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/haswell-e-na-vidiku-mart2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/haswell-e-na-vidiku-mart2014 Intel Core Haswell-EIntel je odlučio da malo porani sa predstavljanjem sledeće generacije mikroprocesora namenjenih entuzijastima. Novi Core i7 Extreme „Haswell-E“ čipovi će biti predstavljeni na Computex Taipei sajmu, u junu 2014., uporedo sa Intel X99 baziranim matičnim pločama.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 14 Mar 2014 14:00:00 +0000
Logitech G100s i G300 http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/logitech-g100s-i-g300 http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/logitech-g100s-i-g300 G for Gaming

 

Logitech G100s G300Jedna od kompanija za koju možemo slobodno reći da je uvek bila u samom vrhu što se tiče periferija je i Logitech. Od kamera, tastatura, touchpad-ova, pa sve do gejmerskih miševa, Logitech poseduje široku paletu proizvoda. Obzirom da kompanija postoji već duži niz godina na svetskom tržištu, u međuvremenu su se pojavile razne linije gejmerskih proizvoda od strane drugih proizvođača. Testove za neke od njihovih periferija ste mogli pročitati i na našem PCAXE portalu. Manje više skoro svi smo upoznati sa pedigreom jedne kompanije kao što je Logitech, jer makar jednom u životu ste sigurno držali neki od njihovih proizvoda. Dovoljno je samo pomenuti legendarni MX 518 miš koji je krasio pa skoro svaku ozbiljniju igraonicu gde se igrao CS 1.6. Znaju dobro kanteraši na šta mislimo.

Ovoga puta od Logitech-a na test nam stižu jedan FPS entry-level gejmerski miš koji nosi oznaku G100s, kao i G300, miš koji je više namenjen za strategije i slične igre gde ćete moći da upotrebite višak makro tastera koje on poseduje.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Boban Obradović) frontpage Thu, 13 Mar 2014 17:30:33 +0000
CM Storm Devastator [Video recenzija] http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/cm-storm-devastator http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/cm-storm-devastator Dobra igračka tastatura i miš za samo 35 eura! Nemoguće?

 

CM DevastatorKada se priča o kvalitetnim igračkim tastaturama i miševima, sasvim je prirodno pričati o brojevima koje neretko prelaze trocifren broj evropskih moneta ponaosob. Ipak, velika većina igrača će se složiti da se za po 50 eura mogu kupiti dobar miš i tastatura, ali kako Vam zvuči da kupite i jedno i drugo za 40 eura? Verovatno kao i nama kada smo to prvi put saznali, bajkovito i nestvarno.

Ipak, Cooler Master je po svemu sudeći uvideo da postoje i tržišta na kojima prosečan igrač ne može da ostvari svoje najluđe „periferne snove“, pa je ponudio CM Storm Devastator komplet (tastatura i miš), koji nije obećavao kada se pogleda cenovni rang kome pripada. Međutim, Devastator je osvojio „Best Buy“ priznanje!

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak) frontpage Tue, 11 Mar 2014 15:34:57 +0000
Verbatim na predstojećem CeBIT-u http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/verbatim-na-predstojeem-cebitu-mart2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/verbatim-na-predstojeem-cebitu-mart2014 Verbatim CeBIT 2014Verbatim će na ovogodišnjem sajmu CeBIT, koji se održava u Hannoveru u Nemačkoj od 10. do 14. marta, prikazati veliki broj proizvoda visokih performansi i zanimljivih dodataka koji nude lakšu prenosivost, bolju funkcionalnost i jednostavnu upotrebu.

 

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 10 Mar 2014 12:00:00 +0000
D-Link Giveaway - dobitnik http://www.pcaxe.com/vesti/pcaxe/d-link-giveaway-dobitnik-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/pcaxe/d-link-giveaway-dobitnik-mar2014 D-Link Giveaway finalPrvi D-Link & PCAXE giveaway, gde je glavna i jedina nagrada bio odličan D-Link GO-RT-AC750 ruter, se završio i došlo je vreme da se proglasi pobednik.

Na vreme je stiglo 172 lajkova na sliku, a obzirom da je zbir prvih 20 brojeva od 0-10 kojeg su korisnici na forumu birali 108, srećan dobitnik se obreo na 64-tom mestu liste generisane preko sajta RANDOM.ORG.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 09 Mar 2014 17:40:47 +0000
ASUS predstavlja AM1M-A i AM1I-A matične ploče http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavlja-am1m-a-i-am1i-a-maticne-ploce-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavlja-am1m-a-i-am1i-a-maticne-ploce-mar2014 ASUS AM1I-A AM1M-AKompanija ASUS je predstavila AM1M-A i AM1I-A - dva nova modela matičnih ploča sa podrškom za najnoviju seriju AMD Athlon i Sempron APU-a tj. za AMD AM1 socket, tzv. SoC (sistem-na-čipu). Novi APU u kombinaciji sa grafičkim kartama AMD R serije donosi veću procesorsku snagu, naprednu Microsoft DirectX 11.1 grafiku, i Fusion controller hubs (FCH) a sve to u malom efikasnom pakovanju. U poređenju sa prethodnom generacijom APU-a (Brazos 2.0), novi donose preko 50% bolje performanse.

Uz nisku potrošnju energije i odlične grafičke performanse, oba modela ploča, AM1M-A i AM1I-A, mogu biti savršen izbor za desktop računare ili popularne „kućni bioskop“ računare (HTPC).

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 08 Mar 2014 08:39:36 +0000
Digital! 138 u prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-138-u-prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-138-u-prodaji digital 138U prodaji na kioscima širom zemlje se našao 138-mi broj IT časopisa - Digital! U martovskom broju 2014-te godine ovog časopisa možete pročitati mnogo toga zanimljivog, kao što je prikaz štedljivog NVIDIA Maxwell-a čipa.

Za one znatiželjne tu je Cooler Master HAF Stacker 935 recenzija, kao i prikaz LG Flex telefona sa zakrivljenim ekranom.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 07 Mar 2014 19:45:43 +0000
Raijintek Nemesis http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/raijintek-nemesis http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/raijintek-nemesis Osvetnik

 

Raijintek NemesisRaijintek je relativno sveža kompanija, sa sedištem u Nemačkoj i njihov cilj je da proizvode opremu za računare koja daje veoma dobre performanse, a da Vas to ne košta pola prosečne plate. Raijintek “ekipa” se inače sastoji od ljudi sa dosta iskustva koji su do sada radili u poznatim, već uspešnim IT kompanijama.

Što se tiče novih kulera iz Raijintek-a za ovaj period godine (Pallas i Themis Evo...), mi smo sačuvali najbolje za poslednje, a to je Nemesis. Raijintek je odmah na početku obećao da će korisnicima pružiti kulere sa istim performansama kao konkurencija, ali sa nižim cenama. Sa kulerima koji su nam do sada prošli kroz ruke, možemo reći da su svoje obećanje 100% ispunili. Ostaje nam da vidimo hoće li se Nemesis, kuler super high end klase upisati u listu pobednika kao i ostali Raijintek proizvodi koji su bili kod nas na testu.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Thu, 06 Mar 2014 17:00:00 +0000
DirectX 12 uskoro? http://www.pcaxe.com/vesti/softver/directx-12-uskoro-mar2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/directx-12-uskoro-mar2014 microsoft directx 12 uvodnaVeć neko vreme su kolale glasine da će DirectX 12 uskoro doći, ali detaljnijih informacija o tome nije bilo.

U međuvremenu je AMD sa Mantleom rastalasao stvari i mnogi ljudi su skinuli Catalyst 14.x beta drajvere kako bi mogli da se uvere u razliku u performansama u odnosu na već vremešni DirectX 11. Tako nešto smo i mi uradili tj. uporedili smo Mantle vs DirectX 11 perfrormanse u našem mini testu.

Kako javlja sajt TweakTown, prema misterioznom tweetu kao i sledećoj stranici, izgleda da će DirectX 12 ugledati svetlost dana na GDC-u 20-tog marta ove godine. Poprilično neočekivano, reklo bi se? 

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 06 Mar 2014 06:00:20 +0000
ASUS GTX 780 Ti DC2 OC http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-gtx-780-ti-dc2-oc http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-gtx-780-ti-dc2-oc Čekajući Maxwell...

 

ASUS GTX780Ti DCIIOCProšle godine kompanija NVIDIA je sa GTX 780 Ti napravila apsolutnu pometnju svojim predstavljanjem kao odogovor na tada aktuelne i sveže predstavljene AMD Radeon R9 290/X modele. Jako lepo iznenađenje koji nisu baš svi prognozirali je bilo vezano za konfiguraciju čipa koji pokreće ovu grafičku kartu. Iako su mnogi očekivali grafički čip sličan (čitaj za nijansu slabiji) onome koji smo sreli na NVIDIA Titan modelu, ovde je u pitanju punokrvni GK110 (Kepler) čip bez ikakvih hardverskih ograničenja i gašenja GPC klastera. Dakle, trenutno jedan od najbržih grafičkih čipova na svetu u kombinaciji sa ASUS DirectCu II hlađenjem u overklkovanoj izvedbi koji pretenduje na mesto jedne od najbržih single GPU karti. Da li je NVIDIA uz pomoć ASUS-a uspela u ovoj nameri – ispratimo zajedno u jednom od definitivno najzanimljivijih uporednih testova “high end“ grafičkih karti.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Nenad Zarić) frontpage Wed, 05 Mar 2014 13:41:16 +0000
Biostar Hi-Fi A88W 3D http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-hi-fi-a88w-3d http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-hi-fi-a88w-3d Za svakoga ponešto

 

Biostar Hi-Fi A88W3DBiostar je sa svojom Hi-Fi serijom matičnih ploča tržištu predstavio neku vrstu kompromisa po pitanju ponuđenih karakteristika, kvaliteta i overklok mogućnosti, baš kao što je to uradio i ASRock sa svojom Killer serijom matičnih ploča ili Gigabyte sa Sniper-om. Ova Tajvanska kompanija ne pretenduje da svrgne sa trona jednog ASUS-a ili Gigabyte-a, ali svakako ima šta da ponudi potencijalnim korisnicima, naročito kada se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta.

Biostar je nedavno predstavio svoju podršku za Kaveri APU. U pitanju je matična ploča sa „crnim“ FM2+ socket-om, koja na sebi nosi AMD Bolton D4, odnosno A88X čipset. Ovaj model opremljen je standardnom elektronikom za matičnu ploču svog cenovnog ranga, ali u paketu se nalazi i još ponešto, kao na primer HiFi audio kondenzatori. Biostar je ovde bio dosta brižljiv kada je u pitanju dizajn VRM sekcije, te je ovaj model veoma solidno rešenje za overkloking.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Tue, 04 Mar 2014 17:00:20 +0000
ASUS B85 Vanguard http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-b85-vanguard http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asus-b85-vanguard Pedantni gardista

 

ASUS TUF Vanguard B85Do sada smo imali prilike da se „družimo“ sa različitim modelima ASUS-ove game The Ultimate Force (TUF) matičnih ploča. Sa posebnim dizajnom i kvalitetnim komponentama, serije matičnih ploča poput Sabertooth-a našle su sigurne kupce među širokom populacijom korisnika. Uglavnom, to su kupci koji traže pouzdanost i kvalitet, kao i overklokerska populacija.

Do sada smo imali prilike da vidimo kako se ovaj koncept pokazao na skupljim Sabertooth matičnim pločama i zaključak je bio da ceo koncept daje veoma dobre karakteristike uz prihvatljivu cenu. Za „gledaoce sa jeftinijim ulaznicama“ ASUS je pripremio jedan interesantan proizvod, koji po mnogo čemu nadmašuje najjeftinije Z87 modele, a reč je o matičnoj ploči baziranoj na B85 čipsetu.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 02 Mar 2014 18:40:02 +0000
Thermaltake najavio Toughpower Gold seriju napajanja http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-najavio-toughpower-gold-seriju-napajanja-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-najavio-toughpower-gold-seriju-napajanja-feb2014 Thermaltake Toughpower Gold serija napajanjaKompanija ThermalTake, jedan od lidera u proizvodnji kompjuterskih kućišta, napajanja, sistema hlađenja isl je najavila novu seriju napajanja. Nova serija najavljenih napajanja nosi oznaku ThermalTake Toughpower Gold. Napajanja iz ove serije karakteriše 80+Gold standard sa efikasnošću do 92%, potpuna kompatibilnost sa Intel Haswell procesorima, kao i modularnost i petogodišnja garancija!

Trenutno nova serija će imati tri predstavnika - Thermaltake Toughpower Gold 550W, Thermaltake Toughpower Gold 650W, kao i "najjačeg" predstavnika od 750W - Thermaltake Toughpower Gold 750W.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 28 Feb 2014 11:45:08 +0000
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/lc-power-lc-ada-525-35-swap http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/lc-power-lc-ada-525-35-swap Backup ortak

 

LC-Power LC-ADA-525-35-SWAPKompanija LC Power je poznata po uređajima koji imaju vrlo dobar odnos cene i performansi, i time su vrlo lako našli “svoje mesto pod suncem” na našem tržištu. Prethodno testirani LC Power proizvod tj. LC90NB-Multi napajanje je na nas ostavio pozitivan utisak, što i nije bilo teško imajući u obzir cenu, kao i njegove mogućnosti.

Na test smo dobili uređaj kriptičnog imena – LC-ADA-525-35-SWAP. Na prvi mah Vam sigurno neće biti jasno o čemu se radi, ali kada se prisetite naziva prethodno testiranih LC Power perferija u vidu - LC-Power LC-35U3-Acrux, kao i video recenzije LC-Power LC-25U3-Capella uređaja stvari postaju mnogo jasnije.

Naime, u nazivima svojih perfierija LC Power jednostavno voli da spomene dimenzije, tako da se u LC-ADA-525-35-SWAP-u spominje 5,25 i 3,5” te je vrlo logično da se radi o 5,25” fioci u koju može da se smesti uređaj od 3,5” kao što je hard disk, i zaista naziv je upravo otkrio svrhu uređaja dobijenog na test.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Ivan Vujić) frontpage Thu, 27 Feb 2014 16:43:25 +0000
SP Palm Drive Thunder T11 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-palm-drive-thunder-t11-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sp-palm-drive-thunder-t11-feb2014 Thunderbolt eksterni drajv iz Silicon Power-a

 

SP External Thunderbolt Palm Drive Thunder T11Kada se priča o brzini prenosa podataka, nekako se čini da brzine nikada dosta, a kada se priča o thunderbolt interfejsu, onda pričamo o brzini na najvećem mogućem nivou.

Kompanija Silicon Power je pre određenog vremena predstavila svoj eksterni SSD koji je upravo zasnovan na thunderbolt interfejsu, a kao takav će biti veoma zanimljiv korisnicima Mac računara. Naravno i svima onim korisnicima koji jednostavno na matičnoj ploči ili laptopu imaju ovaj konektor.

SP je pripremio jedan zanimljiv video materijal, koji će Vas brzo i detaljno upoznati sa svim prednostima ovog uređaja.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 27 Feb 2014 11:00:37 +0000
Lenovo S-serija dobila nove predstavnike http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lenovo-s-serija-dobila-nove-predstavnike-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/lenovo-s-serija-dobila-nove-predstavnike-feb2014 Lenovo kombinuje stil i performanse

 

Novi Lenovo smart telefoni S-serijeLenovo je na sajmu “2014 Mobile World Congress“ najavio sledeću generaciju pametnih telefona u svojoj popularnoj S-seriji. Novi S860, S850 i S660 smart telefoni kombinuju jednostavne elemente dizajna sa quad-core procesorima i novim karakteristikama kao što su duži vek trajanja baterije.

Novi uređaji nadopunjuju postojeći portfolio Lenovo smart telefona, nudeći potrošačima više izbora u različitim cenovnim rasponima kako bi zadovoljili različite životne stilove i budžete.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 27 Feb 2014 08:21:00 +0000
LUXA2 predstavlja 2 wireless punjača http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-2-wireless-punjaca-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-2-wireless-punjaca-feb2014 Punjenje za Samsung Galaxy S3, S4 i Galaxy Note 2 i 3 mobilne telefone

 

LUXA2 wireless punjaci

LUXA2, Thermaltake-ov brend, pod kojim se predstavljaju kvalitetni, odlično dizajnirani i funkcionalni proizvodi za mobilne uređaje, je predstavila dva bežična punjača oznaka - TX-P1, i TX-200 dual wireless punjač.

Uz bežične punjače LUXA2 je predstavila i bežične risivere namenjene Samsungovim mobilnim telefonima i to Samsung Galaxy S3, kao i S4, a podržani su i popularni Galaxy Note 2, kao i Note 3 mobilni telefoni.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 26 Feb 2014 13:07:08 +0000
ASUS Cerberus http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/asus-cerberus http://www.pcaxe.com/hardver/periferije/asus-cerberus Pristupačni ROG

 

Asus CerberusIme Cerberus ili Kerber potiče iz Grčke mitologije. Naime, kada je Bog podzemnog sveta Hades prevaren od strane svoje braće u cilju da postane Bog podzemlja i nikada više ne vidi svetlost dana, stvoren je i Kerber - troglavi pas koji je zadužen da čuva prolaz u podzemni svet kako nijedan smrtnik ne bi ušao u svet mrtvih, kao i da mrtvi ne bi izašli iz podzemlja u svet živih.

Ovoga puta u redakciju od kompanije ASUS nam stiže njihova verzija Kerbera u vidu gejmerskih slušalica, pa hajde da pogledamo da li su održale nivo i reputaciju jednog paklenog Kerbera.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Boban Obradović) frontpage Tue, 25 Feb 2014 13:25:31 +0000
ASRock Fatal1ty FM2A88X+ Killer http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-fatal1ty-fm2a88x-plus-killer http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-fatal1ty-fm2a88x-plus-killer Fatalna privlačnost

 

ASRock FM2X88A Plus KillerDa li se neko seća ABIT matičnih ploča i njihove Fatal1ty serije? Upravo tako, ABIT je kompanija koja je još pre više od pola decenije brendirala naziv Fatal1ty. Ovaj naziv je tada predstavljao matične ploče vrhunskog kvaliteta, tačnije top-modele koji su posedovali određene specifikacije i standarde koji su bili obeležje ovog brenda. Nekoliko godina kasnije, nakon propasti ove tajvanske kompanije, ASRock je predstavio svoju Fatal1ty seriju matičnih ploča, koja nema nikakve veze sa ABIT-om. Konkretno, naziv Fatal1ty kod ABIT matičnih ploča je predstavljao sinonim za fatalno brze i kvalitetne modele, dok je kod ASRock-a akcenat bačen na gejmerske modele, koji su prevashodno optimizovani za online gejming. Dakle, bolji „frag rate“ usled manjeg „ping-a“ na mreži direktno asocira na to da kao gejmer postajete fatalni za vaše protivnike.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 23 Feb 2014 18:25:06 +0000
Thermaltake predstavlja nove NiC kulere http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavlja-nove-nic-kulere-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavlja-nove-nic-kulere-feb2014 Thermaltake NiC L31 L32Kuleri iz NiC serije predstavljaju hladnjake koji ne interferiraju sa visokim RAM hladnjacima. Otuda i oznaka: “Non Interference Cooler”.

NiC serija nije nikakva novina, ona je nastala prošle godine sa pojavom NiC F3, F4, C4 i C5 kulera. U ovom trenutku Thermaltake ojačava ovu seriju sa dva dodatna modela, NiC L31 i NiC L32.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 23 Feb 2014 09:00:00 +0000
Kada voziš parkiraj telefon http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/kada-vozis-parkiraj-telefon-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/kada-vozis-parkiraj-telefon-feb2014 Telekom Srbija nastavlja kampanju

 

Telekom Srbija Kada vozis parkiraj telefonBeograd, 21. februar 2014. – Kampanja „Kada voziš, parkiraj telefon!“ Telekoma Srbija nastavljena je predavanjem za učenike Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu o odgovornoj upotrebi mobilnih telefona tokom vožnje.

Cilj predavanja je da što više učenika i mladih vozača spozna koliko je nebezbedno koristiti mobilni telefon tokom vožnje.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 22 Feb 2014 15:50:07 +0000
Canon PowerShot G1 X Mark II http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-powershot-g1-x-mark-ii-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/canon-powershot-g1-x-mark-ii-feb2014 Naslednik je stigao!

 

Canon PowerShot G1 X Mark IICanon je prošle nedelje predstavio uzbudljivu kolekciju od devet novih modela u svojim linijama DSLR aparata, digitalnih kompaktnih fotoaparata i dodatne opreme. Svaki od njih demonstrira Canon-ovu stručnost u industriji fotografije i u skladu je sa strategijom kompanije da pomaže korisnicima da učine sledeći korak na svom fotografskom putu.

Jedna od glavnih zvezda medju novitetima, svakako je PowerShot G1 X Mark II, sa performansama na nivou DSLR-a, dok je sačuvana prenosivost PowerShot-a.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 22 Feb 2014 08:00:06 +0000
Inno3D u Srbiji http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/inno3d-u-srbiji-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/inno3d-u-srbiji-feb2014 Seća li se neko Inno3D-a?

 

Emmi Inno3D

Za one koji duže vremena prate naše IT tržište sigurno će se setiti vremena kada su na našem tržištu Inno3D grafičke karte bile uveliko rasprostranjene. Poslednjih godina za Inno3D se moglo retko čuti, a njihove grafičke karte su bile prava retkost na našem tržištu.

Slično je važilo i za kompaniju Enermax, ali ako se sećate pre par meseci smo pisali kako su proizvodi kompanije Enermax našli put ka našem tržištu, i to preko Altijeve maloprodaje tj. Emmi-ja.

Možemo reći da sada važi slična situacija kao i sa Enermaxom tj. jednostavno rečeno - od danas možete u Emmiju da kupite Inno3D proizvode.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 21 Feb 2014 17:45:17 +0000
EK predstavlja vodeni blok za ASUS R9 280X DirectCU II http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/ek-predstavlja-vodeni-blok-za-asus-r9-280x-directcu-2-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/ek-predstavlja-vodeni-blok-za-asus-r9-280x-directcu-2-feb2014 EK-FC-R9-280X-DCIIEK, čuveni proizvođač vodenih blokova iz Ljubljane je pre nedelju predstavio vodene blokove koji su spremljeni samo za ASUS R9 280X DirectCU II grafičke karte.

Vodeni blok za oznakom EK-FC R9-280X DCII direktno hladi GPU, memoriju i naponsku sekciju tako što tečnost ide "putem" ka ovim bitnim delovima grafičke karte. Ovo naravno omogućava stabilan rad pri visokim overklok marginama.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 21 Feb 2014 10:00:47 +0000
D-Link Giveaway http://www.pcaxe.com/vesti/pcaxe/d-link-giveaway-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/pcaxe/d-link-giveaway-feb2014 Nekom od Vas se smeši D-Link Wi-Fi AC 750 ruter

 

D-Link GiveawayJedna od poslednjih recenzija u 2013. godini je bila recenzija pristupačnog i vrlo dobrog D-Link GO-RT-AC750 rutera. U pitanju je ruter koji je osmišljen sa idejom da finalnom korisniku pruži performanse 802.11ac standarda, ali ne po ceni od koje boli glava...

U saradnji sa kompanijom D-Link, PCAXE ekipa će nekom od Vas pokloniti upravo model sa testa, a sve što treba da uradite da bi ste učestvovali u ovom giveaway-u je da ispratite četiri jednostavna koraka.

1, 2, 3 i 4 i D-Link GO-RT-AC750 ruter može biti baš tvoj!

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 20 Feb 2014 08:00:00 +0000
Biostar Hi-Fi B85N 3D http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-hi-fi-b85n-3d http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/biostar-hi-fi-b85n-3d Kompaktna klasa

 

Biostar Hi Fi B85N 3DPre izvesnog vremena smo testirali Biostar-ov model matične ploče u mini ITX formatu koji na sebi poseduje integrisan, odnosno „zalemljen“ Celeron 1037U u µBGA pakovanju. U pitanju je bila matična ploča i sistem koji je izrazito energetski efikasan, ali sa ipak ne tako visokim performansama. Dva Ivy Bridge jezgra, „zakucana“ na 1,8 GHz izlaze bez problema na kraj sa većinom svakodnevnih zadataka, uz blagi osećaj tromosti, ali za bilo kakav zahtevniji gejming to je jednostavno preslabo. Integrisana grafika u ovom procesoru takođe ne briljira po pitanju performansi, tako da se 1037U ipak nameće kao „entry level“ rešenje koje može da zadovolji prosečnog korisnika.

Ipak, za nešto ozbiljniju primenu Biostar nam je pripremio jednu veoma interesantnu matičnu „pločicu“ sa LGA 1150 podnožjem, koje može bez većih problema da podrži čak i Intel i7 4770K CPU.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Tue, 18 Feb 2014 18:00:48 +0000
Raijintek Themis Evo http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/raijintek-themis-evo http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/raijintek-themis-evo Jeftine performanse sa stilom

 

Raijintek Themis EvoAko do sada nista čuli za Raijintek i njihove kulere, mogli bismo reći da “niste u toku”. Raijintek je relativno sveža kompanija, sa sedištem u Nemačkoj, koja je digla dosta prašine u poslednje vreme. Cilj i logika Raijinteka-a je da proizvode opremu za računare koja daje veoma dobre performanse, a da Vas to ne košta pola prosečne plate. Raijintek “ekipa” se sastoji od ljudi koji su do sada radili u poznatim, već uspešnim IT kompanijama, ali im ideje nisu išle u istom smeru.

Sa Raijintek Themis kulerom smo se upoznali još prošle godine kada je ova kompanija lansirala svoje prve kulere. Njihovi dosadašnji kuleri su na nas ostavili pozitivne utiske i verovatno će nas i Themis Evo voditi u istom pravcu.

Sigurni smo da ćemo Vas sa svega nekoliko reči ubediti da pročitate i ostatak teksta, a te reči su: četiri 8mm toplotne cevi, niklovan kuler, preporučena maloprodajna cena od 31,99 evra.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Mon, 17 Feb 2014 13:00:00 +0000
Sapphire R9 290X Tri-X http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r9-290x-tri-x http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/sapphire-r9-290x-tri-x Tri(k)-X za pobedu?

 

Sapphire Tri-X R9 290XNakon predstavljanja nove generacije AMD R9 serije čipova (kodnog imena Hawaii), konkretno R9 290/X proteklo je poprilično vremena, a publika širom sveta je željno iščekivala ponudu nereferentnih rešenja AIB partnera. AMD R9 290X je pokazao da ima sirovu snagu i da je svakako najjači grafički čip kompanije do sada, ali je sa referentnim dizajnom bio donekle hendikepiran kada su u pitanju performanse. Visoke radne temperature, nova PowerPlay logistika, dovodile su do degradacije performansi pa je ovaj grafički čip ostao “nedorečen” u fabričkom izdanju. Na sve to, buka koju su generisale referentne karte je bila poprilično visoka, pa je iščekivanje modela sa custom hlađenjem dostiglo tačku usijanja.

No, čekanju je svakako došao kraj, a jedan od proizvođača koji su uvek bili prvi sa svojim custom rešenjima je svakako Sapphire. Jedan od svima omiljenih proizvođača je ovaj put napravio svoje rešenje i nazvao ga simbolično Tri-X iz razloga (ne i jedinog) što hlađenje grafičke karte poseduje tri ventilatora. Da li su sa ovakvim sistemom hlađenja uspeli da ukrote furiozni R9 290X, ispratićemo sa zadovoljstvom u ostatku teksta.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Nenad Zarić) frontpage Sun, 16 Feb 2014 17:00:18 +0000
Novi svetski brend, Cryorig http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/novi-svetski-brend-cryorig-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/novi-svetski-brend-cryorig-feb2014 Cryorig R1 UltimateKrajem 2013. godine je nastupio opšti haos sa novim grafičkim kartama pa nam je promaklo „rađanje“ jedne nove kompanije. Cryorig, kako je naziv kompanije, ima delatnosti na polju procesorskih kulera i ventilatora i za sada se ne zna hoće li svoju „ekspertizu“ proširiti i na druga polja.

Ideologija kompanije je da stvore jedinstvena rešenja sa naj „cool“ mogućim izgledom. Dakle, da proizvod ima vrhunske performanse, da bude kvalitetan i da izgleda primamljivo. Inicijalne ideje su rođene još davne 2000. godine, a Cryorig je oficijalno osnovan 2013.

Ljudi iz Cryorig-a su prepuni iskustva jer su imali direktan ili indirektan kontakt sa kompanijama kao što su Prolimatech, Thermalright, Phanteks i mnoge druge, što znači da imaju puno znanja o proizvodnom procesu i dizajnu, a opremljeni su i sa nekim patentima.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 16 Feb 2014 11:50:00 +0000
Canon EOS 1200D – Beogradska premijera http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/canon-eos-1200d-beogradska-premijera http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/canon-eos-1200d-beogradska-premijera Novi EOS, nove PowerShot i Ixus kamere, i još po nešto

 

Canon EOS 1200D reportaza

Poziv na događaj koji je Canon najavio nam je stigao na e-mail bez ikakve naznake sa čim ćemo se susreti na samoj prezentaciji.

Na putu ka “Mixer House-u”, gde je odražana prezntacija, nagađali smo šta nas očekuje, i nekako nam se “javilo” da je u pitanju predstavljanje nove EOS kamere. Ipak, tu su pretpostavke stale, jer nismo imali nikakve naznake o kom segmentu je reč.

Canon je predstavio EOS 1200D – novi DSLR fotoaparat iz najnižeg cenovnog ranga, ali i nove PowerShot i Ixus kamere, kao i novi makro blic ring.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 14 Feb 2014 13:37:29 +0000
Futuremark najavio Servermark http://www.pcaxe.com/vesti/softver/futuremark-najavio-servermark-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/futuremark-najavio-servermark-feb2014 futuremark servermarkKompanija Futuremark poznata većini naših čitalaca isključivo po benchmark programima kao što su 3D Mark, i PC Mark je najavila novi benchmark program koji će ovaj put testirati servere sa jednostavnim nazivom - Servermark.

Servermark program će biti zadužen za testiranje x86 baziranih servera pod Linuxom i biće posebno pogodan za testove virtuelnih mašina.

Servermark će se razvijati uz partnerstvo sa kompanijama koje su lideri u proizvodnji hardvera za servere i obuhvataće benchmark testove za servere baza podataka, web, fajl, kao i multimedijalne servere isl.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 14 Feb 2014 11:01:25 +0000
Thermaltake predstavlja dva nova mATX kućišta http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavlja-dva-nova-matx-kucista-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/thermaltake-predstavlja-dva-nova-matx-kucista-feb2014 Thermaltake Urban S1 SD1Nova kućišta spadaju u Thermaltake Urban seriju i nose oznake S1, odnosno SD1.

Oba kućišta su dizajnirana da zadovolje zahteve „high end“ sistema koji su bazirani na mATX ili mITX platformama.

Kao i sva ostala Thermaltake Urban kućišta, tako su i ova dva elegantnog dizajna i usput nude napredna rešenja.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 14 Feb 2014 08:27:29 +0000
AMD Radeon R7 250X i 265 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-radeon-r7-250x-i-265x-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/amd-radeon-r7-250x-i-265x-feb2014 AMD ne prestaje sa iznenađenjima u srednjoj klasi

 

R7 series updates 250X 265Nakon vesti da AMD dopunjuje svoju ponudu sa novim modelima iz R7 serije i to R7 250 i 250X, među kojima se nalazi i Sapphire R7 250 varijanta sa pasivnim hlađenjem.

Kroz glasine je najavljeno i predstavljanje R7 265 modela, ali smo ostali poprilično iznenađeni nakon vesti da je upravo danas AMD predstavio svoj novi model u srednjoj klasi – R7 265. Bilo je pitanje vremena kada ćemo ugledati naslednike HD 7850 modela prethodne generacije – a danas se upravo to i desilo.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 13 Feb 2014 17:49:12 +0000
Novi Enermax T.B. Vegas ventilatori http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/novi-enermax-tb-vegas-ventialtori-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/novi-enermax-tb-vegas-ventialtori-feb2014 Enermax TB Vegas SingleEnermax je dupinio svoju T.B. Vegas seriju LED ventilatora sa tri nova modela. Ovi ventilatori spadaju pod Enemax-ovu specijalnu „Ahead of the Game“ gejming liniju proizvoda.

Osnovni model ovih ventilatora, T.B. Vegas Quad je bio predstavljen još prošle godine. On je opremljen sa ukupno 48 dioda i četiri boje: crvenom, plavom, zelenom i belom. Sad su se u prodaji našla još tri jednobojna modela sa plavim i crvenim, odnosno belim LED osvetljenjem.

Ovi ventilatori poseduju PWM kontrolu sa velikim rasponom brzina koju možete ograničiti u tri koraka sa novom APS tehnologijom. Tu je naravno i patentirani „Twister“ ležaj koji osigurava tih i dugoročan (100,000 sati) rad ventilatora.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 13 Feb 2014 12:50:00 +0000
Silicon Power predstavio Superior UHS-1 (U3) memorijske kartice http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavio-superior-uhs-1-u3-memorijske-kartice-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavio-superior-uhs-1-u3-memorijske-kartice-feb2014 4K snimanje nikada nije bilo lakše

 

SP Superior UHS-1 U3Sa velikim porastom broja uređaja koji snimaju/reprodukuju u 4K rezoluciji, kompanija Silicon Power, jedna od vodećih proizvođača memorijskih uređaja, je najavila novu seriju memorijskih kartica pogodnih za 4K snimanje/reprodukciju - Superior UHS-1 (U3) SDHC/SDXC karte različitih kapaciteta.


Superior UHS-1 (U3) memorijske kartice se mogu trenutno naći u dva formata - microSDHC sa adapterom kapaciteta do 32GB, kao i SDHC/SDXC kapaciteta do 64GB.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 13 Feb 2014 08:07:04 +0000
LC-Power LC90NB-Multi http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/lc-power-lc90nb-multi http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/lc-power-lc90nb-multi Napon po zahtevu

 

LC-Power LC90NB-Multi Najčešći kvar u slučaju laptopova, posle zapušavanja kulera, je definitivno otkazivanje napajanja. Bilo da je samo prekid negde u kablu ili kvar samog napajanja, korisnici se uvek suočavaju sa istim problemom: šta sada?

Koje napajanje? Da li tražiti originalni punjač po „punoj ceni“? Da li tražiti polovni punjač bez ikakve garancije? Ili možda kupiti neko univerzalno rešenje sa garancijom? Naravno, ova poslednja opcija nudi najviše sigurnosti uz garanciju proizvođača.

Umesto običnog „punjača“, LC-Power je otišao par koraka dalje i proizveo univerzalno napajanje za laptop u pravom smislu. Zašto mislimo da je to tako, saznaćete u ostatku teksta.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Wed, 12 Feb 2014 15:30:00 +0000
ASRock FM2A88X Extreme6+ http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-fm2a88x-extreme6plus http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/asrock-fm2a88x-extreme6plus Ekstremna Kaveri podrška

 

ASRock FM2A88X Extreme6 plusASRock je među prvima izbacio adekvatnu BIOS podršku za nove A10 procesore sa Kaveri jezgrom. Kao i obično od ove kompanije očekujemo savršeno upeglan BIOS, up-to-date drajvere na njihovom serveru kao i dobru ponudu koja podrazumeva solidan hardver, kvalitet koji je na nivou i pre svega prihvatljivu cenu što je i bio slučaj u našim prethodnim "druženjima" sa ASRock matičnim pločama.

ASRock sa modelom FM2A88X Extreme6+ je predstavio jednu takvu matičnu ploču koju ćemo u ovoj recenziji detaljno ispitati, i videti da li opravdava svoju cenu, kao i Extreme oznaku.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Mon, 10 Feb 2014 16:11:59 +0000
Sajber kriminalci i olimpijske igre http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/sajber-kriminalci-i-olimpijske-igre-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/sajber-kriminalci-i-olimpijske-igre-feb2014 Zimske olimpijske igre Soci 2014Počele su zimske olimpijske igre ruski grad Soči je sada u žiži svetske javnosti. Hiljade turista i ljudi iz sfere sporta iz celog sveta je već sletelo u ruski grad na jugu kako bi bili deo događaja. Obzirom na porast sajber kriminala, događaji kao što su Zimske olimpijske igre opravdano nose određenu dozu zabrinutosti o opasnostima koje postoje. Postoji nekoliko stvari zbog kojih bi turisti i ljubitelji sporta širom sveta trebalo da brinu tokom Zimskih olimpijskih igara.


Sajber kriminalci će verovatno pokušati da koriste lažne web stranice koje su predstavljene kao legitimni web izvori Igara kako bi prodali lažne ulaznice ili kako bi dobili privatne podatke onih koji žele da prisustvuju ovim sportskim događajima.

Kompanija Kaspersky Lab je već uočila nagli porast u spam mejlovima koje koriste igre u Sočiju za promovisanje svojih usluga. Spam primaoci poruka su takođe namamljeni u šeme sa malverzacijama koje nude laku zaradu nova, na primer, tako što će pomoći u rezervisanju hotela ili ugovaranju nekih drugih putničkih aranžmana.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 09 Feb 2014 13:05:00 +0000
ADATA predstavio SSD toolbox softver http://www.pcaxe.com/vesti/softver/adata-predstavio-ssd-toolbox-softver-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/softver/adata-predstavio-ssd-toolbox-softver-feb2014 ADATA ToolboxADATA Technology je objavio dostupnost softvera za nadgledanje statusa i održavanje performansi ADATA SSD-ova. Novi softver pod nazivom „ADATA SSD Toolbox“ će omogućiti korisnicima da na brz i jednostavan način podese, optimizuju i nadgledaju generalno stanje njihovih SSD-ova.

„ADATA SSD Toolbox“ omogućava nadgledanje trenutnog stanja i preostalog radnog veka diska putem S.M.A.R.T (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) atributa. Takođe ovaj softver korisniku omogućava uvid u trenutnu radnu temperaturu, kapacitet i ukupnu zauzetost prostora na disku. SSD Toolbox uključuje sigurno brisanje, koje u potpunosti briše sve podatke sa diska i vraća ga u fabričko stanje, kao i opciju za proveru dostupnosti nove verzije.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 09 Feb 2014 11:59:26 +0000
Raijintek Pallas http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/raijintek-pallas http://www.pcaxe.com/hardver/hladjenja/raijintek-pallas Niske strasti

 

Raijintek PallasRaijintek je nedavno u prodaju pustio dva nova “low profile” kulera. U pitanju su Zelos i Pallas, a mi se ovog puta bavimo Pallas-om. Ova dva proizvoda još nisu dostupna na našem tržištu, ali taman dok Vi izanalizirate naše tržište i ustanovite da je “low profile” ponuda siromašna, stićiće i ovi kuleri do nas.

Pallas je visok svega 68mm što je i karakteristika koja ga ističe, a usput je i deklarisan kao “high end” kuler u svojoj klasi. Pre nego što krenemo sa detaljnom analizom ovog kulera, moramo obratiti pažnju na to da je Raijintek sa Pallas-om malo napustio svoju “jeftinu i efikasnu” zonu. Ovaj hladnjak je niklovan na svakom kvadratnom milimetru, a taj potez nikako ne spada među “mere za štednju”.

Imamo neki osećaj da je Pallas jedan kompletan proizvod koji će se suprotstaviti mnogim sličnim rešenjima i to bez dodatka “ali Raijintek je štedeo na…” u istoj rečenici.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (Atila Gobor) frontpage Fri, 07 Feb 2014 15:00:00 +0000
ADATA predstavlja CE700 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavlja-ce700-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/adata-predstavlja-ce700-feb2014 ADATA CE700 Kompanija ADATA Technology, lider u proizvodnji visoko-performansnih DRAM modula i NAND fleš memorija, je objavio da je predstavio CE700 bežični punjač iz Elite serije, par dana posle predstavljanja standardnog PV100 punjača.

ADATA CE700 je revolucionarni novi način za punjenje kompatibilnih mobilnih telefona putem induktivnog punjenja, što eliminiše potrebu za kablovima i glomaznim transformatorima. Jednostavnim postavljanjem telefona na postolje za punjenje, električna energija se automatski i bežično prenosi na uređaj koji se puni.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 06 Feb 2014 17:57:37 +0000
DX11 vs Mantle? [VIDEO] http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/dx11-vs-mantle http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/dx11-vs-mantle API protiv API-a na Kaveri APU-u - Battlefield 4 Mantle patch

 

DX11 vs Mantle KaveriPre par dana smo predstavili AMD Kaveri, odnosno A10 7850K APU putem veoma detaljne recenzije. A10 7850K je doneo najbolje integrisane GPU performanse, i praktično je obezvredeo grafičke karte iz nižeg i nižeg/srednjeg cenovnog ranga. Ipak, i pored detaljne recenzije na čak 33 strane ostali smo Vam dužni verovali ili ne...

Svi koji su bar jednom odigrali neku ozbiljniju igru ili kupili neku pristojnu grafičku kartu su veoma brzo saznali da u toj igračkoj priči postoji i neki „DirectX“. DirectX API je razvijen od strane Microsofta, a trenutno je aktuelna 11.2 verzija ovog API-a (Application Programming Interface).

Ono što je Google u svetu pretraživača, to je DirectX u svetu API-a... Štaviše, DX se toliko odomaćio kao API da smo skoro zaboravili da ne mora obavezno da bude i jedini. Ipak, da li ste znali da i AMD razvija svoj API? Ukoliko niste, pred Vama je jedan uzbudljiv članak u kome ćemo na overklokovanom A10 7850K APU-u demistifikovati performanse AMD Mantle APU-a i direktno ga uporediti sa DX11.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak, Feđa Drndarski) frontpage Thu, 06 Feb 2014 09:16:53 +0000
ASUS R9 280X MATRIX http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-r9-280x-matrix http://www.pcaxe.com/hardver/graficke-karte/asus-r9-280x-matrix Take the red one (pill)

 

ASUS Matrix R9 280XNakon zanimljivog testa jednog od pripadnika čuvene ROG familije, ASUS GTX 760 MARS, na red je stigla i jedna grafička karta zasnovana na jako popularnom Radeon R9 280X čipu. U pitanju je ASUS R9 280X MATRIX koji je svakako jedan od top modela ROG familije koji će Vam izmamiti osmeh na lice.

Pošto ova priroda posla nalaže, bar kada je AMD Radeon u pitanju, odlučili smo ovaj put da uzemo crvenu pilulu i zaplovimo sa MATRIX modelom u bateriju testova. ASUS MATRIX grafičke karte svakako imaju svoju reputaciju u svetu grafičkih komponenti, a da li je ovaj model dovoljan da ispuni Vaša i naša očekivanja, ispratimo dalje u tekstu.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Nenad Zarić) frontpage Wed, 05 Feb 2014 14:37:18 +0000
Lenovo ojačava rukovodstvo http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/lenovo-ojacava-rukovodstvo-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/lenovo-ojacava-rukovodstvo-feb2014 Lenovo ojačava rukovodstvo regije Evrope, Bliskog Istoka i Afrike

 

Lenovo rukovodstvoKompanija Lenovo, jedna od vodećih PC kompanija u svetu, imenovala je Aymar de Lencquesaing za direktora poslovanja u regiji Evrope, Bliskog istoka i Afrike, dok je Gianfranco Lanci unapređen u glavnog izvršnog direktora i izvršnog potpedsednika kompanije Lenovo.

Lanci će biti odgovoran za novoformiranu PC grupu, za celu EMEA regiju i razvijena tržišta u Azijskom Pacifiku, i to u Japanu, Australiji i na Novom Zelandu. De Lencquesaing će se takođe pridružiti globalnom izvršnom veću kompanije Lenovo kao potpredsednik. Svoj rad na novim pozicijama počinju od 1. aprila 2014.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 04 Feb 2014 18:20:41 +0000
X-Rite i1Display Pro http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/x-rite-i1display-pro http://www.pcaxe.com/hardver/monitori/x-rite-i1display-pro Kolorimetar visoke klase

 

XRite i1Display PROKupili ste dobar monitor, ali niste zadovoljni kvalitetom slike koju daje? Čuli ste da postoje neki “kalibratori”, koji mogu da poboljšaju kvalitet slike. Međutim, velika je verovatnoća da niste imali priliku da se susretnete sa takvim uređajima.

Da bismo to promenili, danas na testu imamo upravo jedan takav uređaj. U pitanju je proizvod američke kompanije X-Rite, model pod nazivom i1Display Pro.

Ukoliko Vas zanima kako se uređaj pokazao ili uopšteno želite da naučite nešto više o kolorimetriji, ostanite sa nama do kraja ove recenzije.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Marko Jovanović) frontpage Tue, 04 Feb 2014 12:06:43 +0000
D-Link predstavio DIR-816L ruter http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dir-816l-ruter-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/d-link-predstavio-dir-816l-ruter-feb2014 Dlink DIR-816LKompanija D-Link je predstavila bežični 802.11ac ruter koji kombinuje super brzi, nesmetan bežični pristup kućnoj mreži zajedno sa ugrađenim mydlink SharePortom - DIR-816L. MyDlink pretvara USB uređaj za skladištenje podataka spojen na ovaj ruter u lični prostor za skladištenje podataka u cloudu.

Dokumentima, filmovima, fotografijama i muzici možete pristupiti preko interneta pomoću mydlink SharePort mobilne aplikacije, koja je dostupna za Apple i Android smartphone i tablete. Korisnici su u mogućnosti da gledaju svoje omiljene filmove ili da slušaju pesme direktno na svojim pametnim uređajima, ili da ih skladište za kasniju offline reprodukciju, čime štede prostor na svom pametnom uređaju.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Mon, 03 Feb 2014 16:25:25 +0000
APU Gaming serijal – peti deo [VIDEO] http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-peti-deo http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-peti-deo Epizoda: COD Black Ops II, Batman Arkham Origins i Hitman Absolution vs A10 6790K

 

COD BOII Batman AO Hitman AbsolutionJuče smo se družili sa Tomb Raider i Crysis 3 igrama, a naš overklokovani A10 6790K je u slučaju prve igre bio odličan, jer je pri visokim podešavanjima u 1080p rezoluciji radio vrlo dobro. Naravno, Crysis 3 može da se odigra, ali ipak je to igra koju APU ne može da iznese kako treba, a da se ne pogase svi živi detalji u igri... Ipak, testiraćemo i Kaveri APU na isti ovaj način, pa ćemo videti kako se on ponaša u “trećoj krizi”. 

Danas se družimo sa nove tri igre, ali četiri video materijala. Na repertoaru su tri igre -  COD Black Ops II, Batman Arkham Origins i Hitman Absolution. Batman AO smo ovoga puta “vrteli” u dve rezolucije, jer ovaj naslov to zaslužuje, a pored toga bilo je zanimljivo videti šta se događa sa FPS-om u Full HD, odnosno HD Ready rezoluciji.

Sa petim delom ovaj APU video serijal se završava, pa nemojte propustiti veliko finale dragi čitaoci!

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak, Feđa Drndarski) frontpage Mon, 03 Feb 2014 14:48:23 +0000
Sapphire R7 250 Ultimate http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sapphire-r7-250-ultimate-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/sapphire-r7-250-ultimate-feb2014 Prva silent grafička karta R serije

Sapphire R7 250 UltimateSapphire je predstavio R7 250 Ultimate, prvu grafičku kartu R serije sa pasivnim hlađenjem.

Uz ovakav dizajn, karta nema pokretne delove, zbog čega je pouzdanija jer ne može doći do kvara ventilatora. Ova karta poseduje 512 stream procesora i bazni klok od 800MHz-a.

R7 250 Ultimate je opremljen sa 1GB GDDR5 memorije čiji se klok može podići do 1125MHz-a. Uz sve ovo karta podržava AMD HD3D, AMD Eyefinity 2.0, DirectX 11.2 i OpenGL 4.2 tehnologije.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sun, 02 Feb 2014 16:00:00 +0000
AMD A10 7850K http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/amd-a10-7850k http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/amd-a10-7850k Kaveri - korak napred za IT industriju

 

AMD Kaveri A10 7850KSada već daleke 2006. godine došlo je do „braka“ između dve kompanije, jedne iz Sunnyvale-a, poznate po dizajnu i proizvodnji mikroprocesora i druge iz Markham-a u Kanadi, poznate po dizajnu grafičkih procesora. Pogodili ste, govorimo o kompanijama AMD i ATI čije je spajanje rezultovalo proizvodima kao što su APU-ovi i SoC (System On Chip) koje danas možemo da vidimo u većini prenosnih uređaja. Naravno, AMD nije jedini proizvođač SoC-ova, ali se izdvaja od konkurencije po originalnim rešenjima i kao lider kada je u pitanju pokretanje novih industrijskih standarda. Projekat „Fusion“ je uspešno realizovan u nekoliko faza, a to podrazumeva i adekvatnu softversku podršku o kojoj ćemo dosta pisati u ovoj recenziji.

Sam hardver najnovijih APU-ova koji stižu iz AMD-a nije najspektakularniji primer dizajna samog procesora i GPU-a u IT industriji, ali ako se uzme u obzir specifična softverska podrška koja će vremenom biti sve potpunija i koja će učiniti da se APU sa HSA i hUMA memorijskom arhitekturom pokaže u pravom „svetlu“, uz veoma gusto pakovanje prilično snažnog integrisanog grafičkog čipa i mainstream „quad core“ procesora, shvatićemo da se ovde ipak radi o svojevrsnoj prekretnici koja najavljuje neke potpuno nove momente na svetskoj IT sceni.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Feđa Drndarski) frontpage Sun, 02 Feb 2014 15:40:12 +0000
APU Gaming serijal – četvrti deo [VIDEO] http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-cetvrti-deo http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-cetvrti-deo Epizoda: Tomb Raider i Crysis 3 vs A10 6790K

 

Tomb Raider Crysis 3Juče smo se družili sa BF4 i FC3 igrama, a naš overklokovani A10 6790K je u oba slučaja bio dovoljno dobar. Istini za volju, u slučaju BF4 naslova rezolucija je morala da se smanji. Pri 1080p podešavanju FPS nije bio zadovoljavajući, tj. nije dovoljno dobar za tu igru zbog dosta akcije. Ipak, pri 1366x768 rezoluciji sve je bilo itekako igrivo, rekli bi smo čak i tečno.

Kada se priča o Far Cry 3 naslovu, možemo samo da zaključimo da ta igra može da se odigra na A10 6790K APU-u.

Danas se družimo sa Tomb Raider i Crysis 3 naslovima. Očekivali smo da će biti problematično kada se priča o Crysis 3 naslovu... Ipak, ispalo je bolje nego što smo se nadali, dok je sa druge strane Tomb Raider bio koegzistentan što se tiče FPS-a. Uživajte!

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak, Feđa Drndarski) frontpage Sun, 02 Feb 2014 12:16:41 +0000
Digital! 137 u prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-137-u-prodaji http://www.pcaxe.com/rubrike/reportaze/digital-137-u-prodaji digital 137U prodaji na kioscima širom zemlje se našao 137-mi broj IT časopisa - Digital! U februarskom broju nove 2014-te godine ovog časopisa možete pročitati mnogo toga zanimljivog, kao što je test AMD Kaveri APU-a tj. modela A10 7850K.

Za one znatiželjne tu je i svečana dodela nagrada sa novogodišnje nagradne ankete, a za korisnike koji su zainteresovani za mobilni svet poslastica će biti test Google Nexus-a 5.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 01 Feb 2014 17:30:59 +0000
Verbratim Tablet microSDHC i Nano USB http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/verbratim-tablet-microsdhc-i-nano-usb-feb2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/verbratim-tablet-microsdhc-i-nano-usb-feb2014 Verbatim tablet microSDHC Nano USBVerbatim, pionir u tehnologiji čuvanja  podataka,  je predstavio  nove  proizvode  sa  fleš memorijom kojima cilja na korisnike tableta sa Android operativnim sistemom, kao i na korisnike "pametnih" (smart) telefona.

Verbatim Tablet microSDHC kartica, kao i Verbatim Nano USB drive olakšavaju i ubrzavaju prenos podataka između uređaja, bez potrebe za korišćenjem računara.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Sat, 01 Feb 2014 13:24:11 +0000
APU Gaming serijal – treći deo [VIDEO] http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-treci-deo http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-treci-deo Epizoda: Battlefield 4 i FarCry 3 vs A10 6790K

 

APU Gaming Battlefield 4 FarCry 3Juče smo se družili sa Crysis 2 i FIFA 14 igrama, a overklokovani A10 6790K se perfektno pokazao u FIFA 14 naslovu. Međutim, nije bio dovoljno dobar za fluidno igranje u Crysis-u 2. Ipak, verujemo da će mnogo korisnici biti zadovoljni i takvim prikazanim performansama.

Danas je na repertoaru našao planetarni hit – Battlefield 4. Ova igra je toliko popularna da smo rešli da je testiramo u dve rezolucije – 1920x1080, kao i u 1366x768.

Pored BF4 naslova, tu je i odlični Far Cry 3. Dakle, mi testiramo, optimizujemo, snimamo video, a Vi donosite sud dragi čitaoci.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak, Feđa Drndarski) frontpage Sat, 01 Feb 2014 10:05:12 +0000
APU Gaming serijal – drugi deo [VIDEO] http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-drugi-deo http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-drugi-deo Epizoda: Crysis 2 i FIFA 14 vs A10 6790K

 

APU Gaming Crysis 2 FIFA 14Juče smo se družili sa PES 2014 i GRID 2 igrama, a overklokovani A10 6790K se odlično pokazao. Danas nastavljamo da “maltretiramo” APU sa novim igrama.

Ideja je i dalje ista - da pokažmo kako se A10 6790K nosi sa različitim igračkim naslovima. Pre testiranja, a povučeni iskustvom PES 2014 igre, očekivali smo da će FIFA 14 raditi vrlo dobro. Ipak, i tu smo imali jedno iznenađenje, na svu sreću veoma pozitivno.

Crysis 2? E to je već veoma zanimjivo. Kao i juče, mi optimizujemo sistem, podešavamo otpimalna setovanja igre, snimamo video klip, a Vi dragi čitaoci donosite sud da li je dovoljno dobro.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak, Feđa Drndarski ) frontpage Fri, 31 Jan 2014 12:08:25 +0000
ASUS predstavlja S1 mobilni LED projektor http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavlja-s1-mobilni-led-projektor-jan2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavlja-s1-mobilni-led-projektor-jan2014 ASUS S1Kompanija ASUS je predstavila S1 mobilni LED projektor. U pitanju je ultra-prenosivi projektor čije dimenzije omogućavaju da ga korisnik spakuje u recimo džep torbe. Nešto slično nalik ranije testiranom ASUS P1 projektoru, koji se odlično pokazao na našem testu.

Pored toga, ASUS S1, poseduje ugrađenu punjivu bateriju koja obezbeđuje do 3 sata rada, a može se koristiti i za dopunjavanje mobilnih uređaja.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Fri, 31 Jan 2014 09:05:32 +0000
APU Gaming serijal – prvi deo [VIDEO] http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-prvi-deo http://www.pcaxe.com/hardver/procesori/apu-gaming-serijal-prvi-deo Epizoda: PES 2014 i GRID 2 vs A10 6790K

 

APU GamingPred kraj 2013. godine testirali smo AMD A10 6790K APU sa idejom da pokažemo gde se ovaj APU nalazi u odnosu na konkurenciju. Recenzija je pokazala da je Richland A10 APU dovoljno dobar za veliku većinu korisnika kada se priča o CPU performansama.

Pre testiranja smo znali da će A10 6790K dobro da se pokaže u light gejming-u (kako mi to nazivamo). Ipak, ispostavilo se da je APU više nego dovoljan za igranje određenih igara, čak i sa maksimalnim podešavanjima, i da je zapravo čisto bacanje para kupiti zasebnu grafičku kartu u nekim situacijama.

Naravno, neke igre su više, a neke manje igrive, odnosno fps (ni)je na zavidnom nivou. Počev od danas, PCAXE će svaki dan izbaciti po par igara koje smo usnimili video kamerom, a Vama dragi čitaoci ostavljamo da sami donesite zaključak.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (Dušan Srbljak, Feđa Drndarski) frontpage Thu, 30 Jan 2014 12:30:29 +0000
SP Touch T825 se okitio novim priznanjem http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/sp-touch-t825-se-okitio-novim-priznanjem-jan2014 http://www.pcaxe.com/vesti/ostalo/sp-touch-t825-se-okitio-novim-priznanjem-jan2014 iF Product Design za SP Touch T825

 

SP Touch T825 iF Product Design nagradaPre neki dan smo pisali kako su četiri Silicon Power proizvoda dobila "China Red Star Design Award 2013", a među nagrađenima se našao i SP Touch T825 USB fleš baziran na sistemu "spajalice" koji poseduje svivel mehanizan od 360 stepeni.

SP Touch T825 je izrađen od nerđajućeg čelika i njegov izgled i dizajn je takav da se pored već gorenavedene nagrade okitio i prestižnom iF Product Design nagradom u konkurenciji sa 3248 drugih proizvoda iz 55 zemalja sveta.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Thu, 30 Jan 2014 09:10:00 +0000
LUXA2 predstavlja GroovyW http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovyw-jan2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/luxa2-predstavlja-groovyw-jan2014 LUXA2 GroovyWLUXA2 sa ponosom predstavlja svoju novu Groovy seriju audio proizvoda. Najnoviji dodatak je GroovyW Bluetooth zvučnik koji je ujedno u baza za bežično punjenje.

GroovyW je već za vreme predstavljanja na Computex 2013 sajmu dobio jako puno pažnje zbog kvaliteta izrade, odlične reprodukcije zvuka i inovativnog bežičnog punjenja.

 

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 29 Jan 2014 17:00:00 +0000
CM Storm Trigger-Z http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/cm-storm-trigger-z-jan2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/cm-storm-trigger-z-jan2014 Cooler Master gejming tastatura

 

CM Storm Trigger-ZCooler Master je predstavio Trigger-Z gejming tastaturu, koja predstavlja naslednika originalne Trigger mehaničke tastature. Po svemu sudeći Cooler Master je slušao šta korisnici žele, te je na novom Trigger-u ispravio sve one nedostatke na koje se “kukalo”.

U prilogu ove vesti je pored dosta fotografija i video materijal koji nemojte propustiti, a u kome je objašnjeno šta je sve poboljšano na Trigger-Z modelu u odnosu na original.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 29 Jan 2014 13:10:18 +0000
ASUS predstavio ThunderboltEX II http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavio-thunderboltex-ii-jan2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/asus-predstavio-thunderboltex-ii-jan2014 ASUS ThunderboltEXIIKompanija ASUS je predstavila drugu generaciju Thunderbolt karti za svoje matične ploče - ThunderboltEX II seriju.

Karta iz ove serije se sastoji od single (ThunderboltEX II) i dual port (ThunderboltEX II DUAL) rešenja koja su bazirana na Intel DSL5320 i DSL5520 čipsetima, respektivno. Oba uređaja tj. dodatka podržavaju Thunderbolt 2.0 standard koji omogućava protok do 20 Gb/s preko jednog kabla. Ovaj dodatak kompatibilan je samo sa određenim ASUS pločama, jer zahteva posebnu system-link konekciju kao i vezu sa postojećim DisplayPort konektorom na ploči.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Wed, 29 Jan 2014 10:29:30 +0000
Gigabyte Retro OC takmičenje http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-retro-oc-takmicenje-jan2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/gigabyte-retro-oc-takmicenje-jan2014 Gigabyte Retro OCGigabyte održao Retro OC takmičenje na HWBOT.org portalu koje je trajalo do 12.01.2014. Sa nagradnim fondom od 1500 dolara, Gigabyte Retro OC takmičenje je privuklo overklokere da ponovo "posete" stare 3DMark test aplikacije sa najnovijim hardverom.

Gigabyte Retro OC se sastojao od četiri etape gde su se overklokeri takmičili u četiri benchmark programa - 3DMark01, 3DMark03, 3DMark05, i 3DMark06.

]]>
atila.gobor@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 28 Jan 2014 15:00:00 +0000
Silicon Power predstavlja Power P40 powerbank http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavlja-power-p40-powerbank-jan2014 http://www.pcaxe.com/vesti/hardver/silicon-power-predstavlja-power-p40-powerbank-jan2014 SP Power P40Kompanija SP/Silicon Power je predstavila novi mobilni punjač jednostavne oznake - Power P40.

Sa kapacitetom baterije od čak 4400mAh sa ovim uređajem će biti zadovoljni i oni zahtevniji korisnici, jer će uz izuzetnu mobilnost imati i dovoljno kapaciteta za punjenje gotovo bilo kojeg mobilnog uređaja - smart telefona, tableta isl.

Tako recimo sa punim Silicon Power P40 mobilnim punjačem možete napuniti iPhone 5 dva puta.

 

]]>
ivan.vujic@pcaxe.com (PCAXE) frontpage Tue, 28 Jan 2014 12:31:24 +0000